Swedish

Fibromyalgi Mystery Löste äntligen! Dela denna information med alla du känner!

Har du hört nyheterna? Forskare har hittat den främsta källan till smärta hos fibromyalgi-patienter. TV-reklamen för läkemedlet Lyrica skulle få dig att tro att smärtan vid fibromyalgi orsakas av överaktiva nerver, men det är det inte. Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljoner drabbade sökande efter hopp i smärtmedicinering och fram till de senaste 15 åren tyckte många läkare att sjukdomen var “fantasiv” eller psykologisk eftersom test efter testpunkterna för att veta en orsak. Nyligen har forskare upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mest osannolik plats – överskott av blodkärl.

”För att lösa Fibromyalgi-mysteriet nollade forskarna in på huden från en patient som hade brist på de sensoriska nervfibrerna, vilket orsakade en minskad reaktion på smärta. De tog sedan hudprover från händerna på fibromyalgipatienter och var förvånade över att hitta en extremt överdriven mängd av en viss typ av nervfiber som kallas arteriole-venule (AV) shunts.

Fram till denna tidpunkt hade forskare tänkt att dessa fibrer endast var ansvariga för att reglera blodflödet och inte spelade någon roll i smärtkänsla, men nu har de upptäckt att det finns en direkt koppling mellan dessa nerver och den utbredda kroppssmärta som fibromyalgi de drabbade känner. ”

När jag läste igenom artikeln, allt jag kunde tänka äntligen! Slutligen kommer någon att sätta ihop det och inse att inflammation är orsaken till dessa människors smärta.

Inflammationens roll i fibromyalgi har varit föremål för debatt i årtionden. Faktum är att tillståndet kallades “fibrosit”, vilket betyder “fibrös vävnadsinflammation.” På grund av en uppenbar brist på inflammation ersattes namnet med fibromyalgi (fibrös vävnad och muskelsmärta) eftersom det tros vara mer exakt. Men nu hittar många forskare samband med kronisk inflammation som kan bidra till smärta och trötthet vid fibromyalgi.

Fibromyalgi kallas ofta som ett artritrelaterat tillstånd. Men det orsakar inte ledskador eller svullnad, som artrit gör. Fibromyalgi orsakar inte heller skador på muskler och andra vävnader. På grund av detta trodde man att fibromyalgi inte var ett inflammatoriskt tillstånd.

Men forskning har också visat oss att varje smärtsyndrom har en inflammatorisk profil som består av de inflammatoriska medlarna som finns i smärtsyndromet. Den inflammatoriska profilen kan ha variationer från en person till en annan och kan ha variationer i samma person vid olika tidpunkter.

På senare år har flera studier visat flera markörer för inflammation hos personer med fibromyalgi, inklusive höga nivåer av C-reaktivt protein och pro-inflammatoriska cytokiner.

Så vad är kopplingen mellan att ha fler blodkärl och kronisk inflammation?

Tja, kronisk inflammation kan orsaka angiogenes, dvs bildning av nya blodkärl!

Det finns ett antal patologiska tillstånd som är kända för att vara förknippade med avvikande angiogenes. Dessa tillstånd inkluderar cancer, diabetisk retinopati, ischemiska hjärt-kärlsjukdomar (t.ex. stroke) och kroniska inflammatoriska sjukdomar, såsom inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. IBD, kolit och liknande). Även om kopplingen mellan angiogenes och inflammation har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren har det länge funnits bevis som tyder på att det här är två nära besläktade processer.

Forskning visar också att det finns växande bevis för att den angiogenes som följer kronisk inflammation tenderar att förlänga och intensifiera det inflammatoriska svaret. Denna påstående stöds av rapporter som beskriver en försämring av sjukdomens aktivitet, vävnadsskada och koloninflammation.

Så låt mig ansluta punkterna åt dig: (A) Kronisk inflammation (orsakad av dålig kost, dåliga livsstilsval, matallergier … som kan orsaka matsmältningsproblem och läckande tarm, och kroniska degenerativa sjukdomar) kan orsaka (B) angiogenes (produktion av arterioler). Dessa arterioler har smärtkänsliga nervfibrer och kan upptäcka kemiska markörer för inflammation i cirkulationen och vävnaderna och (C) reläsmärtorsignaler till hjärnan.

Men kronisk inflammation ökar mer än bara smärta, det ändrar hormonmönster, matsmältningsmönster, sömnmönster och till och med humör. Det är den skyldige i varje autoimmun störning och också i nästan varje kronisk degenerativ sjukdom, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes, artrit och stroke.

Inflammation är en inte så tyst mördare och det första du behöver lära dig om det är hur man slutar göra mer av det:

Slicka sockervanan: eliminera källor till socker inklusive socker  och  komplexa kolhydrater och förpackade livsmedel som pasta, bröd, chips, kex, kakor och snacks. Inte bara skapar de inflammation, utan de ökar blodsockret och kan också leda till diabetes.

Rengör din diet: Ät 5-9 portioner grönsaker och frukt varje dag. Välj färska ekologiska livsmedel när det är möjligt. Kött är bra, men begränsar proteinintaget till högst 4-6 oz per portion.

Lägg tillbaka fettet: Avokadoolja, kokosnötolja, olivolja, smör, fiskolja och till och med djurfetter är faktiskt bra för dig och antiinflammatorisk. Jag rekommenderar också att komplettera med omega-fettsyror, MCT-olja och exogena ketoner.

Få tillräckligt med träning: Detta kommer att förbättra din cirkulation och hjälpa ditt cirkulationssystem spola gifter och metaboliter från dina muskler och vävnader.

Drick rent vatten: Ge dina njurar och lever lite hjälp genom att få tillräckligt med rent vatten varje dag … 1/2 din kroppsvikt är hur många uns du ska dricka varje dag.

Minska din giftiga belastning: Använd kemiska fria tvålar, rengöringsmedel och lotioner så att du inte lägger till problemet.

Minskande känslomässig stress : Stress höjer kortisolnivåer, vilket ökar blodsockernivåerna (och sugen efter socker) och stör den normala hormonproduktionen och -funktionen som kan leda till insulinresistens och en hel mängd symtom som trötthet, sömnstörningar, viktökning och muskelsmärta .

Komplettera din diet : underskatta aldrig de antiinflammatoriska egenskaperna hos vitamin C. Detta är en basrekommendation för alla med autoimmuna och inflammationsproblem. Jag rekommenderar vanligtvis 2000-4000 mg per dag. Jag har hittat en pulveriserad vit C som är 4000 mg per tsk. – ring bara och be om ProC. Dessutom tar så många människor inte en multivitamin och de borde göra det. Om du inte äter 5-9 portioner grönsaker och frukter – får du förmodligen inte tillräckligt med näringsämnen för att hjälpa kroppen att avgifta, reparera och regenerera. Jag rekommenderar kosttillskott till mina patienter för att hjälpa dem att övervinna sjukdom och hormonobalans, men jag rekommenderar dem också att upprätthålla en frisk kropp och immunsystem. Dagens jord är bara inte vad det brukade vara, och som samhälle äter vi inte tillräckligt med hela färska livsmedel.

Få din ryggrad justerad : Livsstilen tar dig långt, men hemligheten till min framgång är kiropraktik. Du måste ha en ordentlig nervsystemkommunikation! Alla kroppens funktioner – även på cellnivå – är beroende av kommandona från hjärnan och nervsystemet. Om hjärnan inte kan kommunicera med resten av kroppen på grund av subluxationer i ryggraden, det är som att ingen har kontrollerna. Tänk också på detta: När ryggmärgen inte får röra sig fritt, blir de inflammerade och artritiska … ogg, mer inflammation!

Det här är stegen som jag inte bara ber mina fibromyalgipatienter att ta, utan alla mina patienter. De som verkligen återhämtar sig, läker och njuter av livet snabbare än de som inte gör det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *