För dem som inte förstår om fibromyalgi

Vad behöver du veta om fibromyalgi?

Fibromyalgi är inte en ny typ av sjukdom. Fibromyalgi beskrevs 1815 av William Balfour, en kirurg vid University of Edinburgh. Med tiden har det beskrivits kronisk reumatism, myalgi eller fibros. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi ingen känd orsak, men är en grupp tecken och symtom som tyvärr är närvarande samtidigt för patienten. Reumatoid artrit och lupus är relaterade syndrom.

De flesta av symtomen och känslomässiga problem förknippade med fibromyalgi är inte av psykologiskt ursprung.

Det är inte ett tillstånd där “allt är i ditt huvud.” 1987 erkände American Medical Association att fibromyalgi var en verklig fysisk sjukdom och en viktig orsak till funktionshinder.

Fibromyalgi kan vara inaktiverande och deprimerande, vilket kan störa de enklaste dagliga operationerna.

-Vad du behöver veta om mig:

Förstå om fibromyalgi

1. Min smärta   :

Det är inte ditt lidande, det är inte    min smärta   . Fibromyalgi som inte orsakas av inflammation. Det hjälper mig inte med din artritläkemedel. Jag kan inte arbeta eftersom min kropp inte förblir så. Det är inte lidandet som bara finns i en del av kroppen. Idag ligger på min axel, men det kan vara en fot imorgon, eller kanske den är borta. Min smärta utlöses av signaler som felaktigt når min hjärna, eventuellt på grund av sömnstörningar. Det är inte väl känt, men det är verkligt.

2. Min trötthet:

Jag känner mig inte bara mycket trött. Jag är så trött. Jag skulle vilja vara en del av en fysisk aktivitet, men jag kan inte göra det. Vänligen inte ta det personligen snälla. Om du såg mig shoppa igår, men idag kan jag inte låta bli att rengöra uteplatsen, det beror inte på att jag inte vill. Jag betalar priset för att stressa mina muskler utöver deras kapacitet.

3. Mina koncentrationsproblem:

Alla vi med fibromyalgi kallar dessa problem för “fibro dimma.” Jag kommer kanske inte ihåg ditt namn, men jag kommer ihåg ditt ansikte. Du kommer kanske inte ihåg vad jag lovade att göra för dig, även om du berättade för mig för några sekunder sedan. Mitt problem har inget med ålder att göra, men det kan vara relaterat till sömnstörningar. Jag har inte heller ett selektivt minne. Jag har inte ens ett kortvarigt minne på några dagar.

4. Min egen besvärlighet:

Om jag stannar eller springer efter folkmassan jagar jag inte efter dig. Jag har inte kontroll över mina muskler för att göra det. Om du är bakom mig på trappan, var tålamod. Idag kommer jag att ta mitt liv och varje steg en åt gången.

5. Min känslighet:

Jag kan inte stanna här! Detta kan bero på vissa variabler, såsom starkt ljus, mycket bullriga eller låg ljud, lukt. Fibromyalgi har kallats ett “tillstånd som gör saker värre.”

6. Min intolerans är följande:

Jag tål inte värme eller fukt. Om jag är en man, ska jag svettas mycket. Jag menar, om jag också är en dam. Och bli inte förvånad om jag kommer utom räckhåll när det är kallt. Jag tål inte heller förkylningen. Min interna termostat är trasig och ingen vet hur man fixar den.

7. Åh min depression:

Ja, det finns dagar då jag föredrar att stanna i sängen, hemma eller dö. Intensiv smärta är oöverträffad och kan    orsaka depression   . Ditt verkliga intresse och förståelse kan lyfta mig ur avgrunden.

8. Min stress:

Min kropp kan inte bära smärta bra. Om jag måste sluta arbeta, jobba deltid eller delegera mitt hem ansvar är det inte för att jag är lat. Den   stressen   regelbundet kan förvärra mina symptom och deshabilitarme helt.

9. Min vikt är som följer:

Du kan vara    överviktig    eller tunn. Det är ändå inte mitt val. Min kropp är inte din kropp. Min aptit påverkas och ingen vet hur jag fixar den.

10. Mitt behov av behandling:

Avundas inte om jag behöver en massage varje dag. Min massage är inte din massage. Tänk på vad en massage kan göra för min kropp om smärtan i benet förra veckan är vad jag känner över hela kroppen. Massage kan vara mycket smärtsamt, men det är något jag behöver. Massage kan vara till hjälp regelbundet, åtminstone för en tid.

11. Tja, min god morgon:

Om du ser mig le och jobba normalt, tror inte att jag mår bra. Jag lider av kronisk smärta och trötthet, som inte har någon behandling för mig. Du kan ha en bra dag, några veckor eller till och med några månader. Egentligen är det en bra dag som hjälper mig att fortsätta.

12. Individualiteten hos mig:

Även de med fibromyalgi är inte desamma. Det betyder att jag inte kan berätta alla tecken. Du kan ha migrän-, höft-, axel- eller knäsmärta, men jag har inte samma smärta som någon med det tillståndet.
Jag hoppas att det hjälper dig att förstå mig, men om du fortfarande har tvivel om min smärta, din bokhandel, ditt bibliotek eller Internet, har de bra böcker och artiklar om fibromyalgi.

Författarens anmärkning: Detta brev är baserat på samtal med kvinnor och män världen över om fibromyalgi. Du är inte en av de 10 miljoner människor med fibromyalgi i världen, men det kan hjälpa friska människor att förstå hur förödande detta tillstånd kan vara. Snälla ta inte dessa människors lidande lätt. Du vill inte slösa en dag med deras skor eller deras kroppar. Fibromyalgi är inte något vi väljer att ha, men om vi gör det måste vi nå en punkt där vi accepterar villkoret som en del av våra liv.

Dela denna viktiga information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *