Mystery of Fibromyalgia Solved – Forskare upptäcker ledande källa till smärta i blodkärl

Lider du av kronisk trötthet och muskelsmärta?  Du kan ha fibromyalgi. Det uppskattas att 5 miljoner amerikanska vuxna lider av detta tillstånd. Av dessa vuxna är 90 procent av de drabbade kvinnorna. Tyvärr kan denna kroniska sjukdom vara extremt svår att behandla.

Forskare trodde ursprungligen att symtomen bara var i patientens sinne. På grund av detta har fibromyalgi klassificerats som en psykosomatisk störning. Detta innebär i princip att läkare trodde att sjukdomen orsakades av patientens sinne.

Människor runt om i världen klagar över smärta i axlar, nacke, ben och rygg. Fram tills nyligen kunde forskare inte hitta orsaken till smärtan.

Den senaste studien gjordes av forskare vid Integrated Tissue Dynamics. De stirrade på fibrerna i handflatan som handlade om blodflödet. Dessa fibrer är också ansvariga för att känna smärta och beröring.

För att bekräfta sina resultat gjorde forskarna en andra studie. De ville se blodkärlets patologi. Teamet samlade in prover från kvinnor med fibromyalgi. I dessa prover   fann de en ökning av sensoriska fibrer på olika platser i hudens blodkärl.

Nerverna placeras inom avvikelserna i den venösa arteriolen. Dessa shunts handlar om att reglera kroppsvärmen genom att bestämma hur mycket blod som rinner genom kroppen. När det är varmt är avvikelserna nära för att tvinga blod till ytan på huden där det kan frigöra värme.

När det är kallt öppnar ryggen tillbaka. Detta hjälper venerna att bevara värme runt livsviktiga organ så att våra fötter och händer börjar bli kallt.

Studiens huvudforskare var Dr. Albrecht. Han fann att överflödiga sensoriska förändringar kan orsaka fibromyalgipatienter att drabbas av ömma händer.

I princip är sensoriska fibrer ansvariga för att öppna shunts. De är extremt aktiva när det är kallt, vilket kan orsaka extra smärta för fibromyalgi-patienter.

Under studien fann forskarteamet också en ytterligare slutsats.  Händer och fötter har vanligtvis mer blod än de verkligen behöver. De tjänar i princip som en behållare av blod som kan skickas till resten av kroppen. När shunts inte fungerar korrekt regleras blodflödet inte ordentligt.

Dr. Rice är ordförande för Integrated Tissue Dynamics. Enligt Dr. Rice kan avvikelsens patologi innebära att blodflödet från händerna hindrar blodets flöde till musklerna. Detta kan vara den främsta orsaken till de muskelvärk och trötthet som fibromyalgipatienter lider av.

Ny forskning kommer slutligen till orsaken till fibromyalgi. Med denna forskning kan patienter med fibromyalgi hitta rätt behandling istället för att bara förlita sig på antidepressiva och smärtstillande medel.

Den goda nyheten är att du inte är galen.  Om du lider av fibromyalgi är det inte ditt sinne. Fibromyalgi orsakas definitivt av förändringar i kroppen.

Fibromyalgi orsaker

Läkarna är osäkra på varför sensoriska fibrer börjar förändras. För närvarande tror de att olika faktorer kan arbeta tillsammans.

Genetik

Fibromyalgi tenderar att arbeta i familjer. På grund av detta kan det finnas en genetisk mutation som gör någon mer benägna att utveckla denna kroniska sjukdom.

infektioner

Forskare vet nu att vissa infektioner kan utlösa fibromyalgi.

Känslomässigt eller fysiskt trauma

I vissa fall utvecklas fibromyalgi efter ett fysiskt trauma som en skada eller en bilolycka. Psykologisk stress kan också spela en roll i att utlösa sjukdomen.

Även om forskare har gjort stora framsteg när det gäller orsaken måste patienter fortfarande ta hand om kroppen. Det finns vissa livsstilsförändringar du kan göra för att förhindra fibromyalgi från att bli mer intensiv.

För att hålla din fibromyalgi under kontroll, försök att begränsa mängden stress i ditt liv. Om du inte kan bli av med alla stresskällor kan du försöka använda tekniker som medveten andning, yoga eller meditation för att hantera stress. Trötthet är ett avgörande symptom på fibromyalgi, så försök att få tillräcklig sömn. Att äta sunt och träna regelbundet kan också hjälpa. Även om arbetet initialt kan skada, kommer det att bidra till att minska symtomen på fibromyalgi på lång sikt.

Sprid medvetenhet genom att låta alla veta orsaken till fibromyalgi.

Nu har forskning visat att fibromyalgi inte orsakas av sinnet. Istället orsakas det av en sensorisk nerv i palmens blodkärl.

Dela med din älskade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *