Vir diegene wat nie fibromialgie verstaan ​​nie

Wat u moet weet oor fibromialgie:

Fibromialgie is nie ‘n nuwe siekte nie. In 1815 beskryf ‘n chirurg aan die Universiteit van Edinburgh, William Balfour, fibromialgie. Met verloop van tyd is dit beskryf as chroniese artritis, myalgie of fibrositis. In teenstelling met siektes, het sindrome soos fibromialgie nie ‘n bekende oorsaak nie, maar dit is ‘n groep tekens en simptome wat ongelukkig terselfdertyd vir die pasiënt voorkom. Rumatoïede artritis en lupus is ook sindrome.

Die meeste simptome en emosionele probleme wat met fibromialgie gepaard gaan, is nie van sielkundige oorsprong nie.

Dit is nie ‘n wanorde waar ‘alles in u gedagtes’ is nie. In 1987 erken die American Medical Association fibromialgie as ‘n werklike fisiese toestand en ‘n groot oorsaak van gestremdheid.

Fibromialgie kan deaktiveer en depressief wees, wat eenvoudiger daaglikse aktiwiteite ontwrig.

-Wat sou jy van my weet:

1. My pyn   – My pyn is nie jou pyn nie. Dit word nie veroorsaak deur ontsteking nie. Om u artritis medikasie te neem, help my nie. Ek kan nie werk nie, want my liggaam weerstaan ​​nie. Dit is nie pyn wat slegs in een deel van die liggaam oorbly nie. Vandag is op my skouer, maar môre is dit moontlik op een voet, of miskien is dit weg. My pyn word veroorsaak deur seine wat my brein verkeerd bereik, moontlik as gevolg van slaapstoornisse. Dit word nie goed verstaan ​​nie, maar dit is eg.

2. My moegheid:    ek voel nie net baie moeg nie. Ek is baie uitgeput. Ek wil graag aan fisieke aktiwiteite deelneem, maar ek kan nie. Moet dit asseblief nie persoonlik opneem nie. As jy my gister sien inkopies doen het, maar vandag kan ek nie help om die tuin skoon te maak nie, is dit nie omdat ek nie wil nie. Ek betaal die prys om my spiere te beklemtoon buite hul vermoë.

3. My konsentrasieprobleme. Almal van ons wat aan fibromialgie ly, noem hierdie probleme ‘fibro mist’. Miskien onthou ek nie u naam nie, maar ek kan u gesig onthou. U onthou miskien nie wat ek belowe het om vir u te doen nie, selfs al het u dit ‘n paar sekondes tevore vir my gesê. My probleem het niks met ouderdom te doen nie, maar dit kan verband hou met slaapstoornis. Ek het geen selektiewe geheue nie. Sommige dae het ek nie eers ‘n korttermyngeheue nie.

4. My onbeholpenheid: as ek opstaan ​​of agter die skare aanhardloop, sal ek nie agterna jaag nie. Ek het geen beheer oor my spiere om dit te doen nie. As jy agter my op ‘n leer is, wees geduldig. Deesdae neem ek die lewe en elke tree op ‘n slag.

5. My sensitiwiteit – ek kan nie hier bly nie! Dit kan te wyte wees aan sekere faktore, soos helder lig, baie harde of lae geraas, reuke. Fibromialgie word die ‘versteuring wat alles vererger’ genoem.

6. My onverdraagsaamheid: ek kan nie hitte of humiditeit verdra nie. As ek ‘n man is, sweet ek baie. As ek ook ‘n vrou is. En moenie verbaas wees as ek sonder beheer beweeg as dit koud is nie. Ek verdra ook nie die koue nie. My interne termostaat is stukkend en niemand weet hoe om dit reg te stel nie.

7. My depressie: Ja, daar is dae wat ek verkies om in die bed, by die huis te bly of te sterf. Erge pyn is onverbiddelik en kan depressie veroorsaak. U opregte belangstelling en begrip kan my uit die afgrond kry.

8. My spanning – My liggaam kan stres nie goed hanteer nie. As ek moet ophou werk, deeltyds moet werk of my verantwoordelikhede tuis moet delegeer, is dit nie omdat ek lui is nie. Daaglikse spanning kan my simptome vererger en my heeltemal uitskakel.

9. My gewig: ek is dalk oorgewig of maer. Dit was in elk geval nie my keuse nie. My liggaam is nie jou liggaam nie. My eetlus word beïnvloed en niemand weet hoe om dit reg te stel nie.

10. My behoefte aan terapie: moenie my beny as ek daagliks masseer nie. My massage is nie jou massage nie. Dink daaraan wat ‘n massering in my liggaam kan doen as die pyn in die een been verlede week, nou voel ek dit oor my hele liggaam. Die massering kan baie pynlik wees; maar ek het dit nodig. Om gereeld te masseer, kan ten minste ‘n rukkie help.

11. My goeie dae – As jy sien hoe ek glimlag en normaal funksioneer, moenie aanvaar dat ek gesond is nie. Ek ly aan chroniese pyn en moegheid wat nie genees kan word nie. Ek kan my goeie oggend, weke of selfs maande hê. Eintlik is dit ‘n goeie oggend wat my toelaat om verder te gaan.

12. My individualiteit: selfs diegene wat aan fibromialgie ly, is nie dieselfde nie. Dit beteken dat ek moontlik nie al die genoemde simptome het nie. Ek het moontlik migraine, pyn in my heupe, skouers of knieë, maar ek het nie presies dieselfde pyn as iemand met hierdie siekte nie.
Ek hoop dit help u om my te verstaan, maar as u nog twyfel oor my pyn, u boekwinkel, u biblioteek of die internet, het hulle goeie boeke en artikels oor fibromialgie.

Skrywer se nota: Hierdie brief is gebaseer op gesprekke met vroue en mans met fibromialgie regoor die wêreld. Dit verteenwoordig nie een van die 10 miljoen mense met fibromialgie ter wêreld nie, maar dit kan gesonde mense help om te verstaan ​​hoe verwoestend hierdie toestand kan wees. Moenie die pyn van hierdie mense ligtelik opneem nie. U wil nie ‘n dag in hul skoene of op hul lyf spandeer nie. Fibromialgie is nie iets wat ons kies nie, maar as ons dit wel het, moet ons ‘n punt bereik waar ons die toestand as deel van ons lewens aanvaar.

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *