Temperaturreglering och fibromyalgi

Känner du att din interna termostat är trasig?
Du är verkligen inte ensam. Dysreglering av temperaturen är ganska vanlig vid fibromyalgi. Och ändå, som varmblodiga djur, är människor vanligtvis ganska fantastiska.

När vår omgivande miljö värms upp ska våra kroppar automatiskt sparka i växel för att kyla ner saker internt. Vad händer när den omgivande miljön blir kylig? Våra kroppar vet precis hur man värmer upp saker. 

Med fibromyalgi är vi mottagliga för en ytterligare faktor som kallas Adrenaline Dominance. När adrenalin är för högt under långa perioder börjar detta påverka extremiteter, som kalla händer och fötter till exempel. När det gäller de av oss med MCS, multipel kemisk känslighet, kan vår exponering för toxin eller doft på människor eller saker runt omkring oss orsaka att adrenalin stiger, vilket orsakar en kaskad av symtom, inklusive temperaturreglering. 

Mellan dagliga fluktuationer i utomhustemperaturer och våra inomhus HVAC-system möter vi en mängd olika temperaturer varje dag. Människokroppen har förmågan att hålla jämna steg med dessa förändringar och hålla oss bekväma och säkra. Tyvärr är det inte så klippt och torrt när vi lever med fibromyalgi.

Vad händer med
temperaturreglering?

All denna uppvärmning och nedkylning händer naturligt hos de flesta, men det kanske inte fungerar så smidigt om du har fibromyalgi. Det är vanligt att personer med fibromyalgi och dess primära samvillkor upplever ett eller flera av följande scenarier:

  • Värmeintolerans:  Du har problem med att svalna när din omgivande miljö värms upp. Detta kan variera från värmekänslighet till fullständig intolerans som kan sätta vissa människor i ökad risk för värmeslag.
  • Kallintolerans : Du har problem med att värma upp när din omgivande miljö blir kylig. Detta kan variera från känslighet till kalla miljöer till oförmåga att hantera även måttligt svala temperaturer utan att frysa. Det kan till och med aktivera andra symtom.  

    Du vet hur jag ofta säger att inte bara dina extremiteter känns outhärdligt kalla, men din “inre kärna” känns kall så det spelar ingen roll hur många lager du lägger på. Det är temperaturreglering eller känslighet som störst.
  • Allmän temperaturkänslighet : Du kan upptäcka att din kropp har problem med att reglera till värme och kyla. En dag är du kall medan den andra är varm trots jämna utomhustemperaturer.
  • Allmän autonom dysfunktion : Din kroppstemperatur kan verka synkroniserad med din omgivande miljö. När alla runt har på sig jackor eller tröjor kanske du svettas i en linne. Du kan också uppleva värmevallningar eller kyla när det verkar som om värmen eller kyla genereras inifrån din kropp snarare än som svar på din omgivande miljö. Överdriven svettning kan också förekomma. 

Temperaturdysreglering betyder helt enkelt att din kropp inte reagerar på den omgivande temperaturen som den borde naturligt . Många fibromyalgi-patienter lider också av temperaturkänslighet vilket innebär att din kropp överreagerar till känslor av värme eller kyla. Detta orsakas ofta av kroppens misslyckande att reagera på lämpligt sätt på omgivande temperatur samt en minskad smärtgräns.

Kom ihåg att “smärttröskel” ofta upprätthålls av saker som substans P och nervrelaterade frågor som vi pratar om i  nervsmärtsartikeln  . Mycket annorlunda än smärtolerans som ofta är mycket hög hos oss som lever med fibromyalgi.

Behöver du en varm kram? Detta Hope and Faith filt med varm kasta är bara vackert. 

Att leva med temperaturreglering

Liksom andra symtom vid fibromyalgi finns det ingen omedelbar botemedel mot temperaturregleringsproblem. Du kanske vill ha ett skriftligt register över de temperaturproblem du upplever för att hitta ett mönster av temperaturreglering. På det här sättet kan du lättare korrelera med alla hormonella obalanser som du kan uppleva. 

Om du som jag har haft en fullständig hysterektomi och kanske upplever värmevallningar som förvärrar din temperaturreglering, tänk på några av de punkter jag gör i artikeln om  klimakteriet .Jag kunde eliminera mina värmevallningar med bio-identiskt progesteron, som bara inträffade efter min hysterektomi, men när de inträffade förstod jag väldigt snabbt hur de av oss med fibromyalgi tenderar att reagera helt annorlunda på vanliga ”värmevallningar” på grund av hormonsvängningar. 

När andra kvinnor beskrev sina värmevallningar fokuserade de mest på att vara heta, mycket heta. I mitt fall vaknade jag inte bara i svett, jag hade svår illamående, hjärtklappning och det verkade förvärra symtomen i min fibro. 

Dina symtom kan också tillskrivas en obalans i det endokrina systemet. Detta kan inkludera hypofysen, sköldkörteln och / eller binjurarna. Läs mer här om hur vi närmar oss behandling av underaktiv sköldkörtel. 

Familjemedlemmar ombord? 

Om du bor med andra människor kan du behöva hitta en mellanväg mellan temperaturen du vill behålla i ditt hem och den temperatur som andra behöver för komfort. Detta verkar vara en av de mest omtvistade frågorna mellan man och hustru dessa dagar.

Det finns många sätt att hjälpa din kropp att svalna eller värmas upp för att hålla jämna steg med din omgivande miljö. Du kan hålla ispaket eller använda svala, våta trasor för att kyla dina fötter, händer och panna när du är för varm. 

Om du tenderar att ha kalla fötter som jag, försök att sätta fotvärmare i dina skor eller tofflor. Det är särskilt viktigt att hålla fötterna varma före sänggåendet, eftersom kalla extremiteter kan hindra dig från att somna.  

OBS : Du kan också lägga dem mellan två par strumpor när du går till sängs om du inte vill att de ska röra vid din hud.

Vi behöver alla fördelar vi kan få. Ibland gör jag en kopp varmt te eller koffeinfritt kaffe för att hålla händerna varma !!

I vissa fall har personer med fibromyalgi flyttat till nya stater eller länder som erbjuder ett klimat som är mer synkroniserat med kroppens känslighet. Uppenbarligen kommer detta inte att vara genomförbart för oss alla, men ge aldrig upp att hitta mer kreativa sätt att anpassa sig till fibromyalgi, temperaturreglering och alla de otaliga symtomen. 

Vad sägs om binjurstress
och temperaturproblem? 

När kroppen är stressad av att leva med en kronisk sjukdom som fibromyalgi, kan detta tömma binjurarna. När du upplever en stressfaktor eller exponering för en giftig miljö kan detta lägga extra belastning på binjurarna, vilket i sin tur kan leda till variationer i kroppstemperaturen. 

Jag kan berätta min egen erfarenhet av toxiner och temperaturproblem. Om jag utsätts för ett toxin, parfym etc. är det inte ovanligt att mina extremiteter blir mycket kalla.

Dela det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *