Swedish

Ett kallt preparat för fibromyalgi

Ny forskning har funnit en koppling mellan fibromyalgi och ökad oxidativ stress. Detta kan förklara varför Astaxin har hjälpt till med Liselott Lindahls fibromyalgi.

Fibromyalgi är ett livslångt smärtsyndrom. Det kännetecknas främst av utbredd kronisk smärta och onormal trötthet. Enligt Fibromyalgi-föreningen berörs mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning. Men sjukdomen är svår att diagnostisera. Liselott Lindahl har inte kunnat arbeta sedan 2005 på grund av lidande smärta och stelhet i kroppen. Trots många års symtom på fibromyalgi har hon ännu inte fått någon definitiv diagnos.
– De tror att jag har fibromyalgi, men de är fortfarande inte helt säkra, säger Liselott. Även om symtomen är korrekta.

Cirkulerande smärta
Liselotte säger att hon har resande smärta i kroppen. Smärtan finns i muskler och bindväv och går in i fläckar. Ibland är det lite bättre, ibland är det riktigt dåligt. För ett tag sedan hade hon så mycket ont att hon inte kunde röra armen. Senare var smärtan mest intensiv i ett knä. Smärtan gör det svårt för Liselott att sova ibland.
– Det enda jag får från vården är smärtstillande medel. Det är bra. Vissa nätter när smärtan är intensiv behöver du bara något som slår dig i huvudet så att du kan sova.

Högre oxidativ stress
I hälsokostbutiken fick Liselott råd om Astaxin för hennes fibromyalgi. Astaxin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Det används vanligtvis för trötthet och förkylning, men tydligen var butikspersonalen laddad. Ny forskning har funnit en koppling mellan fibromyalgi och förhöjda nivåer av oxidativ stress i kroppen. Det är inte känt om fibromyalgi orsakas av oxidativ stress eller om oxidativ stress är en följd av fibromyalgi. Oavsett vad som orsakar vad kan man dock hjälpa kroppen att minska nivåerna av oxidativ stress. Astaxin innehåller en kombination av karotenoiden astaxanthin och antioxidanterna vitamin C och E som ökar kroppens försvar mot fria syreradikaler.
– Jag blev mycket bättre när jag började äta Astaxin, säger Liselott. Och det ganska snabbt. Med fibromyalgi försvinner smärtan aldrig helt, men det var som om det lugnades.

En mer rörlig vardag
Liselott upplever att hon också har blivit mindre stel i sin kropp från Astaxin. Detta gör det lättare för henne att gå ut med hunden och springa upp till vinden eller ner i källaren hemma i villan. Liselott är övertygad om att det är Astaxin som har gett henne förbättringseffekterna.
– Jag vet att det är Astaxin som har hjälpt, för jag har varit lite vårdslös med att ta tabletterna i perioder. När jag glömde att ta dem känner jag genast hur smärtan kommer tillbaka.

Spridda effekter
Det finns ännu ingen specifik forskning om effekterna av Astaxin i fibromyalgi, och det planeras inte heller något, säger Åke Lignell, forskningschef på Astareal. Men han har hört talas om flera fall där personer med fibromyalgi tror att de har fått hjälp av Astaxin.
– Vi har kunnat visa att Astaxin bidrar till ökad muskeluthållighet och motverkar både hudens nedbrytningsprocesser och trötthet i ögonen. Dessutom minskar det surt återflöde, skyddar hjärtat och blodkärlen och ger ett antiinflammatoriskt skydd. Ämnet astaxanthin är en kraftfull antioxidant som skyddar alla celler i kroppen. Det är därför vi ser spridda effekter, förklarar öppen.

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *