Swedish

Karantän har ökat fibromyalgi symtom

Smärta i hela kroppen, främst i musklerna, trötthet, sömn som inte återställs (personen vaknar trött) och andra symtom som förändringar i minne och uppmärksamhet och depression. De kan vara tecken på fibromyalgi. Även om sjukdomen är vanlig diagnostiseras den endast hos 5% av patienterna. Reumatologen Dr. Dra. Rafaela Gonçalves som deltog i Jota Ferreira-programmet denna torsdag (23).

Enligt specialisten är av nio kvinnor med fibromyalgi cirka nio kvinnor och anledningen till att detta händer är inte känt. “Det verkar inte finnas något samband med hormoner, eftersom fibromyalgi drabbar kvinnor både före och efter klimakteriet”, sa han.

Enligt läkaren förekommer fibromyalgi vanligtvis hos personer mellan 30 och 60 år. Och att diagnosen av sjukdomen ibland är försenad eftersom den kan förväxlas med andra vanligare sjukdomar. “Det finns ingen undersökning för att fibromyalgi ska upptäckas omedelbart,” sa han.

Det pågår flera studier för att ta reda på varför fibromyalgi och vilka behandlingar som ska användas. Och enligt reumatologen Rafaela Gonçalves har antalet patienter med misstänkt sjukdom ökat i pandemin. Eftersom många är stressade, nödställda och inte längre tränar fysiska övningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *