Fibromyalgia. Swedish

Vad familjemedlemmar till dem som har fibromyalgi behöver veta

Det här inlägget vänder sig till anhöriga och den nära kretsen som omger personer med fibromyalgi.

Även om fibromyalgi inte märks, är det väldigt verkligt. Många tror att en person inte är riktigt sjuk om de inte ser sjuk ut. När du har fibromyalgi kan personen vara full av hälsa (på utsidan), men inuti en procession av fruktansvärda fruktansvärda symptom.
Fibromyalgi är en svår sjukdom att förstå. Även om det inte finns något botemedel, kan det hanteras för att få livskvalitet. Eftersom alla fall är olika fungerar inte behandlingar som övningar, mediciner eller terapier lika bra för alla. Det är ett ständigt sökande för att hitta det som fungerar bäst för dig.
Låt inte skenet lura dig. Ofta kan anhöriga ha uppfattningen att personen med fibromyalgi inte anstränger sig tillräckligt för att må bättre, eftersom de inte äter bra eller inte tränar tillräckligt. Sanningen är att varje ansträngning som görs, oavsett hur liten, är ett jobb eller uppoffring som är mycket större än det skulle kosta att göra någon frisk.
Fibromyalgi är inte ett psykologiskt problem. Många människor tror att det är omöjligt att ha så många hjärtskärande symtom och att ingenting kommer ut i deras medicinska undersökningar, så de tillskriver ofta detta tillstånd till ett problem av psykologiskt ursprung. Och det är viktigt att veta att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att bevisa att det är ett verkligt tillstånd.
Med fibromyalgi kan livet förändras totalt. Det är naturligt att personen med fibromyalgi inte längre kan göra samma saker som tidigare, eller att den behöver mycket hjälp från sina anhöriga för att kunna göra dem. Det kan handla om från att ändra vanor till att behöva byta jobb.
Svängningar i aktivitetsnivåer är normalt. En person med fibromyalgi kan vara mycket aktiv under en dag, eftersom en annan dag kanske inte ens kommer upp ur sängen. Personen är inte lat eller låtsas slippa arbete. Det kommer att finnas dagar då din mängd energi kommer att vara väldigt låg. Fibromyalgi är en sjukdom med många upp- och nedgångar.
Personen med fibromyalgi lever i permanent lidande. Även om du inte uttrycker det hela tiden så känner du alltid smärta i hela kroppen, utmattning och många yttre stimuli, såsom lukter, buller, ljus, väder och andra faktorer, kan göra ditt obehag värre. Försök att sätta dig själv på hans plats hela tiden så att du kan förstå honom.
Ibland undviker personen med fibromyalgi fysisk kontakt. Du kan uppleva mycket smärta med icke-smärtsamma stimuli som handgrepp, smällar på ryggen, beröring av armar och axlar, och även med en stark kram, i allmänhet, varje beröring som ger friktion eller friktion. Ingen ska bli kränkt om det vid något tillfälle handlar om att undvika den här typen av intimitet.
Tröttheten av fibromyalgi är inte en enkel trötthet. Det är inte bara fysisk utmattning, utan också mental utmattning, som inte förbättras med vila, och kan prostrera en person i sängen i flera dagar. Personen känner sig utmattad av trötthet, utmattad eller utmattad.
Personen med fibromyalgi är inte asocial eller apatisk. Många gånger vägrar de inbjudningar eller slutar delta i möten, för att de är utmattade, de går igenom en kris eller för att de har en begränsad mängd energi är de rädda för att vissa aktiviteter kan utlösa ett utbrott, vilket kan förvärra alla deras symtom. ögonblick till en annan.
Fibromyalgi orsakar kognitiva problem. Personen glömmer saker (ibland små, ibland viktiga) och har svårt att koncentrera sig; Detta är känt som fibroneblin. Det får dem ofta att förlora saker eller känna sig desorienterade.
Att undvika stress är viktigt för personen med fibromyalgi. Det har visat sig att stress förvärrar symtomen på fibromyalgi, vilket ökar deras smärta, trötthet och sjukdomskänsla. Försök att ge en lugn miljö hemma och undvik situationer och stressor.
Personen med fibromyalgi tenderar att vara isolerad. Det betyder inte att du vill avsluta ditt sociala liv eller att du inte längre uppskattar dig själv. Tvärtom, försök att förstå och behålla kontakten med henne, visa att du har din tillgivenhet och stöd när du behöver det. Erbjud din hjälp för en uppgift som du vid något tillfälle inte kan eller kan göra ensam, som att handla eller hämta barn i skolan.
Stödet och förståelsen från deras familjemedlemmar kan få dem att må bättre. Även om det finns väldigt lite du kan göra åt sjukdomen, behandla den inte som om ingenting hänt, eftersom denna attityd kan uppfattas som apati eller ointresse, vilket gör att du känner att du inte bryr dig, vilket påverkar både din relation med dig och din hälsa fysisk och känslomässig. Tvärtom, hjälp honom med hushållsuppgifter som kan innebära mycket ansträngning, som att hänga kläder eller bädda sängar.
Familjemedlemmar till någon med fibromyalgi bör hålla sig väl informerade. Om du fortfarande inte vet vad den här sjukdomen handlar om, sök på Internet, det finns otaliga informationskällor om det, vilket gör att du kan hjälpa din älskade att hantera den bättre.
Följ med honom till hans läkarbesök. Detta är ett av de bästa sätten att visa ditt stöd. Dessutom stödjer du honom att slutföra behandlingarna, samtidigt som du förstår tillståndet för hans tillstånd och hans framsteg.
God kommunikation är grundläggande i familjen. Fibromyalgi skapar känslor både hos patienten och hos de andra familjemedlemmarna. Det är viktigt att uttrycka dem hälsosamt för att undvika förbittring och fientliga attityder som bara kan förvärra symtomen eller orsaka en kris hos patienten.
Jag hoppas att dessa enkla tips når alla dem som har en nära och kär som är sjuk med fibromyalgi eller något annat kroniskt smärttillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *