Lady Gaga om sin kamp mot fibromyalgi: “Kronisk smärta är inget skämt”

I oktoberutgåvan av Vogue talade den 32-åriga popstjärnan om sin kamp mot fibromyalgi, en sjukdom som drabbar nervsystemet och orsakar smärta i hela kroppen.

“Jag är så arg på människor som inte tycker att fibromyalgi är verkligt”, sade sångaren. “Det är verkligen en cyklon av ångest, depression, posttraumatisk stress, trauma och panikstörning för mig och för många andra, som blockerar nervsystemet och orsakar nervsmärta.”

”Människor behöver mer empati. Kronisk smärta är inget skämt. Så vi står upp varje dag utan att inse vår reaktion.

Gaga, född Stefani Germanotta, tillkännagav att hon i september förra året, strax före lanseringen av hennes film Gaga: Five Feet Two, led av den försvagande sjukdomen.

“Jag skulle vilja

för att hjälpa till att öka medvetenheten och ansluta människor till det, ”twitrade hon.

Smärtan var så intensiv för Gaga att hon inte kunde spela. Hon låg på sjukhus på grund av “svår smärta” i september 2017 och har avbrutit sina nästa konserter.

Enligt Mary-Ann Fitzcharles, docent i medicin vid institutionen för reumatologi vid McGill University, är fibromyalgi källan till många missförstånd. Tillståndet var brett

fortfarande lite känd.

Många kände att eftersom de ofta såg friska ut var symtomen på fibromyalgi alla “i huvudet” hos dem som kämpade med sjukdomen.

“Det är ett helt erkänt tillstånd nu, det råder ingen tvekan om det”, säger Fitzcharles. “Vi har flyttat bort från begreppet psykisk sjukdom hos alla patienter.”

Det vill säga,   han av   fibromyalgi?

Fibromyalgi är en störning där individer upplever kronisk muskel- och sensmärta, ofta åtföljda av andra symtom som sömnproblem, huvudvärk eller humör, berättade Fitzcharles för Global News.

Enligt Canadian Arthritis Society påverkar fibromyalgi cirka 2% av kanadensarna, även om majoriteten av personer med fibromyalgi (80 till 90%) är kvinnor. Arthritis Society hävdar att personer mellan 20 och 50 år har den största risken att utveckla sjukdomen.

Fibromyalgi botas inte för närvarande, men det hjälper till att hantera symtom.

Hur ser fibromyalgi ut?

Symtom på fibromyalgi skiljer sig men inkluderar trötthet, sömnstörningar, kognitiv dysfunktion, irriterande tarmsyndrom, humörsjukdomar som ångest och depression, samt migrän.

“För mer än 30% av personer med fibromyalgi uppfattas huden som svår att beröra även vid beröring och stroke”, säger Fitzcharles.

Hon sa också att de smärtsamma symtomen tyder på en koppling mellan deras kropp och nervsystemet hos personer med fibromyalgi.

”Det är som om nervsystemet är på. Vi ser tecken på hypervigilans hos många patienter, sade hon. “Följaktligen är människor för känsliga för höga ljud, en överbelastad miljö och intensivt ljus.”

Vad   –   vad orsakar   fibromyalgi?

Den exakta orsaken till fibromyalgi är oklar för sjukvårdspersonal, men sjukdomen kan ofta tillskrivas en traumatisk händelse, säger Fitzcharles.

“En tredjedel av människorna kommer att säga att de var i perfekt fysisk hälsa och sedan inträffade en [viktig] incident”, sade Fitzcharles. “Det kan vara en allvarlig virussjukdom, en traumatisk händelse som en bilolycka eller ett trasigt ben eller en otroligt stressande fysiologisk händelse som verkar vara orsaken.” Fitzcharles antyder att sjukdomen verkar orsakas av att två tredjedelar kommer ut ur ingenstans. Om din familj har en historia av fibromyalgi ökar risken för att utveckla sjukdomen.

Varför är det svårt att diagnostisera fibromyalgi?

Fibromyalgi har fascinerat läkare i flera år. Diagnosen är svår eftersom det inte finns något standardiserat test för sjukdomen och diagnosen bekräftas inte av något test. Dessutom kan symtomen förändras ofta och verkar ofta friska för personer med fibromyalgi.

”Patienten ser helt normal ut. Det finns ingen svullnad, ingen feber, ingenting ses. Så även familj och vänner har svårt att förstå processen, ”sa Fitzcharles.

Hon säger att patienter måste vänta fem år innan de diagnostiseras korrekt eftersom det är svårt att definiera.

“Vad läkare behöver göra [för att diagnostisera] är att ta en hälsosam [medicinsk] historia och undersöka den för att se till att det inte finns en enda omständighet som kan tyckas vara fibromyalgi,” Hon sa.

Läkarna kommer då att utföra minimala tester för att se till att det inte finns någon annan underliggande sjukdom. “Vi rekommenderar starkt att du inte gör onödiga tester på patienter, till exempel överdrivna röntgenstrålar och MRI.” Hur behandlar du fibromyalgi?

Fitzcharles säger att sjukdomen kan behandlas med medicinering, men med självhanteringsmetoder, inklusive en hälsosam livsstil, tillräcklig sömn och minskad stress, reglerar de flesta patienter sin sjukdom.

“Ett regelbundet program med trevlig fysisk aktivitet är förmodligen den mest effektiva interventionen,” sade Fitzcharles. “Icke-farmakologisk hantering är oerhört viktigt.” Fitzcharles sa att hitta läkemedel som minskar smärta – och inte skulle hjälpa – är viktigt.

“Tyvärr har de flesta läkemedel vi använder stora biverkningar och många biverkningar kan jämföras med symtomen på fibromyalgi,” sade hon. “Så om en patient säger att de har utmärkta sömnstörningar och [betydande] smärta, om vi kan välja ett läkemedel som kan påverka sömn och smärta, är det vad vi ska göra.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *