NORWEGIAN

For de som ikke forstår om fibromyalgi

Hva trenger du å vite om fibromyalgi?

Fibromyalgi er ikke en ny type sykdom. Fibromyalgi ble beskrevet i 1815 av William Balfour, en kirurg ved University of Edinburgh. Over tid har det blitt beskrevet som kronisk revmatisme, myalgi eller fibrose. I motsetning til sykdommer har syndromer som fibromyalgi ingen kjent årsak, men er en gruppe tegn og symptomer som dessverre er til stede samtidig for pasienten. Revmatoid artritt og lupus er relaterte syndromer.

De fleste symptomer og følelsesmessige problemer forbundet med fibromyalgi er ikke av psykologisk opprinnelse.

Det er ikke en tilstand der “alt er i hodet på deg.” I 1987 anerkjente American Medical Association at fibromyalgi var en virkelig fysisk sykdom og en viktig årsak til funksjonshemming.

Fibromyalgi kan være deaktiverende og deprimerende, noe som kan forstyrre de enkleste daglige operasjonene.

-Det du trenger å vite om meg:

Forstå om fibromyalgi

1. Mine smerter   :

Det er ikke din lidelse, det er ikke    min smerte   . Fibromyalgi ikke forårsaket av betennelse. Det hjelper meg ikke med din leddgikt medisiner. Jeg kan ikke jobbe fordi kroppen min ikke blir slik. Det er ikke lidelsen som bare eksisterer i en del av kroppen. I dag ligger på skulderen min, men det kan være en fot i morgen, eller kanskje er den borte. Smertene mine blir utløst av signaler som feil når hjernen min, muligens på grunn av søvnforstyrrelser. Det er ikke kjent, men det er ekte.

2. Utmattelsen min:

Jeg føler meg ikke bare veldig sliten. Jeg er så trøtt. Jeg vil gjerne være en del av en fysisk aktivitet, men det kan jeg ikke. Ikke ta det personlig, vær så snill. Hvis du så meg handle i går, men i dag kan jeg ikke la være å rense uteplassen, er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg betaler prisen for å stresse musklene utover deres kapasitet.

3. Mine konsentrasjonsproblemer:

Alle oss med fibromyalgi kaller disse problemene “fibro-tåke.” Jeg husker kanskje ikke navnet ditt, men jeg husker ansiktet ditt. Du husker kanskje ikke hva jeg lovet å gjøre for deg, selv om du fortalte det for noen sekunder siden. Problemet mitt har ingenting med alder å gjøre, men det kan ha sammenheng med søvnforstyrrelser. Jeg har heller ikke et selektivt minne. Jeg har ikke engang et kortvarig minne på noen dager.

4. Min egen akavhet:

Hvis jeg stopper eller løper etter mengden, vil jeg ikke jage deg. Jeg har ikke kontroll over musklene mine for å gjøre det. Hvis du er bak meg på trappene, vær tålmodig. I disse dager skal jeg ta livet mitt og hvert trinn én om gangen.

5. Min følsomhet:

Jeg kan ikke bli her! Dette kan skyldes noen variabler, for eksempel sterkt lys, veldig støyende eller lite støy, lukt. Fibromyalgi er blitt kalt en “tilstand som gjør ting verre.”

6. Min intoleranse er som følger:

Jeg tåler ikke varme eller fuktighet. Hvis jeg er en mann, skal jeg svette mye. Vel, jeg mener, hvis jeg også er en dame. Og ikke bli overrasket om jeg kommer utenfor rekkevidden når det er kaldt. Jeg tåler ikke kulden heller. Den interne termostaten min er ødelagt, og ingen vet hvordan jeg fikser den.

7. Oh min depresjon:

Ja, det er dager hvor jeg foretrekker å ligge i sengen, hjemme eller dø. Intens smerte er upålitelig og kan    forårsake depresjon   . Din sanne interesse og forståelse kan løfte meg ut av avgrunnen.

8. Stresset mitt:

Kroppen min orker ikke godt. Hvis jeg må slutte å jobbe, jobbe deltid eller delegere ansvaret til hjemmet mitt, er det ikke fordi jeg er lat. Det   stresset   regelmessig kan forverre symptomene mine og deshabilitarme helt.

9. Vekten min er som følger:

Du kan være    overvektig    eller tynn. Det er ikke mitt valg, uansett. Kroppen min er ikke kroppen din. Appetitten min blir påvirket, og ingen vet hvordan jeg skal fikse det.

10. Behovet mitt for behandling:

Misunn meg ikke hvis jeg trenger massasje hver dag. Min massasje er ikke din massasje. Vurder hva en massasje kan gjøre for kroppen min hvis smertene i beinet mitt forrige uke er det jeg føler over hele kroppen. Massasje kan være veldig smertefullt, men det er noe jeg trenger. Massasje kan være nyttig med jevne mellomrom, i det minste for en tid.

11. Vel, god morgen:

Hvis du ser meg smile og jobbe normalt, ikke tro at jeg har det bra. Jeg lider av kroniske smerter og tretthet, som ikke har noen behandling for meg. Du kan ha en god dag, noen uker eller til og med noen måneder. Egentlig er det en god dag som hjelper meg å fortsette.

12. Individualiteten til meg:

Selv de med fibromyalgi er ikke de samme. Det betyr at jeg ikke kan fortelle deg alle skiltene. Du kan ha migrene, hofte, skulder eller knesmerter, men jeg har ikke de samme vondt som noen med den tilstanden.
Jeg håper det hjelper deg å forstå meg, men hvis du fortsatt er i tvil om smerte, bokhandelen, biblioteket ditt eller Internett, har de gode bøker og artikler om fibromyalgi.

Forfatterens merknad: Dette brevet er basert på samtaler med kvinner og menn over hele verden om fibromyalgi. Du er ikke en av de 10 millioner menneskene med fibromyalgi i verden, men det kan hjelpe sunne mennesker til å forstå hvor ødeleggende denne tilstanden kan være. Vær så snill og ikke ta lett på disse mennene. Du vil ikke kaste bort en dag med skoene eller kroppene. Fibromyalgi er ikke noe vi velger å ha, men hvis vi gjør det, må vi nå et punkt der vi aksepterer tilstanden som en del av livene våre.

Del denne viktige informasjonen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *