Pijn in de benen met fibromyalgie: mogelijke oorzaken

Een fysiotherapeut werkt op het been van een patiënt.
 Maken je pijn in het been deel uit van fibromyalgie of iets anders? Heldenafbeeldingen / Getty-afbeeldingen

Fibromyalgie kan overal en in elke mate pijn veroorzaken. Dat maakt het echt moeilijk om andere  bronnen van pijn te identificeren  – we neigen ze gewoon af te schrijven als fibromyalgie. Ik heb het meer dan eens gedaan, maar gelukkig vraagt ​​mijn arts altijd waar ik pijn aan heb en ze is in staat geweest problemen aan te scherpen waarvan ik niet wist dat ik die had.

Een recente opmerking van een lezer trok echt mijn aandacht omdat het iets beschreef dat ik eerst aan fibro toeschreef en later hoorde dat het iets heel anders was:

“Wanneer ik op het werk gestrest raak of problemen heb met werknemers, krijg ik ondraaglijke pijn in mijn benen. Het voelt als scheenspalken. Dit duurt meerdere dagen tegelijk. Ik vind het moeilijk om te lopen. Ik sleep bijna mijn voeten. Als ik thuiskom, lig ik op de bank in een foetushouding en rock van pijn. ”-Karen

Toen ik dit soort pijn aan mijn reumatoloog beschreef, deed ze wat rond op mijn benen en vertelde me dat ik iets had dat iliotibiaal band (ITB) syndroom werd genoemd. Het is meestal een blessure van een hardloper (ja, ik weet het – ik heb geprobeerd niet te lachen!), Maar ik moet me afvragen of die losse bindweefsels die we hebben, daaraan kunnen bijdragen. Natuurlijk kan ik niet zeggen dat dit  is  wat Karen heeft, maar het is zeker iets om de arts naar te vragen. Het goede nieuws is dat enkele eenvoudige rekoefeningen echt kunnen helpen.

ITB-syndroom

De iliotibiale band loopt langs de buitenkant van de dij, van de heup tot de knie. Wanneer het echter verergert en het ITB-syndroom zich ontwikkelt, kan het pijn doen tot in de voetboog. Toen ik er met mijn arts over sprak, was de pijn hevig en verstoorde ik echt mijn slaap (wat al erg genoeg was, dank je!) Na een paar dagen van het doen van de juiste strekoefeningen, begon het echter een stuk beter te voelen.

Dit kan u helpen aan de slag te gaan met ITB-rekoefeningen:

  • Staande stretch

Afgezien van de stukken, heb ik veel geluk gehad met capsaïcine op mijn kuiten (wees voorzichtig – het kan branden) en met afwisselend warmte en ijs precies op de heup. Ik kan er ook acupunctuur voor krijgen, op advies van mijn arts.

Andere mogelijkheden

Iets anders dat die shin-splintpijn kan veroorzaken, en dat komt vaak voor bij fibromyalgie, is het myofasciaal pijnsyndroom. Triggerpoints.net heeft een geweldige illustratie van hoe triggerpunten op de heup (de x’s) pijn uitzenden (de rode gebieden) langs de buitenkant van het been: laterale beenpijn. (Die site is een  must voor iedereen met MPS.)

Is het mogelijk dat fibromyalgie de pijn van scheenspalken / ITB-syndroom / myofasciaal pijnsyndroom nabootst? Zeker. Als het gaat om pijn, is fibromyalgie een duizendpoot. Maar het is de moeite waard om andere mogelijkheden te onderzoeken, omdat die andere oorzaken van pijn meestal veel gemakkelijker te behandelen zijn. Was deze pagina nuttig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *