Swedish

Vad familjemedlemmar till de med fibromyalgi borde veta

L ochenda syftet med denna artikel är att ge våra vänner och familj en uppfattning att “vi fejkar inte det”.

Fibromyalgi är en mystisk och dold sjukdom. På utsidan ser personen med fibromyalgi frisk ut och får andra att se oss i god form, medan på insidan är det bara fibromyalgi som vet att de kämpar med 100 symtom. .

FIbromyalgi är ett mysterium för det medicinska samfundet. Läkare försöker olika läkemedel på patienter, men inte alla läkemedel fungerar lika för alla. Vissa kan få lättnad, men andra kan ha en bloss eller till och med göra det värre. Forskning pågår för att hitta ett lämpligt botemedel mot detta.

Det finns ett vanligt ordspråk att “döma inte en bok efter dess omslag”. I familjen med fibropatienter finns det en gemensam uppfattning att personen inte gör något för att må bättre. Som om vi inte äter gott eller tränar nog eller förbättrar oss själva. De vet inte att en enkel 2-5 minuters träning kan orsaka fibroutslag eller trötthet som kan pågå i flera dagar.

En annan missuppfattning är att fibromyalgi är ett psykologiskt problem. En frisk person kanske tror att hur en fibropatient kan ha hundratals symtom på medicinska tester / rapporter, det finns ingenting. På grund av detta ser många på fibromyalgi som ett psykologiskt problem. För att vara tydlig är fibromyalgi INTE ett psykologiskt problem och det finns tillräckligt med bevis för att det är ett verkligt tillstånd.

Fibromyalgi kan helt förändra människans liv. Du kan inte göra ett jobb som du gjorde tidigare. Du kommer att känna dig trött hela tiden och eftersom det inte finns någon energi i din kropp behöver du därför mycket hjälp och stöd från din familj, vänner och kollegor. På grund av fibro måste många människor ändra sina vanor eller till och med sina jobb.

Livet med fibromyalgi är en kombination av många upp-och nedgångar. En dag kommer du att vakna och känna dig energisk. Du går ut och köper matvaror, tar ett varmt bad, städar ditt hus etc. Men en annan dag vaknar du upp och hela kroppen har ont, du kan inte ens gå ut ur sängen, lätt rörelse kommer att skada dig som fan. Ibland gör även andningen ont.

Fibromyalgi Patienter tillbringar sitt dagliga liv i elände. Även om en fibropatient inte nämner att han / hon hela tiden lider av svår smärta. De känner alltid små förändringar i sin omgivning. Som en liten droppe / temperaturökning eller till och med den minsta beröringen kommer att kännas som en helvete. Denna typ av funktionshinder kallas sensorisk överbelastning. Patienten är extremt känslig för ljus, ljud, beröring och lukt. Ett enkelt sätt att förstå allt detta är att bara sätta dig själv i fibropatientens skor. Människor med fibromyalgi undviker vanligtvis fysisk kontakt som kramar, klappar, en tumme på axeln eller ett handslag eftersom hela kroppen har ont och sådan fysisk kontakt orsakar mer intensiv smärta. Om en Fibro-person inte skakar din hand eller kramar dig betyder det inte att de inte gillar dig.

Låt oss prata om trötthet. Fibro trötthet skiljer sig från normal trötthet. En normal människa har kommit hem från kontoret trött, de kommer att sova bra och nästa morgon kommer de att vara friska och energiska men en person med fibro kan inte friska sig från sömnen, faktiskt uppdaterar vi oss inte alls. Det är som om vi är trötta resten av våra liv. Fibropatienter är inte bara fysiskt utmattade utan också mentalt. De kan inte tänka klart (Fibro Fog).

En annan vanlig missuppfattning är att fibropatienter är antisociala. De gillar inte att träffa människor. Vi går inte till fester eller möten eftersom vi har en begränsad mängd energi som är mycket mindre än en normal människa och att spendera den energin på ett evenemang som en fest eller ett socialt möte kan sätta oss i sängen. under många dagar. Det är inte så att vi inte gillar att gå ut, men vi har bara inte råd att festa.

En annan viktig sak med fibropatienter är att de har minnesproblem. De kan inte komma ihåg saker oavsett om de är viktiga eller inte. De har också svårt att fokusera på saker. Allt detta händer på grund av fibrodimman, så när en fibropatient säger att hon inte kommer ihåg, lita på henne. Hon gör det inte medvetet. En vanlig lösning på detta problem skulle vara att skriva ner saker.

Stress är nyckeln till många sjukdomar. Om vi ​​bara kunde bli av med stress, ångest och depression kommer de flesta av våra sjukdomar att försvinna. Denna regel gäller även fibropatienter. Stress kan förvärra symtomen för oss. Försök alltid att tillhandahålla en lugn och lugn miljö för fibropatienter hemma för att undvika uppblåsningar.

Som diskuterats tidigare tenderar Fibro-patienten att isolera sig, men det betyder inte att de vill avsluta sitt sociala liv eller inte vill träffa dig. Å andra sidan, försök att hålla kontakten med henne. Erbjud dig att hjälpa honom med dagliga sysslor som att laga mat, plocka upp barn från skolan. Visa henne din tillgivenhet när det behövs så att hon kan känna att hon inte är ensam om allt detta och att alla är med henne under denna svåra tid.

Stöd och hjälp från vänner och familj gör alltid fibropatientens liv enklare. Även om det inte finns mycket vi kan göra åt sjukdomen, men det är väldigt STOR för henne att hjälpa henne med sin dagliga rutin. Försök inte gå iväg, för den typen av attityd gör att det verkar som att du inte bryr dig. Det kommer att påverka din relation till henne, både fysiskt och emotionellt.

Mitt vänliga förslag till patienter med fibroamerika är att istället för att bara tro att denna sjukdom bara består. Försök hitta den på Internet. Det finns många webbplatser och artiklar om fibromyalgi som tydligt visar att denna sjukdom inte är en förklädd sjukdom. Försök att sätta dig själv i hennes skor för att bättre förstå vad hon upplever dagligen. Om du hittar något användbart på internet, dela det med henne så att hon vet att du tar hand om henne.

Kommunikation är nyckeln till att lösa eventuella missförstånd. Försök att prata med honom för att bättre förstå hans situation. Visa ditt stöd för honom under dessa svåra tider. Jag uppmuntrar alla friska människor att stödja dina andra. Min man ger mig också mycket hjälp med den dagliga rutinen. Utan honom skulle jag vara en lat person som satt på en säng hela dagen. Hoppas att alla har en bra uppfattning om vad vi går igenom dagligen. Vi behöver ditt stöd. BLI STARKA KRIGARE !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *