For dem, der ikke er bekendt med fibromyalgi

Hvad  du har  brug for  at  vide  om  fibromyalgi:

Fibromyalgi er ikke en ny slags sygdom. I 1815 beskrev William Balfour, en kirurg ved University of Edinburgh, fibromyalgi. Over tid er det blevet beskrevet som kronisk gigt, myalgia eller fibrositis. I modsætning til sygdomme har syndromer såsom fibromyalgi ikke en kendt årsag, men de er en gruppe af tegn og symptomer, der desværre er til stede på samme tid for patienten. Reumatoid arthritis og lupus er også relaterede syndromer.

De fleste symptomer og følelsesmæssige problemer forbundet med fibromyalgi er ikke af psykologisk oprindelse.

Det er ikke en sygdom, hvor ”alt er i dit sind.” I 1987 erkendte American Medical Association, at fibromyalgi var en sand fysisk lidelse og en betydelig årsag til handicap.

Fibromyalgi kan være deaktiverende og depressivt, hvilket kan forstyrre enklere daglige operationer.

-Hvad har  du  brug for  at  forstå  om  mig:

1. Min smerte:

Det er ikke din smerte, min smerte. Det er ikke udløst af betændelse. Det hjælper mig ikke med at tage din arthritis medicin. Jeg kan ikke arbejde, fordi min krop ikke tåler det. Det er ikke den smerte, der kun forbliver i en del af kroppen. Det er på min skulder i dag, men det er måske en fod i morgen, eller måske er det væk. Min smerte udløses af signaler, der forkert når min hjerne, potentielt på grund af søvnforstyrrelser. Det er ikke særlig godt forstået, men det er ægte.

2. Min træthed:

Ikke kun føler jeg mig meget træt. Jeg er meget udmattet. Jeg vil gerne være en del af fysiske aktiviteter, men det kan jeg ikke. Tag det ikke personligt, tak. Hvis du så mig shoppe i går, men jeg kan ikke hjælpe med at rengøre gården i dag, er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg betaler prisen for at stresse mine muskler ud over deres kapacitet.

3.  Mine  problemer  med  koncentration:

Alle os, der har fibromyalgi, kalder disse problemer “fibro-tåge.” Jeg kan muligvis ikke huske dit navn, men jeg kan huske dit ansigt. Du kan muligvis ikke huske, hvad jeg lovede at gøre for dig, selvom du fortalte mig for bare få sekunder siden. Mit spørgsmål har intet at gøre med alder, men det kan være knyttet til søvnforstyrrelser. Jeg har ikke en selektiv hukommelse. Nogle dage har jeg ikke engang en kortvarig hukommelse.

4.  Min  egen  klodsighed:

Hvis jeg står op eller løber efter mængden, vil jeg ikke jage dig. Jeg har ikke kontrol over mine muskler til at gøre det. Hvis du er på stigen bag mig, skal du være tålmodig. I disse dage tager jeg livet og hvert skridt et øjeblik.

5.  Min  fornemmelse:

Jeg kan ikke forblive lige her! Dette kan skyldes visse variabler, såsom skarpt lys, meget støjende eller lav støj, lugt. Fibromyalgi er blevet kaldt en ”lidelse, der gør alt værre.”

6. Min intolerance er som følger:

Jeg tåler ikke varmen eller fugtigheden. Hvis jeg er en fyr, sveder jeg meget. Hvis jeg også er en dame. Og ikke blive forbløffet, hvis jeg bevæger mig ud af kontrol, når det er koldt. Jeg tolererer heller ikke kulden. Min indre termostat er ødelagt, og ingen ved, hvordan jeg løser den.

7.  Åh,  min  depression:

Ja, der er dage, hvor jeg foretrækker at forblive i sengen, derhjemme eller dø. Svær smerte er upålitelig og kan udløse depression. Din ægte interesse og forståelse kan tage mig ud af afgrunden.

8.  Min  stress,  min  stress:

Min krop kan ikke håndtere stress godt. Hvis jeg skal stoppe med at arbejde, arbejde deltid eller delegere mine opgaver derhjemme, er det ikke fordi jeg er doven. Daglig stress kan forværre mine symptomer og deaktivere mig fuldstændigt.

9.  Min  vægt  er  som  følger:

Jeg kunne være overvægtig eller tynd. Det var ikke mit valg, uanset hvad. Min krop er ikke din krop. Min appetit er påvirket, og ingen ved, hvordan jeg løser den.

10.  Mit  behov  for  behandling:

Misund ikke mig, hvis jeg har brug for en daglig massage. Min massage er ikke din massage. Overvej, hvad en massage kan gøre i min krop, hvis smerterne i mit ben i sidste uge er det, jeg føler i hele min krop. Massagen kan være meget smertefuld, men jeg har brug for den. Massering kan hjælpe regelmæssigt, i det mindste i et stykke tid.

11.  Nå,  mine  gode  dage:

Hvis du ser mig smilende og arbejde normalt, skal du ikke antage, at jeg har det godt. Jeg lider af kronisk smerte og træthed, som ikke har nogen kur. Jeg kunne have en god morgen, uger eller endda måneder. Det er faktisk en god morgen, der giver mig mulighed for at komme videre.

12.  Den  individualitet  af  mig:

Selv dem, der har fibromyalgi, er ikke ens. Det betyder, at jeg ikke kan fortælle dig alle symptomerne. Jeg kan have migræne, smerter i mine hofter, skuldre eller knæ, men jeg har ikke den samme smerte som nogen med denne lidelse.
Jeg håber, at dette hjælper dig med at forstå mig, men hvis du stadig er i tvivl om min smerte, din boghandel, dit bibliotek eller Internettet, har de gode bøger og artikler om fibromyalgi.

Forfatterens note: Dette brev er baseret på samtaler med kvinder og mænd over hele verden med fibromyalgi. Dette er ikke en af ​​de 10 millioner mennesker med fibromyalgi i verden, men det kan hjælpe sunde mennesker med at forstå, hvor ødelæggende denne tilstand kan være. Vær venlig ikke at tage smerten på disse mennesker let. Du ønsker ikke at tilbringe en dag i deres sko eller deres krop. Fibromyalgi er ikke noget, vi vælger at have, men hvis vi gør det, skal vi nå et punkt, hvor vi accepterer betingelsen som en del af vores liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *