Swedish

Varför påverkar fibromyalgi främst kvinnor?

Fibromyalgi hos kvinnor

Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd som orsakar trötthet, allmän smärta och ömhet i hela kroppen. Tillståndet påverkar båda könen, även om kvinnor är mycket mer benägna att utveckla fibromyalgi. Enligt National Institute of Health är mellan 80 och 90% av de diagnostiserade kvinnorna kvinnor.

Ibland är män feildiagnoserade eftersom de kan beskriva symtomen på fibromyalgi på olika sätt. Kvinnor rapporterar vanligtvis större smärtintensitet än män. Skälen till detta kan vara relaterade till hormoner, skillnader i immunsystemet eller gener.

Fortfarande vet forskarna inte varför kvinnor löper högre risk att utveckla fibromyalgi än män. Det enda sättet att testa detta är att utesluta andra möjliga förhållanden.

Läs vidare för att ta reda på hur de olika symtomen på fibromyalgi kan se ut för kvinnor.

Starkare menstruationssmärta hos kvinnor med fibromyalgi

Menstruationskramper, beroende på kvinnan, kan vara milda eller smärtsamma. I en rapport från National Fibromyalgia Association har kvinnor med sjukdomen mer smärtsamma perioder än vanligt. Ibland varierar smärtan med menstruationscykeln.

De flesta kvinnor med fibromyalgi är också mellan 40 och 55 år gamla. Symtomen på fibromyalgi kan vara värre hos postmenopausala eller i klimakteriet.

Menopaus med fibromyalgi kan öka känslorna av:

 • irriterad
 • värk
 • värk
 • ångest

Din kropp producerar 40% mindre östrogen efter klimakteriet. Östrogen är en viktig deltagare i kontrollen av serotonin, som reglerar smärta och humör. Vissa symtom på fibromyalgi kan återspegla symtom på perimenopaus eller “nära klimakteriet”. Dessa symtom inkluderar:

 • värk
 • ömhet
 • brist på kvalitetssömn
 • problem med minnet eller att tänka på processer
 • depression

Vissa kvinnor med fibromyalgi har också endometrios. I detta tillstånd växer livmoders vävnad någon annanstans i bäckenet. Fibromyalgi kan också öka obehag som orsakas av endometrios. Kontakta din läkare om dessa symtom inte försvinner efter klimakteriet.

Svår smärta vid fibromyalgi och ömma punkter hos kvinnor

Den förbättrade smärtan vid fibromyalgi beskrivs ofta som en djup eller tråkig smärta som börjar i musklerna och utstrålar till andra delar av kroppen. Vissa människor har också en stickande känsla.

För diagnos av fibromyalgi måste smärta påverka alla kroppsdelar, på båda sidor, inklusive övre och nedre delar. Smärtan kan komma och gå. Det kan vara värre på vissa dagar än andra. Detta kan göra det svårt att planera dagliga aktiviteter.

Det intressanta är att män och kvinnor upplever fibromyalgsmärta på olika sätt. Båda rapporterar att de har haft svår smärta någon gång. Men i allmänhet rapporterar män mindre smärta än kvinnor. Kvinnor upplever mer ”generaliserad smärta” och en längre varaktighet av smärta. Fibromyalgi smärta är vanligtvis starkare hos kvinnor eftersom östrogen minskar smärttoleransen.

Registreringspoäng

Förutom generaliserad smärta orsakar fibromyalgi anbudspoäng. Dessa är specifika områden runt kroppen, vanligtvis runt lederna som gör ont när de pressas eller vidrörs. Forskarna identifierade 18 potentiella budpunkter. I genomsnitt rapporterar kvinnor minst två anbudspoäng än män. Dessa anbudspunkter är också mer känsliga hos kvinnor. Du kan uppleva smärta på några eller alla dessa platser:

 • nacke
 • området mellan axlarna
 • framsidan av nacken
 • övre bröstet
 • av armbågarna
 • övre och laterala höfter
 • inuti knäna

Anbudspunkter kan också visas runt bäckenområdet. Smärta som varar och varar i mer än sex månader kallas kronisk bäckensmärta och dysfunktion (DPCP). Denna smärta kan börja i ryggen och gå ner i låren.

Ökad blåsmärta och tarmproblem hos kvinnor

Fibromyalgi kan förvärra andra KOL-relaterade problem, till exempel irritabelt tarmsyndrom (IBS) och urinblåsan. Forskning visar att personer med fibromyalgi och IBS också är mer benägna att utveckla interstitiell cystit eller smärtsamt blåsyndrom (PBS). Cirka 32% av personer med IBS har också PBS. Studier visar att IBS också är vanligare hos kvinnor. Cirka 12 till 24 procent av kvinnorna har det, medan endast 5 till 9 procent av män har IBS.

PBS och IBS kan orsaka:

 • smärta eller kramper i nedre del av buken
 • smärta under sex
 • smärta under urinering
 • blåsans tryck
 • ökat behov av att urinera hela tiden

Forskningen antyder att PBS och IBS har orsaker som liknar fibromyalgi, även om det exakta förhållandet är okänt.

Mer trötthet och depressiva känslor hos kvinnor

En studie publicerad i Oxford University Press tittade på fall av depression hos män och kvinnor med fibromyalgi. Forskarna fann att kvinnor med sjukdomen rapporterade signifikant högre nivåer av depression än män.

Andra tillstånd som är vanliga för fibromyalgi kan hålla dig vaken på natten. Dessa inkluderar rastlösa bensyndrom och sömnapné. Brist på sömn kan bidra till känslor av trötthet och depression. Du kan känna dig trött och ha svårt att koncentrera dig under dagen, även med en full natts sömn. En felaktig sömnmängd kan också öka din känslighet för smärta.

Andra symtom som drabbar kvinnor och män

Andra vanliga symtom på fibromyalgi inkluderar:

 • känslighet för temperaturfall, höga ljud och starka ljus
 • svårt att komma ihåg och koncentrera, även känd som fibro dimma
 • huvudvärk, inklusive migrän som orsakar illamående och kräkningar
 • rastlösa bensyndrom, en skrämmande och krypande känsla i benen som tar dig ur sömn
 • käksmärta

När ska du träffa en läkare?

Tala med din läkare om dessa symtom stör din välbefinnande eller följer andra symtom på fibromyalgi. Det finns ingen forskning för att diagnostisera fibromyalgi. Symtomen kan likna andra tillstånd, såsom reumatoid artrit (RA). Men till skillnad från RA orsakar fibromyalgi inte inflammation.

Det är därför din läkare kommer att göra en fysisk undersökning och beställa flera test för att utesluta andra tillstånd.

Hur diagnostiseras fibromyalgi? »

Fibromyalgi är inte dödligt, men det kan påverka din livskvalitet. Tidig behandling kan bromsa utvecklingen av fibromyalgi.

Behandling mot fibromyalgi

Det finns inget botemedel mot fibromyalgi, men behandling är tillgänglig. Du kan fortfarande kontrollera smärtan och leva ett hälsosamt och aktivt liv.

En del människor kan behandla smärta med OTC-smärtstillande medel, såsom acetaminophen, ibuprofen och naproxen-natrium. Din läkare kan förskriva specifika läkemedel för att minska smärta och trötthet om medicin utan disk fungerar inte.

Dessa mediciner inkluderar:

 • duloxetina (Cymbalta)
 • gabapentina (Neurontin, Gralise)
 • pregabalina (Lyrica)

En studie från en 1992-studie fann att personer som tog äppelsyra och magnesium rapporterade signifikant förbättring i muskelsmärta inom 48 timmar. Smärtan kom också tillbaka hos personer som tog ett placebo-piller efter 48 timmar. Men ingen nyligen genomförd studie har gjorts på denna kombination för att behandla fibromyalgi.

Läs mer om fibromyalgi-behandlingar »

Alternativa behandlingar

Livsstilsförändringar, träning och hemläkemedel är också effektiva för att förbättra symtomen på fibromyalgi.

symtomBehandling
MensvärkFör omedelbar lättnad, försök applicera värme på magen.
SmärtnivåKognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig att hantera tankar och beteenden som påverkar dina smärtnivåer.
MuskelvärkEn regelbunden träningsrutin kan bidra till att minska din smärtnivå.
SpanÖva avkoppling genom djup andning eller meditation.
DepressionProva avslappnings- och yogatekniker, akupunktur eller massageterapi.
Brist på sömnBegränsa tupplurar på dagen, undvik koffein och stimulerande aktiviteter före sängen.
IBSÄt mer frukt och grönsaker och begräns ditt intag av mjölk, koffein, socker och alkohol.

Prata med din läkare innan du startar ett träningsprogram eller alternativ terapi. Det är viktigt att träna och lyssna på kroppen för att undvika ytterligare stress på musklerna.

Dela den här artikeln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *