Myofascialt Smärtsyndrom Och Fibromyalgi.

Myofascial smärtsyndrom är en kronisk smärtstörning. Myofascialt smärtsyndrom uppstår vanligtvis efter att en muskel upprepade gånger har dragits samman. Det kan orsakas av återkommande rörelser som används i jobb eller hobbyer eller av muskelspänning i samband med stress. I myofascialt smärtsyndrom orsakar tryck på ömma punkter i musklerna (triggerpunkter) smärta i till synes oberoende delar av kroppen. Detta kallas refererad smärta.

orsaker

Orsaken till myofascial smärtsyndrom är okänd. Men ovanstående skador, dåliga sömnvanor, hektiska levnadsförhållanden och depression är vanliga underliggande tillstånd som kan spela en roll för att orsaka och förvärra myofascial smärtsyndrom. Det antas nu att sådana riskfaktorer kan leda till förändringar i hjärnans förmåga att korrekt bearbeta uppfattningen av smärta.

Mjuka områden med trånga muskelfibrer kan bildas i musklerna efter skada eller överskott. Dessa känsliga områden kallas triggerpunkter. En triggerpunkt i en muskel kan orsaka skador och smärta i någon del av muskeln. När denna smärta kvarstår och förvärras, kallar läkare det myofascial smärtsyndrom.

Diagnos av myofascial smärtsyndrom

 Läkare diagnostiserar myofascial smärtsyndrom baserat på områdena med muskelsmärta och ömhet under en fysisk undersökning. Allmänna laboratorietester är ofta onödiga. Det finns inga uppenbara förändringar (rodnad, värme, svullnad osv.) I de bidragande områdena. Manifestationen är densamma som i liknande områden på andra sidan av kroppen. Det generella och diffusa engagemanget i kroppen, kännetecknande för fibromyalgi, finns inte.

fibromyalgi

Fibromyalgi är också känt som “kronisk utbredd smärta.” Denna typ av smärta känns ofta i alla fyra extremiteter och i bagageutrymmet. American College of Rheumatology klassificerar generaliserad kronisk smärta som fibromyalgi om den också åtföljs av den slutgiltiga existensen av minst 11 av de 18 anbudspunkterna (föridentifierade). Dessa anbudspunkter är områden på 1 centimeter, särskilt muskler som är mycket känsliga för beröring. Smärtan på anbudspunkterna är lokal, det vill säga den går inte längre än själva inlämningspunkten.

Experter har beskrivit musklerna hos fibromyalgiipatienter som “squishy och squishy”, och lederna uppvisar extremt rörelsespektrum.

Vid jämförelse av fibromyalgipatienter med patienter med generaliserad smärta men inga anbudspunkter, visar forskning att förekomsten av mycket ömma anbudspunkter är förknippad med mer smärta, svårare symtom och en mer markant minskning av smärta. livskvalité. Fibromyalgipatienter klagar ofta på trötthet, sömnproblem, huvudvärk och humörstörningar.

Förening mellan fibromyalgi och myofascialt syndrom

Det är fortfarande oklart varför människor med MPS ofta utvecklar FMS, men en växande kropp av bekräftelse visar att kronisk smärta hos vissa människor kan störa centrala nervsystemet, vilket kan leda till central sensibilisering. Om teorierna är korrekta kan tidig behandling av MPS hjälpa till att förhindra MPS.

Centrala känslighetsyndrom är ett växande paraplyterm för FMS, MPS och andra tillstånd som involverar central sensibilisering.

Vanliga symtom

Vissa symtom associerade med MPS liknar symtomen på FMS. Vanliga symtom är: sömnsvårigheter, nedsatt minne, mild till svår smärta i mjukvävnad, försämring av symtom på grund av stress, förändringar i väder och fysisk aktivitet, mystisk svettning.

Specifika symtom på fibromyalgi.

Allergier och känsligheter, känsla av tyngd på grund av höga sensoriska insatser, episodisk förvirring och förvirring, panikattacker och utmattning.

Specifika symtom på myofascialt syndrom ensam

Mystisk illamående, ledstöt eller -pauser, suddig eller dubbelsyn, bristande känsla i extremiteterna, begränsat rörelserikt i lederna, särskilt käkarna.

Relaterad artikel:

Fascia: en dold bit av fibromyalgi smärta

Skillnad mellan fibromyalgi och myofascialt syndrom

Som vi har sett är fibromyalgi och myofascial smärtsyndrom två mycket olika problem. Fibromyalgi är ett generaliserat smärtsyndrom åtföljt av trötthet och ömhet i musklerna. Dessa symtom   inte   är   inte  förknippade med inflammation. Fibromyalgi-behandling är vanligtvis tvärvetenskaplig. Till exempel kan du behöva mild till rimlig träning, psykoterapi och antidepressiva medel. Myofascial smärta, å andra sidan, är tillståndet i musklerna som uppstår när triggerpunkter orsakar minskad mjukvävnads prestanda och smärta. Myofascial smärtsyndrom drar nytta av behandlingar av fysisk karaktär, såsom fysisk medicin och rörelsehälsning som syftar till att förbättra postural anpassning.

Forskning stöder också användning av injektioner för att lindra smärta i triggerpunkter. Endast för personer med ömma fläckar har behandling med injektioner inte visat sig vara mycket effektiv. Detta är en märkbar skillnad mellan fibromyalgi och myofascial smärtsyndrom som publicerats i medicinsk litteratur. Så om du funderar på injektioner för myofascial smärta eller fibromyalgi, fråga din läkare för mer information.

Prognos av myofascial smärtsyndrom

Myofascial smärtsyndrom kan försvinna med ideala behandlingsregimer. Många patienter med myofascial smärtsyndrom har emellertid haft symtom i flera år. Resultaten är bäst när en omfattande behandlingsmetod styrs av en enda läkare som övervakar svaret på en mängd olika terapier som används.

Hemläkemedel för att behandla myofascial smärtsyndrom

Hemläkemedel inkluderar träning, massage, varma bad och vila.

Förebyggande

Även om myofascial smärtsyndrom inte kan undvikas, är det säkert möjligt att undvika de faktorer som förvärrar tillståndet. Detta inkluderar att undvika skador, minimera stress, maximera sömnen och behandla underliggande depression   .

komplikationer

Sömnproblem

Tecken och symtom på myofascial smärtsyndrom kan göra det svårt att sova på natten. Du kan ha svårt att hitta en bekväm sovplats. Och om du rör dig på natten kan du aktivera en triggerpunkt och vakna upp.

fibromyalgi

Viss forskning antyder att myofascial smärtsyndrom kan spridas till fibromyalgi hos vissa människor. Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som kännetecknas av utbredd smärta. Hjärnorna hos personer med fibromyalgi tros bli mer känsliga för smärtsignaler med tiden. Vissa läkare tror att myofascial smärtsyndrom kan spela en roll för att starta denna process.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *