Vad är höftböjssmärta och hur det är kopplat till fibromyalgi

Det är inte ovanligt att ha höftböjarproblem eller smärta i detta område när man lever med fibromyalgi. Höfterna, höftböjarna och nedre delen av ryggen korrelerar med fibromyalgismärtor på grund av ömma områden runt nedre delen av ryggen, många fler triggerpunktsområden och andra tillstånd som påverkar de omgivande områdena.


Höftböjningsmusklerna låter dina höfter röra sig med flexibilitet. Du engagerar dessa muskler när du rör på benen, och det betyder att dina höfter är involverade i de flesta rörelser som du gör under den genomsnittliga dagen.

En frisk person kanske inte inser hur ofta de använder sina höftböjare, men alla som lever med fibromyalgi som upplever höftböjarsmärta kommer att vara väl medvetna om detta på en mer regelbunden basis.

Jag har personligen hanterat höftböjarsmärtor och sedan återförstärkning av dessa områden samtidigt som jag utvecklat mer fibrosäkra övningar efter min fullständiga hysterektomi för tre år sedan. Ja, jag förstår det. Jag kommer att ta upp mer om detta senare i den nedre delen av denna artikel.

Även om det finns några kända skador och medicinska tillstånd som kan orsaka smärta i höftböjare, kan det vara svårt att identifiera en direkt orsak till denna smärta hos någon med fibromyalgi, förutom de många dagliga aktiviteter som jag ofta hänvisar till.

Vi kan behandla smärtan som ett annat symptom på det diagnostiserade tillståndet eller ta längre tid att fastställa en exakt orsak till smärtan. Hur som helst är fibromyalgi och höftböjarsmärta ofta försvagande om de inte behandlas effektivt och snabbt.

Förstå fibromyalgi och höftböjssmärta
Höftböjningssmärta kallas ofta böjtendinos. Smärtan från detta tillstånd kommer vanligtvis från en eller båda av följande muskler: Illicacus och Psoas. Dessa muskler klumpas ofta ihop som en enhet, kallad illiopsoas.

Psoas är ansvarig för en hel del allmän rygg- och bensmärta eftersom de sittställningar som de flesta håller under hela dagen gör att muskeln förkortas under en lång tid. När du står upp och börjar röra på dig igen vill den muskeln inte förlängas och fungera ordentligt.

För de som lider av fibromyalgi kan smärtan komma från andra muskler som hjälper höfterna att röra sig. Detta inkluderar quadriceps, även om dessa muskler är lägre än de flesta höftböjarmuskler.

Medan böjstendinos orsakad av en skada eller problem som inte är relaterat till fibromyalgi kan fokusera på en viss muskel eller område av höften, kan fibromyalgipatienter uppleva smärta som sprider sig över hela denna del av kroppen. Orsaken till smärtan är ofta oförklarlig, vilket vanligtvis är fallet med fibromyalgismärta.

Behandling av fibromyalgi och höftböjarsmärta
Ett enkelt sätt att förebygga viss fibromyalgi och höftböjarsmärta är att undvika att sitta i samma position under en längre tid. Res dig upp och rör dig med jämna mellanrum så att dina muskler inte hinner sätta sig i en position.

Du hör mig ofta rekommendera säker och effektiv träning och vikten av att delta i någon form av träning för att hålla din kropp stark och mer flexibel, och detta är en annan rekommendation för höftböjarsmärtor också.

Ju mer du lär dig hur du rör dig och hur vinklar och överkompensation spelar roll, desto lättare är det att förebygga vissa orsaker till muskelvärk. Du kan följa mig på Fibro Fit People-sidan för att lära dig fler sätt att säkert och skonsamt arbeta i dessa mer sårbara områden. I videosektionen där kommer du att se övningar som mina “sida till sida”-övningar som hjälper till att försiktigt träna höfter och ländrygg, piriformis med mera.

Jag arbetar även med kvinnor efter hysterektomi och annan bukkirurgi för att skonsamt stärka dessa utsatta områden. Jag har varit där, och ja, det är möjligt att känna sig stark efter en hysterektomi och samtidigt som man lever med komplexiteten av fibromyalgi och bitillstånd.

Sträckningen jag utför här är bra att göra när som helst, särskilt efter att ha satt. Vi drar ett ben upp till knäet (inga skor) placerar foten försiktigt på insidan av knät eller lägre om det behövs (detta lossar höfterna) drar sedan upp armen på samma sida och känner hur ljuset sträcker sig från dina höfter genom dina sneda.

Om du tillbringar en stor del av dagen med att sitta vid ett skrivbord, investera i en kontorsstol som är mycket justerbar. Sätt stolen högre, låt dina höfter vila ovanför knäna. Denna position är hälsosammare för dina höftböjare och kan eliminera smärta som orsakas av förkortning av dessa muskler i den typiska kontorsstolspositionen. Du kanske också vill överväga ett stående skrivbord som gör att du enkelt kan lyfta din arbetsyta.

Jag började använda ett stående skrivbord förra året och tycker att det är väldigt användbart, faktiskt gör jag mer stående vid mitt skrivbord nu än när jag sitter. (obs: vissa stående skrivbord kan vara svåra på axlarna att ställa upp och ner så det kan vara nödvändigt att skaffa ett stående skrivbord som använder en elektrisk kontroll för att flytta positioner)

Regelbunden styrketräning och mycket försiktig stretching (som görs säkert) kan hjälpa till att hålla dessa muskler starka och flexibla. Återigen, se till att undvika överdrivet sittande, annars kan detta sabotera ansträngningarna att införliva effektiv träning.
Tack !! Lisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *