Swedish

Fibromyalgi och hjärtmuskel – fibrosmärta eller hjärtattack?

Om du har haft den här upplevelsen tidigare, vet du att symtomen kring fibromyalgi och hjärta kan vara mycket skrämmande. Fibromyalgi verkar komma med alla tänkbara smärta, inklusive bröstsmärta.

Många kommer till akutmottagningen minst en gång eftersom de tror att de får hjärtattack. Detta händer förmodligen de som ännu inte har diagnostiserat fibromyalgi eftersom de inte vet hur fibro-laryngeal smärta ser ut och är mer benägna att tro att deras hjärta saknas.

Faran för personer med diagnostiserad fibromyalgi är risken att inte söka läkare för ett allvarligt hjärtsjukdom eftersom de antar att smärta är en del av fibromyalgi. Därför är det viktigt att alla förstår hur fibromyalgi och hjärtmuskeln interagerar och när medicinsk behandling behövs.

Det säger sig självt att hjärtat verkligen är den viktigaste muskeln i kroppen.

Fibromyalgi bröstsmärta – olika orsaker 

Ett av huvudsymtomen på fibromyalgi är kronisk smärta i många delar av kroppen. Ett vanligt symptom som vi ofta pratar om är costochondritis. Smärtan kommer från inflammation i brosket som förbinder revben och bröstben. Smärtan slår vanligtvis på bröstet och kan orsaka smärtvågor som liknar hjärtattack. Den goda nyheten är att det inte äventyrar ditt liv.

Med fibromyalgi kan du också känna smärta i andra delar av bröstet samt på axlar och armar. Det kan vara akut, bankande, brinnande eller ryckig. Även om hjärtattacker tenderar att komma och gå på kort tid kan denna smärta pågå i dagar eller till och med veckor. Vissa patienter med fibromyalgi lider av bröstsmärta i månader eller år.

Kolla också in vår artikel om bröstsmärta när det gäller andra orsaker till bröstsmärta.

Fibromyalgi och hjärtsvikt

Bröstsmärtor vid fibromyalgi är ofta livshotande, men det är inte alltid fallet. Forskning visar att det är vanligt att patienter med hjärtsvikt också har fibromyalgi. En studie av 57 patienter med hjärtsvikt fann att mer än 20% av deltagarna uppfyllde de diagnostiska kriterierna för fibromyalgi. Upptäckten att hjärtsvikt vanligtvis matchar svårighetsgraden av fibromyalgisymtom är ännu mer oroande.

Forskning har också visat att fibromyalgipatienter är mer benägna att uppleva olika sjukdomar relaterade till centrala nervsystemets känslighet eller dysfunktion. Detta inkluderar hjärtsvikt, TMJ och irritabel tarmsjukdom. Detta stöder idén att fibromyalgi orsakas av ett mycket känsligt centrala nervsystem som registrerar smärta när det inte är motiverat.

Vissa vetenskapliga studier visar att fibromyalgi är relaterat till hjärtfrekvensvariabilitet. Till exempel lider många patienter av takykardi, vilket uppstår när hjärtat slår onormalt snabbt. Detta är bara en dysfunktion i det autonoma nervsystemet som ofta ses hos personer med fibromyalgi. Föreningen är så stark att vissa yrkesmän rekommenderar att man kontrollerar hjärtfrekvensens inkonsekvens som ett diagnostiskt verktyg för fibromyalgi.

Orsakar fibromyalgi hjärtsvikt?

Det kan finnas en koppling mellan fibromyalgi och hjärtproblem, men det finns inga bevis för att fibromyalgi är orsaken till hjärtsvikt eller andra hjärtsjukdomar. Hjärtattacker kan vara ett resultat av många faktorer, inklusive tilltäppta artärer, som orsakas av dålig diet, rökning och fetma. Stress på kroppen är också en viktig faktor, och kom ihåg vad jag säger så ofta, att leva med en fibro själv kan vara en form av stress för kroppen.

Fibromyalgi kan öka risken för hjärtsvikt hos patienter, särskilt när kronisk smärta, trötthet och sömnstörningar leder till en ökad obalans mellan kemikalier, hormoner, etc. Vi vet att kortisolnivåer är i balans om vi inte återhämtar oss . sömn, och det påverkar också hjärtat.

Fibromyalgi kommer också sannolikt att förstärka symtomen på hjärtsjukdomar på grund av känsligheten i nervsystemet. Detta liknar fibromyalgipatienter som upplever mer smärta än icke-fibro i vardagen.

Fibrosmärta eller hjärtattack?

Om du eller någon du älskar har bröstsmärta är det bäst att se en akutläkare. Jag säger det ofta, men ja, det är alltid bättre att be om hjälp när du inte behöver det än att eliminera smärta som ett symptom på fibromyalgi när det faktiskt är något allvarligare.

I allmänhet tenderar smärtan i samband med fibromyalgi att hålla längre än en hjärtattack. Om du trycker på smärtpunkten kommer fibromyalgi smärta sannolikt att öka när det utlöses av triggerpunkter. Smärtan orsakad av en hjärtattack ökar inte när den pressas något. Fibromyalgi-relaterad smärta orsakar inte utstrålande smärta i armar eller rygg, vilket ofta uppstår under en hjärtattack.

Eftersom det kan finnas en koppling mellan hjärthändelser och fibromyalgi kan det vara bra att begära ett stresstest eller andra hjärtdiagnostiska test för att undvika potentiella problem. Detta är det enda sättet att se till att bröstsmärtan du känner faktiskt orsakas av fibromyalgi snarare än ett allvarligt livshotande hjärtproblem.

Symtom på en hjärtattack kan inkludera bröstsmärta och tryck, smärta i armarna, käksmärta, svettningar, illamående och andningssvårigheter. Om du plötsligt upplever dessa symtom, sök omedelbart hjälp. Och som ni ser kan nästan alla dessa symtom också manifestera sig i fibromyalgi. Därför bör du alltid vara försiktig.

Dessutom, som jag sade högst upp i denna artikel, är hjärtat kroppens viktigaste muskel. Därför är det viktigt att du konsulterar din läkare innan du använder muskelavslappnande medel och andra mediciner som kan störa ditt hjärts normala rytm och funktion. 

Håll ett öga på ditt hjärta hemma 

Du kan nu följa utvecklingen av ditt hjärta i ditt hem komfort eller var du än är.

Den     kardiamobile enhet     är enkel att använda och är lämplig för alla med hjärtproblem eller   ökad   risk. Du kan också kontrollera ditt blodtryck hemma om detta också är en fråga.

Toxiner och hjärtsjukdomar

Det är viktigt att undvika toxiner så mycket som möjligt hos personer med fibromyalgi. Potentialen för alla sjukdomar kan vara större om människor kontinuerligt utsätts för miljögifter. Fler och fler studier rapporterar regelbundet kopplingen mellan hjärtsjukdomar och de toxiner vi utsätts för. Här kan du lära dig mer om den kemiska känsligheten i fibromyalgi.

Har du snabb hjärtslag, svettningar, illamående, huvudvärk eller ökat blodtryck när du utsätts för giftiga miljöer? Det är vanligt och det är ofta hur vår kropp säger oss att bli av med dessa skadliga toxiner. Detta kan hända i en klädaffär, restaurang, köpcentrum, veterinärklinik eller på andra platser där många kemikalier ofta används.

Ett leende från hjärtat / tacksamhet

Kom ihåg vad jag ofta säger. “Ett leende från hjärtat är ett bra ställe att börja,”      jag myntade denna fras för år sedan eftersom jag insåg att tacksamhet och ett äkta leende kan göra mycket för att upprätthålla en sund kemisk balans i vår kropp.

Det känns bra att le från hjärtat. Detta är inte baserat på vår situation, utan snarare på det faktum att vi förbereder oss för att övervinna situationen på alla möjliga sätt. Det handlar inte om perfektion eller om sinnet över materien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *