Swedish

När fibromyalgi påverkar dina fötter

Fibromyalgi-behandling bör sträcka sig från toppen av huvudet till fötter spetsen, bokstavligen. Även om fötterna inte är den mest troliga platsen för att uppleva fibromyalgi smärta, i en ny artikel publicerad i tidskriften Arthritis Research and Therapy, har ungefär hälften av 202 patienter med fibromyalgi studerat fotproblem.

”Kompensation för fotsmärta leder till smärta i knän, höfter och nedre delen av ryggen,” säger Dennis Frisch, DPM, en barnläkare i en privat praxis i Boca Raton, Florida. Om du redan står inför symtom på fibromyalgi tillför det smärta som du inte behöver. Dessutom ökar fotsmärtan risken för att falla och få en skada eller helt enkelt vara mindre aktiv än du skulle vilja vara.

Det är troligt att du med fibromyalgi känner till den smärta som andra människor ignorerar. “I allmänhet, eftersom människor med fibromyalgi har större smärtkänslighet och mindre smärttolerans, är de mer känsliga för smärta överallt,” säger Dr. Frisch. Faktum är att experter tror att minst en av fyra personer lider av fotsmärta, men många, om inte de flesta, helt enkelt inte får behandling.

Återanslutningspunkter
Det finns också vanliga källor till fotsmärta som inte är direkt relaterade till fibromyalgi, men som kan intensifieras genom att ha detta tillstånd. Ett exempel är Mortons neurom, en godartad utvidgning av en nerv som orsakar stickningar och trasslande smärta mellan tredje och fjärde fingrar. Detta obehagliga tillstånd kan behandlas med kortisonskott eller kirurgi.

Plantar fasciitis är också en vanlig källa till fotsmärta. Med detta tillstånd blir den mjuka bindvävnaden under foten inflammerad och smärtsam. Det är ofta resultatet av dåliga val i skor. Att välja en stödbåge kan bidra till att förebygga smärta.

Att vara aktiv trots fotsmärta
Problemet med fotsmärtor, säger Frisch, är att det blir en ond cirkel. Eftersom människor med fibromyalgi ofta känner sig trötta kanske de inte får tillräckligt med den fysiska aktiviteten de behöver för att må bättre. Men om de börjar försöka utveckla fysisk aktivitet kan de initialt uppleva en viss obehag eller till och med skada sina fötter, skylla fibromyalgi och sluta försöka vara aktiva. “Vanligtvis för rekommendationer av fibromyalgi går det,” tillägger Frisch.

Om du vill röra dig med fibromyalgi och undvika onödiga fotsmärta, försök att följa dessa steg:

Möt din läkare. Uppenbarligen bör du träffa din barnläkare om du känner smärta i fötterna. Men att träffa barnläkaren eller läkaren när du försöker starta ett träningsprogram kan hjälpa dig att fatta bättre beslut och hålla dina fötter friska.

Välj rätt skor. “Se till att du har rätt sko för alla företag du gör”, råder Frisch. Om du har råd med det är det värt att betala lite mer för en kvalitetssko som hjälper till att förhindra smärta. Leta efter skor med en bred tå, en stödbåge och en sula som erbjuder stöd och flexibilitet.

Börja försiktigt. Fibromyalgi är ett något oförutsägbart tillstånd, säger Frisch. På en bra dag kan du bli frestad att överdriva övningarna eller bära för hög häl; välj moderation om du vill undvika smärta.
Förvänta dig och acceptera lite obehag. Lite irritation när du startar ett träningsprogram är inte ovanligt. Men om du känner smärta är det dags att ringa din läkare.

Byt till låga klackar för daglig användning. Om du är kär i klackar är det bäst för dina fibromyalgisymtom att hålla din höjd runt en tum, säger Frisch. Om du verkligen vill visa upp en högre häl, lägg dina känsliga skor i en stor väska så att du kan göra en snabb och bekväm förändring.

Slutligen, säger Frisch, kom ihåg att din barnläkare kan behandla fotsmärta och ge rekommendationer för bättre skor och andra förändringar, men han kan inte ta itu med den allmänna bilden av fibromyalgi. En medicinsk teammetod är fortfarande den bästa för fullständig fibromyalgihantering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *