Swedish

Vad är Hip Flexor Smärta och hur det är kopplat till fibromyalgi

Det är inte ovanligt att ha hoftflexorproblem eller smärta i detta område när man lever med fibromyalgi. Höfterna, höftflexorerna och korsryggen korrelerar med fibromyalgi-smärtområden på grund av ömma områden runt korsryggen, många fler triggpunktområden och andra tillstånd som påverkar de omgivande områdena.
Höftböjningsmusklerna gör att dina höfter rör sig med flexibilitet.  Du engagerar dessa muskler när du flyttar benen, och det betyder att dina höfter är involverade i de flesta rörelser du gör under den genomsnittliga dagen.

En frisk person kanske inte inser hur ofta de använder sina höftflexorer, men alla som lever med fibromyalgi som upplever höftböjsmärta kommer att vara väl medvetna om detta på en mer regelbunden basis.

Jag har personligen behandlat höftflexorsmärta och senare förstärkt dessa områden samtidigt som jag utvecklade mer fibrosäkra övningar efter min fulla hysterektomi för tre år sedan. Ja, jag förstår det. Jag kommer att behandla mer av detta senare i den nedre delen av denna artikel.

Det finns vissa kända skador och medicinska tillstånd som kan orsaka smärta i höftflexorerna, men det kan vara svårt att identifiera en direkt orsak till denna smärta hos någon med fibromyalgi, med undantag för de många dagliga aktiviteter som jag ofta hänvisar till.

Vi kan behandla smärtan som ett annat symptom på det diagnostiserade tillståndet eller ta mer tid att avgöra en exakt orsak till smärtan. Hursomhelst är fibromyalgi och höftflexorsmärta ofta svagare om de inte behandlas effektivt och snabbt.

Förstå F ibromyalgi och Hip Flexor Smärta 

Hip flexor smärta kallas ofta flexor tendinos. Smärtan från detta tillstånd kommer vanligtvis från en eller båda av följande muskler: Illicacus och Psoas. Dessa muskler klumpas ofta samman som en enhet, benämnd illiopsoas.

Psoas ansvarar för mycket allmän rygg- och bensmärta eftersom de sittställningar som de flesta har under hela dagen får musklerna att förkortas under en lång tid. När du står upp och börjar röra dig igen vill den muskelen inte förlänga sig och fungera ordentligt.

För dem som lider av fibromyalgi kan smärtan komma från andra muskler som hjälper höfterna att röra sig. Detta inkluderar quadriceps, även om dessa muskler är lägre än de flesta muskler i höftfleksen.

Medan flexor tendinos orsakad av en skada eller problem som inte är relaterade till fibromyalgi kan fokusera på en viss muskel eller område i höften, kan fibromyalgi-patienter uppleva smärta som sprider sig i hela denna region av kroppen. Orsaken till smärtan är ofta oförklarlig, vilket vanligtvis är fallet med fibromyalgi smärta.

Behandling av  fibromyalgi och smärta i höftledet 

Ett enkelt sätt att förhindra viss fibromyalgi och höftflekssmärta är att undvika att sitta i en position under en lång tid. Stig upp och rör dig med jämna mellanrum så att dina muskler inte har tid att ställa in i en position.

Du hör ofta att jag rekommenderar säker och effektiv träning och vikten av att delta i någon träningsnivå för att hålla din kropp stark och mer flexibel, och detta är en annan rekommendation för höftflekssmärta också.

Ju mer du lär dig att flytta och hur vinklar och överkompensering spelar roll, desto lättare är det att förhindra vissa orsaker till muskelsmärta. Du kan följa mig på  Fibro Fit People-  sidan för att lära dig fler sätt att säkert och försiktigt arbeta dessa mer utsatta områden. I videodelen där ser du övningar som mina “sida till sida” -övningar som hjälper till att försiktigt arbeta höfter och nedre rygg, piriformis och mer.

Jag arbetar också med kvinnor efter hysterektomi och annan bukoperation för att försiktigt stärka dessa utsatta områden. Jag har varit där, och ja, det är möjligt att känna mig stark efter en hysterektomi och samtidigt leva med komplexiteten i fibromyalgi och samförhållanden.

Den sträcka jag utför här är bra att göra när som helst, särskilt efter att ha satt.  Vi drar ett ben upp till knäet (inga skor) och placerar foten försiktigt på insidan av knäet eller lägre om det behövs (detta lossnar höfterna) och drar sedan upp armen på samma sida och känner att ljuset sträcker sig från höfterna genom din obliques.

Om du tillbringar mycket av din dag sitter vid ett skrivbord, investera i en kontorsstol som är mycket justerbar. Ställ stolen högre, låt höfterna vila över knäna. Denna position är friskare för dina höftböjare och kan eliminera smärta orsakad av förkortningen av dessa muskler i den typiska kontorsstolspositionen. Du kanske också vill överväga ett stående skrivbord som gör att du enkelt kan lyfta ditt arbetsutrymme.

Jag började använda ett stående skrivbord förra året och tyckte att det var till stor hjälp, jag står faktiskt mer vid mitt skrivbord nu än jag sitter. (Obs! Vissa stående skrivbord kan vara svåra på axlarna att lägga upp och ner, så det kan vara nödvändigt att få ett stående skrivbord som använder en elektrisk kontroll för att flytta positioner)

Regelbunden styrketräning och mycket mild stretch (görs säkert) kan hjälpa till att hålla musklerna starka och flexibla. Återigen, se till att undvika överdrivet sittande eller så kan detta sabotera ansträngningar för att integrera effektiv träning.
Tack !! Lisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *