Swedish

Läkare av fibromyalgi varnar: “Tramadol dödar fler liv än någon annan medicin”

Det tramadol-föreskrivna smärtstillande medel som hundratusentals människor använder varje dag dödar fler människor än någon annan drog, inklusive heroin och kokain.

Smärtstillande medel orsakar inte skador om det tas korrekt, men det blir mycket farligt när det blandas med andra droger eller alkohol. Förra året var det 33 dödsfall i Nordirland, endast relaterade till Tramadol. Bland de döda var en 16-årig flicka och en 70-årig pensionär. Den opioidbaserade medicinen används för att behandla måttlig eller svår smärta och bör endast tas på recept. 2014 klassificerades det som ett olagligt klass C-opioidläkemedel som inte kan levereras utan recept.

Problemet är att många människor redan är beroende av Tramadol och vänder sig till den svarta marknaden för att få det eftersom de inte längre kan få recept för att avsluta behandlingen eller för att deras läkare har ordinerat ett annat läkemedel.

“Eftersom det är ett läkemedel som används och ordineras så ofta tror jag inte att folk inser den potentiella risken att ta Tramadol utan medicinsk övervakning,” förklarar professor Jack Crane, en patolog från delstaten Nordirland.

Crane kräver att Tramadol-klassificeringen uppdateras igen så att den uppdateras till klass “A”.

Smärtbehandling: tolerans och beroende

Vissa mediciner som används för att behandla smärta kan vara beroendeframkallande. Beroende skiljer sig från fysiskt beroende eller tolerans. Vid fysiskt beroende uppträder abstinenssymtom när ett ämne plötsligt är avbrutet. Tolerans uppstår när den ursprungliga dosen av ett ämne förlorar sin effektivitet över tid. Beroende är en psykologisk och beteendemässig reaktion som vissa människor utvecklar med användning av narkotiska smärta mediciner.

Människor som tar opioidläkemedel under lång tid kan utveckla tolerans och fysiskt beroende, även om det inte betyder att de är beroende. I allmänhet förekommer missbruk endast hos en liten andel människor när narkotika används med tillräcklig medicinsk övervakning.

Opioida smärtstillande medel med effekter som liknar effekterna av opium eller morfin kan vara mycket beroendeframkallande och fungerar genom att hålla sig till receptorer i hjärnan som blockerar känslan av smärta.

De ska inte användas mer än 3 eller 4 månader om detta inte görs under direkt övervakning av din läkare.

Några namn på opiater:

  • Kodein.
  • fentanyl
  • Hydrocodone.
  • hydromorfon
  • meperidin
  • Morfin.
  • oxycodon
  • tramadol

Dela detta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *