Fibromyalgi och axeln … … Jag förstår efter att ha arbetat med min egen labra tår … och hur det påverkar oss när vi också har Fibromyalgi är lite annorlunda …

Fibromyalgi axelvärk 

Axelsmärta och fibromyalgi

Att vara den mest rörliga leden i kroppen, kan axeln säkert göra många saker för oss, som att lyfta, nå och stödja vår goda hållning.

Problemet är att med all den rörligheten och slitage över tid kan vi få fibromyalgi i axelvärk som kan stråla, brinna, sträcka sig upp och ner i armen och orsaka resulterande svaghet. 


Har du lagt märke till att när din fibromyalgi smärtar i axlarna, kan du ha problem med att nå, skriva, skriva, sms, använda musen eller ligga?  

Jag gjorde nyligen en livevideoserie på facebooksidan som talade allt om axeln, och hur enkla saker som att ligga i sängen på ryggen kan också blossa axelsmärta när axeln vilar i en lägre position. Du skulle inte tänka på den förrän det händer dig, och pojke, kan det vara smärtsamt. 

Kanske når du upp för att få några tallrikar från skåpet och känner en skarp och utstrålande smärta i din övre (humerala) arm? Åh ja, jag förstår det, och varför det alltid påminner mig om sårbarheten i detta område. Axelsmärta kan också vara åldersrelaterat, jag vet själv, jag har haft fler axelproblem sedan ungefär 50 år. 

Skador, upprepad rörelse eller åldersrelaterad axelvärk

Med fibromyalgi i axelvärk har vi fler variabler än bara axelvärk i sig. Med fibromyalgi har vi benägenheten att både ömma områden runt nedre halsen och utlösande punkter som kan förekomma var som helst runt huvudet, nacken, axeln och nyckelbenet. 

Saker kan ackumuleras med tiden. Ett jobb där du bedriver repetitiv rörelse med överkroppen, lyfter barn, sträcker sig för långt ut från kroppen och mer. 

Triggerpoäng kan skapas från skada eller upprepade rörelser, och jag vill säga att det kan se ut som en connect the dots-spelet. Till skillnad från ömma områden tenderar triggerpunkter att utstråla smärta OCH de har en benägenhet att orsaka inflammation.

Om någon du känner någonsin säger att fibromyalgi inte är inflammatorisk, skicka dem hit, jag pratar om det ofta. 

Ta Apley Scratch-testet 

Apley Scratch-testet är helt enkelt ett test vem som helst kan göra för att bestämma rörelseomfånget runt axeln och överarmen (humeral) Som jag visar här nedan, når du helt enkelt tillbaka, som om du kliar dig i ryggen.
Hur långt kan du nå? Kan du nå längre på ena armen än den andra? 
Jag har mer räckvidd med min vänstra arm, som jag använder här, den högra inte lika mycket. 

Aktiviteter i det dagliga livet

Det finns många dagliga levnadsaktiviteter som kan sätta press på axlarna. När du gör en aktivitet som att dammsuga, se till att du är fokuserad och skjuter in i rörelsen snarare än att låta rörelsen “dra” på din arm eller axel. 

Var alltid medveten om vikten av vad du plockar upp när du når efter något. Det värsta är att ha armen redan utsträckt och sedan upptäcka att något är för tungt.

Som du kan föreställa dig kryper jag när jag ser människor på gymmet som använder Kettle Bells, eftersom det kan vara farligt att förlänga vikten för långt från kroppen, och vi vill bara göra fel på försiktighetssidan. 


Om du är vid din dator under längre perioder, ta pauser och byt till och med armen som du använder med musen. Jag föredrar en trådlös mus, eftersom den inbyggda musen i den bärbara datorn kan vara riktigt tuff mot axlar och överarmar. 

Var försiktig med att luta dig mot dina armar eller axlar. Jag lutade mig nyligen på min köksö, stödde pannan med handen och inom några sekunder efter att jag vilade armen på toppen av ön fick jag en skarp utstrålande smärta ända upp till axeln. Det var troligtvis vinkeln och trycket tillsammans. 

Förslag för att hjälpa till att
minska smärta i axlarna 

Det finns många förslag jag har gett genom åren för axelvärk, men låt oss fokusera på några viktiga här. 

1. Cirkulationsterapi (i detta fall varm / kall terapi) är viktig och kan lindra smärtans intensitet. Till skillnad från en nedre extremitet kan det vara lite mer utmanande att nå detta område, men vi måste bli kreativa. Du kan växla varmt och kallt vatten i duschen (inte möjligt för alla) med alternativa varma och kalla förpackningar på axelområdet. 

(OBS att den ofta rekommenderade tiden för varm / kall terapi ofta är 20 minuter varm, 20 minuter kall. Men med fibromyalgi vill jag säga 10 minuter eller ännu mindre) Försök att få totalt 45 minuter till en timme, och detta kommer att vara tillräckligt många, 1-2 gånger per dag eller när det är möjligt. 

2. Var medveten om sovvanor. Det är uppenbart att sova på sidan inte skulle vara det bästa, men även när du lägger dig på ryggen får axeln falla längre än när du står upprätt. Jag tycker det är väldigt bra att använda en liten kudde under axeln när jag behöver det. 

3. Håll blodet flytande genom att utföra den dagliga rörelse som är rätt för dig. Följ mig på träningssidan, Fibro Fit People, där jag har en videoavdelning med träningsvideor i en kategori som är fokuserade och skräddarsydda för fibromyalgi. 

4. Använd enheten “Shoulders Back” som visas här i artikeln om smärta i övre delen av ryggen. Jag använder det här och jag har fått många bra kommentarer och feedback från andra som använder det. Det hjälper till hållning, axelstöd, och som min erfarenhet rapporterar människor att det bara känns bra. Du bär inte den hela tiden, bara nog. 

5. Var medveten om hållning, gå i ditt självförtroende. Tycker du inte att det spelar någon roll? Det gör det verkligen. Fallande hållning påverkar axlarna, hela ryggen, bröstet, buken och nyckelbenet. 

Naturläkemedel / antiinflammatoriska medel

Oavsett om det är fibromyalgi i sig själv som orsakar axelvärk, artrit eller bursit, kan du försöka använda naturläkemedel först. Jag gillar Boswelia, CBD-oljor eller grädde och Astazanthin. 

Med ledvärk kan det finnas inflammation. Alla ovanstående förslag är också avsedda att minska inflammation. Var noga med att ta itu med eventuella bentäthetsproblem, och om du är över 50 som jag, är det en bra idé att få en DEXA-skanning vartannat år. 

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *