Swedish

Att hantera trötthet och smärta från fibromyalgi

Uppskattningsvis 1,5 procent av den vuxna befolkningen påverkas av fibromyalgi i Kanada. Kroniskt trötthetssyndrom (CFS) drabbar cirka 1,4 procent av de kanadensiska vuxna. Båda störningarna har liknande symtom. De flesta experter håller med om att dessa två förhållanden troligen är relaterade. vissa tror dock att de faktiskt kan vara samma sjukdom.

Om du lider av smärta, trötthet orsakad av fibromyalgi, läs upp dessa 7 tips för att hantera dina symtom:

1.  Utvärdera symtom dagligen.

Personer med fibromyalgi och CFS upplever olika nivåer av smärta och trötthet, inklusive perioder med remission. Utvärdera ditt tillstånd varje morgon och försök att anpassa dina planer i enlighet därmed. När du inte sover bra, delta i mindre aktivitet. När du känner dig väl vilad och smärtan är acceptabel, gör mer. Moderering är nyckeln.

2. Få regelbunden träning.

När du är trött eller har smärta kan det vara det sista du känner för att flytta. Men regelbunden, måttlig träning kan bidra till att lindra smärtsymtom, minska stress och hjälpa till med sömn. Tänd dig själv, baserat på hur du känner dig varje dag.

3. Använd massage för att behandla smärta.

Massage är ett bevisat sätt att minska stress och muskelsmärta. Det kan användas för att förbättra rörelseområdet och behandla depression och ångest.

4. Applicera värme.

Värme ökar blodflödet och kan hjälpa till att lindra styva och ömma muskler. Applicera en varm, fuktig tvättduk; ta en varm dusch eller blöt i badkaret. Du kan också behandla djup muskelsmärta orsakad av fibromyalgi med ett ispack.

5. Prova alternativa behandlingar.

Vissa tycker att alternativa behandlingar, såsom akupunktur, kan hjälpa till med trötthet och smärta, men studier visar blandade resultat. Om du vill veta mer om alternativ terapi, tala med en sjukvårdspersonal.

6. Prioritera sömn.

Både fibromyalgi och CFS kan försvåra sömnen. Att gå i säng och vakna på samma tid varje dag – och undvika tupplurar – kan hjälpa. En del människor tycker att det är lättare att somna att ha en avkopplande sänggående för att få sova. Detta kan inkludera att ta ett varmt bad eller läsa före sänggåendet.

7. Säg nej till alltför stora engagemang.

Att lära sig säga nej är viktigt för att minimera stress, hantera trötthet och hantera smärta. Att leva med CFS eller fibromyalgi innebär att du accepterar att du kanske inte kan acceptera varje social inbjudan. På samma sätt kanske du inte kan ta på dig extra ansvar på jobbet.

Dela med din älskade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *