DUTCH

Fibromyalgie en de schouder … … Ik begrijp het na het werken aan mijn eigen labrale traan … en hoe het ons beïnvloedt als we ook fibromyalgie hebben, is een beetje anders ….

Fibromyalgie Schouderpijn 

Schouderpijn en fibromyalgie

Omdat het het meest beweeglijke gewricht in het lichaam is, kan de schouder veel dingen voor ons doen, zoals tillen, reiken en onze goede houding ondersteunen.

Het probleem is dat met al die mobiliteit en slijtage na verloop van tijd, we fibromyalgie-schouderpijn kunnen krijgen die kan uitstralen, branden, zich op en neer over de arm uitstrekken en resulterende zwakte kan veroorzaken. 


Is het je opgevallen dat wanneer je fibromyalgie-schouderpijn oplaait, je problemen kunt hebben met reiken, schrijven, typen, sms’en, je muis gebruiken of liggen?  

Ik deed onlangs een live videoserie op de Facebook-pagina waarin ik alles over de schouder vertelde, en hoe simpele dingen, zoals in bed liggen op onze rug, ook schouderpijn kunnen veroorzaken als de schouder in een lagere positie gaat rusten. Daar zou je niet aan denken totdat het jou overkomt, en jongen, kan het pijnlijk zijn. 

Misschien reikt u omhoog om wat borden uit de kast te halen en voelt u een scherpe en uitstralende pijn in uw bovenarm (opperarm)? Oh ja, dat begrijp ik, en waarom het me altijd herinnert aan de kwetsbaarheid van dit gebied. Schouderpijn kan ook leeftijdsgebonden zijn, ik weet het zelf, ik heb meer schouderproblemen gehad sinds mijn vijftigste. 

Letsel, herhaalde bewegingen of aan leeftijd gerelateerde schouderpijn

Bij fibromyalgie-schouderpijn hebben we meer variabelen dan alleen schouderpijn op zich. Bij fibromyalgie hebben we de neiging tot zowel gevoelige gebieden rond de lagere nek als triggerpoints die overal rond het hoofd, nek, schouder en sleutelbeen kunnen voorkomen. 

Dingen kunnen zich in de loop van de tijd ophopen. Een baan waarbij je repetitieve bewegingen maakt met je bovenlichaam, kinderen optilt, te ver van het lichaam uitstrekt en meer. 

Triggerpoints kunnen worden gecreëerd door blessures of repetitieve bewegingen, en ik zeg graag dat het eruit kan zien als een connect-the-dots-spel. In tegenstelling tot gevoelige gebieden, hebben triggerpoints de neiging pijn uit te stralen EN ze hebben de neiging om ontstekingen te veroorzaken.

Als iemand die je kent ooit zegt dat fibromyalgie niet opruiend is, stuur hem dan hier, ik praat hier vaak over. 

Doe de Apley Scratch-test 

De Apley Scratch-test is gewoon een test die iedereen kan doen om het bewegingsbereik rond de schouder en bovenarm (humerus) te bepalen. Zoals ik hieronder laat zien, reikt u gewoon naar achteren, alsof u uw rug krabt.
Hoe ver kun je komen? Kun je op de ene arm verder reiken dan op de andere? 
Ik heb meer bereik met mijn linkerarm, die ik hier gebruik, de rechterarm niet zo veel. 

Activiteiten van het dagelijks leven

Er zijn veel dagelijkse activiteiten die druk op de schouders kunnen uitoefenen. Zorg er bij het doen van een activiteit als stofzuigen voor dat u gefocust bent en in de beweging duwt, in plaats van de beweging aan uw arm of schouder te laten “trekken”. 

Houd altijd rekening met het gewicht van wat u oppakt als u ergens naar reikt. Het ergste is om je arm al gestrekt te hebben en dan te ontdekken dat iets te zwaar is.

Zoals je je kunt voorstellen, krimp ik ineen als ik mensen in de sportschool Kettle Bells zie gebruiken, omdat het te ver van het lichaam afleggen gevaarlijk kan zijn, en we willen gewoon voorzichtig zijn. 


Als u langere tijd achter uw computer zit, neem dan pauzes en verwissel zelfs de arm die u met uw muis gebruikt. Ik geef de voorkeur aan een draadloze muis, omdat de muis die in de laptop is ingebouwd erg zwaar kan zijn voor de schouders en bovenarmen. 

Pas op dat u niet op uw armen of schouder leunt. Ik leunde onlangs op mijn keukeneiland en ondersteunde mijn voorhoofd met mijn hand, en binnen enkele seconden nadat ik mijn arm op de top van het eiland had laten rusten, kreeg ik een scherpe uitstralende pijn tot aan mijn schouder. Het was waarschijnlijk de hoek en de druk samen. 

Suggesties
om schouderpijn te helpen verminderen 

Er zijn veel suggesties die ik in de loop der jaren heb gegeven voor schouderpijn, maar laten we ons hier concentreren op een paar belangrijke. 

1. Circulatietherapie (in dit geval warme / koude therapie) is belangrijk en kan de intensiteit van de pijn verlichten. In tegenstelling tot een onderste extremiteit, is het misschien een beetje uitdagender om dit gebied te bereiken, maar we moeten creatief worden. U kunt afwisselend warm en koud water in de douche (niet voor iedereen haalbaar) of afwisselend warme en koude packs op het schoudergebied. 

(LET OP dat de vaak aanbevolen tijd voor warme / koude therapie vaak 20 minuten warm en 20 minuten koud is. Bij fibromyalgie zeg ik echter graag 10 minuten of zelfs minder) Probeer in totaal 45 minuten tot een uur in, en dit zal voor velen voldoende zijn, 1-2 keer per dag of indien mogelijk. 

2. Let op slaapgewoonten. Het is duidelijk dat zijdelings slapen niet het beste zou zijn, maar ook als je op je rug gaat liggen, mag de schouder verder naar achteren vallen dan wanneer je rechtop staat. Ik vind het erg handig om een ​​klein kussen onder mijn schouder te gebruiken als ik dat nodig heb. 

3. Zorg dat het bloed blijft stromen door elke dagelijkse beweging uit te voeren die bij u past. Volg mij op de fitnesspagina, Fibro Fit People, waar ik een videogedeelte heb met trainingsvideo’s in één categorie die gericht en op maat gemaakt zijn voor fibromyalgie. 

4. Gebruik het apparaat ‘Schouders naar achteren’ dat hier in het artikel over pijn in de bovenrug wordt getoond. Ik gebruik dit, en ik heb veel goede opmerkingen en feedback gekregen van anderen die het gebruiken. Het helpt houding, schouderondersteuning, en net als mijn ervaring, melden mensen dat het gewoon goed voelt. Je draagt ​​het niet de hele tijd, net genoeg. 

5. Let op uw houding, loop in uw zelfvertrouwen. Denk je niet dat het er toe doet? Echt waar. Een vallende houding heeft invloed op de schouders, de hele rug, borst, buik en sleutelbeen. 

Natuurlijke remedies / ontstekingsremmers

Of het nu fibromyalgiepijn is die u schouderpijn, artritis of slijmbeursontsteking veroorzaakt, u kunt proberen eerst natuurlijke remedies te gebruiken. Ik hou van Boswelia, CBD-oliën of -crème en Astazanthine. 

Bij gewrichtspijn kan er een ontsteking ontstaan. Alle bovenstaande suggesties zijn ook bedoeld om ontstekingen te verminderen. Zorg ervoor dat u eventuele problemen met de botdichtheid aanpakt, en als u net als ik ouder bent dan 50, is het een geweldig idee om elke twee jaar een DEXA-botscan te krijgen. 

Deel dit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *