Swedish

Varför blir personer med fibromyalgi lätt skadade?

Vissa dagar är bättre än andra för personer med fibromyalgi. Mindre bra dagar kan få dig att känna att du har blivit slagen.

 Minsta beröring, handslag eller kram kan vara plågsamt, göra dig smärtsam och undvika kontakt med nära och kära.

En fibromyalgisjuk beskrev det så här:

 

“Varje tum av mig känns blåslagen och öm vid beröring. Min skjorta borstar min arm känns som om någon trycker på mig. Först var det bara överarmarna, sedan var mina axlar, bröst och mage med i den här festen. När jag böjer mig fram gör min hud ont eftersom den rynkar mot sig själv. “Ofta är den där känslan av att vara blåslagen mycket mer än så. De är riktiga blåmärken, oförklarliga märken på armar, ben, höfter och olika delar av kroppen. Jag upplevde detta själv igår. Under min nattliga ansiktsbehandling gick jag för att torka mitt ansikte och precis under mitt vänstra öga fanns det ett otäckt lila blåmärke. Jag hade inte slagit ansiktet eller gnuggat ögonen med överdrivet tryck, åtminstone inte tillräckligt för att orsaka blåmärken,

Men där var det för alla att se!

Fibromyalgi, blåmärken och känslig hud. Det uppskattas att 70-80 % av personer med fibromyalgi har hudproblem i samband med deras tillstånd. Förutom hudproblem gör dessa problem ofta fibromyalgisymptomen värre.

Förutom den extra smärtan kan de vara fula och få vissa FM-patienter att dra sig tillbaka från sociala aktiviteter. Det verkar lättare att stanna hemma än att ta itu med pinsamheten eller tafattheten i att försöka förklara.

Två vanliga hudproblem är:

♦ Känslig hud – Som nämnts ovan rapporterar många personer med fibromyalgi att deras hud är mycket öm vid beröring. Denna känsliga hud, känd som allodyni, kan orsaka många problem, från rodnad och svullnad till blåmärken och ärrbildning. Även om orsakerna till känslig hud förblir ett mysterium för läkare, forskare och forskare, spekuleras det i att allodyni kan vara det direkta resultatet av dysfunktion i hjärnans centrala nervsystem. Fibromyalgi hindrar hjärnan från att läsa smärtsignaler korrekt, och detta kan göra att huden känns öm eller öm vid beröring.

♦ Utslag: Ett fibromyalgiutslag utvecklas ofta på kroppen till följd av torr, kliande hud. Dessa utslag visas som upphöjda knölar på huden och kan ofta vara fjällande vid beröring. Vissa patienter har noterat att även lätta repor på dessa områden resulterar i djupa blåmärken som varar i dagar och ibland veckor.

Var kommer dessa oförklarliga blåmärken ifrån?

För en person med FM är smärta något som händer varje dag, så ibland är en bula på benet, en tå eller ett klämt finger kanske inte så märkbart som det skulle vara för någon annan. en person som inte har det. hantera smärta dagligen. Smärta är ett tecken på att något är fel eller att något har hänt som behöver uppmärksammas. Men om smärta är en del av vardagen, kanske vissa olyckor inte ens märks förrän ett “oförklarligt” blåmärke plötsligt dyker upp.

Några av de mer uppenbara orsakerna till blåmärken, och varför de verkar dyka upp från ingenstans, inkluderar:

♦ Klumpighet: På grund av förlust av rörlighet upplever personer med fibromyalgi ibland att de är mer klumpiga än tidigare. Obalansen kan orsaka yrsel och yrsel, så att den vacklar och stöter in i möbler och väggar. Detta kan förklara några av blåmärkena som vi inte ens lägger märke till och dyker upp senare.

♦ Stringy Fog – Oavsett om det är kronisk trötthet, sömnbrist, tjatande smärta, vitaminbrister etc. kämpar FM-patienter med glömska, klarhet i tankarna med mera. Det är möjligt att vissa olyckor under dagen som kan ha orsakat blåmärken helt enkelt glömdes bort.

♦ Sömnbrist: på grund av sömnbrist görs inte muskelreparation ordentligt för fibromyalgisjuka och därför tar det längre tid för musklerna att läka och regenerera efter mikroskador eller trauma, som alla upplever i vardagen .

Hur man hanterar blåmärken vid fibromyalgi 

Om du ofta får blåmärken finns det några praktiska saker du kan göra för att minska risken för trauma på din hud och muskler. Eller om du är involverad i mer ansträngande aktiviteter, bär skyddskläder. Om du står på knä, placera vaddering under dina knän och ben. Om du arbetar med armarna vilande på ett skrivbord eller bänk, lägg en mjuk trasa eller liten kudde under armarna. Undvik aktiviteter som leder till eventuella stötar. Om blåmärken uppstår tillsammans med utslag eller kliande hud, fråga din läkare om krämer eller salvor för att bekämpa lusten att klia sig och på så sätt förhindra eventuell skada. justera orala mediciner för svåra blåmärken; men ändå, sluta aldrig ta mediciner eller kosttillskott utan att först prata med din läkare. Om blåmärkena blir allvarliga kan det finnas ett annat underliggande tillstånd.

Rapportera betydande förändringar till din läkare. Slutligen, unna dig själv med största försiktighet. Vissa saker går inte att undvika. Slå inte dig själv mentalt för fysiska tillstånd utanför din kontroll. Gör de förändringar du kan och acceptera dig själv och de saker som inte kan undvikas. Gör ditt bästa för att njuta av varje dag och leva trevliga stunder i din dag, oavsett hur liten. Det finns liv bortom knoppar, smärta och dagliga irritationer. Tack för att du läser!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *