Swedish

Varför påverkar fibromyalgi främst kvinnor?

Fibromyalgi hos kvinnor

Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd som orsakar trötthet, utbredd smärta och ömhet i hela kroppen. Tillståndet påverkar båda könen, även om kvinnor är mycket mer benägna att utveckla fibromyalgi. Mellan 80 och 90 procent av människor som får en diagnos är kvinnor, enligt National Institute of Health.

Ibland får män en feldiagnos eftersom de kan beskriva fibromyalgsymptom på olika sätt. Kvinnor rapporterar ofta högre smärtintensitet än män. Skälen bakom detta kan vara relaterade till hormoner, skillnader i immunsystemet eller gener.

Fortfarande är forskare inte säkra på varför kvinnor har en högre risk för att utveckla fibromyalgi än män. Det enda sättet att testa för det är att utesluta andra möjliga förhållanden.

Läs vidare för att lära dig hur olika fibromyalgsymtom kan känna för kvinnor.

Starkare menstruationssmärta hos kvinnor med fibromyalgi

Kramp i menstruationen kan vara milda eller smärtsamma, beroende på kvinnan. I en rapport från National Fibromyalgia Association har kvinnor med tillståndet mer smärtsamma perioder än vanligt. Ibland varierar smärtan med deras menstruationscykel.

De flesta kvinnor med fibromyalgi är också mellan 40 och 55 år. Fibromyalgsymptom kan känna sig värre hos kvinnor som är postmenopausala eller upplever klimakteriet.

Menopaus med fibromyalgi kan öka känslorna av:

 • crankiness
 • ömhet
 • diffus värk
 • ångest

Din kropp producerar 40 procent mindre östrogen efter klimakteriet. Östrogen är en enorm spelare för att kontrollera serotonin, som kontrollerar smärta och humör. Vissa fibromyalgisymtom kan spegla symtom på perimenopaus, eller “runt klimakteriet.” Dessa symtom inkluderar:

 • smärta
 • ömhet
 • brist på kvalitetssömn
 • problem med minne eller tänkande genom processer
 • depression

Vissa kvinnor med fibromyalgi har också endometrios. I detta tillstånd växer vävnad från livmodern i andra delar av bäckenet. Fibromyalgi kan också öka obehag som endometrios orsakar. Tala med din läkare om dessa symtom inte försvinner efter klimakteriet.

Intensiv fibromyalgi smärta och ömma punkter hos kvinnor

Förstärkt fibromyalgi smärta beskrivs ofta som en djup eller tråkig värk som börjar i musklerna och strålar till andra delar av kroppen. Vissa människor har också en känsla av stift och nålar.

För en diagnos av fibromyalgi måste smärtan påverka alla kroppsdelar, på båda sidor inklusive de övre och nedre delarna. Smärtan kan komma och gå. Det kan vara värre på vissa dagar än på andra. Detta kan göra det svårt att planera för dagliga aktiviteter.

Det som är intressant är att män och kvinnor upplever fibromyalgsmärta på olika sätt. Båda rapporterar att de har haft en intensiv smärtnivå vid någon tidpunkt. Men totalt sett tenderar män att rapportera en lägre smärtintensitet än kvinnor. Kvinnor upplever mer “all-hurting” och längre smärtlängder. Fibromyalgi smärta är ofta starkare hos kvinnor eftersom östrogen minskar smärttoleransen.

Anbudspoäng

Förutom utbredd smärta orsakar fibromyalgi anbudspoäng. Dessa är specifika områden runt kroppen, vanligtvis nära dina leder som gör ont när de pressas på eller vidrörs. Forskare har identifierat 18 möjliga anbudspunkter. I genomsnitt rapporterar kvinnor minst två fler anbudspoäng än män. Dessa anbudspunkter är också mer känsliga hos kvinnor. Du kan uppleva smärta på några eller alla dessa platser:

 • nacke
 • område mellan axlarna
 • framsidan av nacken
 • över bröstet
 • utanför armbågarna
 • övre och sidor av höfterna
 • insidan av knäna

Anbudspunkter kan också visas runt bäckenområdet. Smärta som pågår och varar i mer än sex månader kallas kronisk bäckensmärta och dysfunktion (CPPD). Dessa värk kan börja i ryggen och springa ner låren.

Ökad blåsmärta och tarmproblem hos kvinnor

Fibromyalgi kan förvärra andra problem relaterade till CPPD, såsom irritabelt tarmsyndrom (IBS) och urinblåsproblem. Forskning visar att personer med fibromyalgi och IBS också har en större chans att utveckla interstitiell cystit eller smärtsamt blåsyndrom (PBS). Ungefär 32 procent av människor som har IBS har också PBS. Studier visar att IBS också är vanligare hos kvinnor. Cirka 12 till 24 procent av kvinnorna har det, medan bara 5 till 9 procent av män har IBS.

Både PBS och IBS kan orsaka:

 • smärta eller kramper i nedre del av buken
 • smärta under samlag
 • smärta under urinering
 • tryck på urinblåsan
 • ökat behov av kissa, alla tider på dagen

Forskning tyder på att både PBS och IBS har liknande orsaker till fibromyalgi, även om det exakta förhållandet är okänt.

Mer utmattning och känslor av depression hos kvinnor

En studie, publicerad i Oxford University Press, tittade på förekomsten av depression hos män och kvinnor som har fibromyalgi. Forskare fann att kvinnor som har tillståndet rapporterade signifikant högre nivåer av depression än män.

Andra tillstånd som ofta förekommer tillsammans med fibromyalgi kan hålla dig vaken på natten. Dessa inkluderar rastlösa bensyndrom och sömnapné. Brist på sömn kan bidra till känslor av trötthet och depression. Du kan känna dig trött och ha svårt att koncentrera dig under dagen, även med en hel natts vila. En olämplig sömnmängd kan också öka din känslighet för smärta.

Andra symtom som drabbar kvinnor och män

Andra vanliga symtom på fibromyalgi inkluderar:

 • känslighet för temperaturfall, höga ljud och starka ljus
 • problem med att komma ihåg och koncentrera, även kallad fibro dimma
 • huvudvärk, inklusive migrän som orsakar illamående och kräkningar
 • rastlösa ben syndrom, en läskig, crawly känsla i benen som väcker dig från sömn
 • käksmärta

När man ska träffa en läkare

Tala med din läkare om dessa symtom stör ditt välbefinnande eller följer andra symtom på fibromyalgi. Det finns ingen enda undersökning för att diagnostisera fibromyalgi. Symtomen kan likna andra tillstånd som reumatoid artrit (RA). Men till skillnad från RA orsakar fibromyalgi inte inflammation.

Därför kommer din läkare att göra en fysisk undersökning och beställa flera test för att utesluta andra tillstånd.

Hur diagnostiseras fibromyalgi? »

Fibromyalgi är inte livshotande, men det kan påverka din livskvalitet. Tidig behandling kan bromsa utvecklingen av fibromyalgi.

Behandling mot fibromyalgi

Det finns inget botemedel mot fibromyalgi, men behandling är tillgänglig. Du kan fortfarande hantera smärtan och leva ett sunt, aktivt liv.

Vissa människor kan hantera smärta med hjälp av smärtstillande medel utanför disk (OTC), såsom acetaminophen, ibuprofen och naproxen-natrium. Din läkare kan förskriva specifika mediciner för att minska smärta och trötthet, om OTC-läkemedel inte fungerar.

Dessa läkemedel inkluderar:

 • duloxetin (Cymbalta)
 • gabapentin (Neurontin, Gralise)
 • pregabalin (Lyrica)

En studie från 1992-studien visade att personer som tog äppelsyra och magnesium rapporterade signifikant förbättring av muskelsmärta inom 48 timmar. Smärtan kom också tillbaka hos personer som tog ett placebo-piller efter 48 timmar. Men inga nya studier har gjorts på denna kombination för fibromyalgi-behandling.

Läs mer om fibromyalgi-behandlingar »

Alternativa behandlingar

Livsstilsförändringar, träning och hemläkemedel är också effektiva med att förbättra symtom på fibromyalgi.

symtomBehandling
MensvärkFör omedelbar lättnad, prova att applicera värme över buken.
SmärtnivåKognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig att hantera tankar och beteenden som påverkar dina smärtnivåer.
MuskelvärkEn regelbunden träningsrutin kan bidra till att minska din smärtnivå.
PåfrestningÖva avkoppling genom djup andning eller meditation.
DepressionProva avslappningstekniker såväl som yoga, akupunktur eller massageterapi.
Brist på sömnBegränsa dagslopparna, undvika koffein och stimulerande aktiviteter före sängen.
IBSÄt mer frukt och grönsaker och begräns ditt intag av mjölk, koffein, socker och alkohol.

Prata med din läkare innan du börjar ett träningsprogram eller alternativ terapi. Det är viktigt att ta fart och lyssna på kroppen för att undvika mer stress på musklerna.

Dela den här artikeln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *