Mortons neurom och fibromyalgi. Är de båda släkt?

Ett tillstånd där fotkulan (området mellan tredje och fjärde tån) har svår smärta kallas Mortons neurom. Det ger en känsla av att en person står på en sten, den skarpa smärtan vid en viss punkt beror på förtjockningen av vävnaderna runt en nerv i det specifika området, vilket leder till foten. På grund av sådan brännande och skarp smärta i fotkulan kan det också göra att tårna bränns, kliar eller domnar.  

En av anledningarna till utvecklingen av Mortons neurom är att man bär höga klackar. Det kan lindras genom att byta till skor med lägre klack eller en bredare tåbox. Annars krävs operation eller ibland injektioner som kortikosteroider.

Orsakerna till Mortons neurom och dess koppling till fibromyalgi är fortfarande okända tills nu. Det finns olika behandlingar och försiktighetsåtgärder för att behandla Mortons neurom och fibromyalgi, men ett permanent botemedel för båda har ännu inte identifierats.

Eftersom fibromyalgi orsakar smärta och påverkar olika muskler och leder i kroppen, är målområdena huvudsakligen mjuka eller känsliga vävnader som finns i hela kroppen. Som ett resultat blir de dagliga uppgifterna för en dag också oerhört smärtsamma. Dag för dag blir den drabbade oförmögen att utföra sina uppgifter. Mortons neurom, om orsaken till fibromyalgi gör det svårt för personen att röra sig och gå. Vad gör egentligen att personen inte sprider sig vilket orsakar isolering och depression.

Hur Mortons neurom är relaterat till fibromyalgi

Många ortopeder undersökte och kom fram till sambandet mellan de två. Men orsaken är fortfarande okänd. Det observeras att under behandlingen av Mortons neurom minskade symtomen på fibromyalgi eller till och med försvann. Denna prestation får forskning att tro att nervskada eller -skada kan vara orsaken till smärta vid fibromyalgi.

Mortons neurom tillstånd

Liksom fibromyalgi är en stor del av patienterna kvinnor än män. Forskning visar att av 10 drabbade personer är 8 kvinnor. Här är några tillstånd på grund av vilka Mortons neurom utvecklas hos en person:

 • Diabetes
 • Artrit
 • VIH
 • sömnstörning

 Symtom på Mortons neurom

Mortons neurom kommer att förvärras med höga klackar eller med vissa störande fysiska aktiviteter. Några av symptomen är följande:

 • Domningar i tårna
 • Brännande smärta i andra och tredje tårna
 • Fotbollarna har en skarp smärta
 • Bildning av en knöl eller känsla av en knöl mellan tårna.
 • Känslan av högt tryck i fötterna.
 • Smärta som strålar från foten till tårna.
 • Svårigheter att röra sig och gå.

Ursprunget till Mortons neurom

Enligt forskarna är den exakta orsaken till Mortons neurom fortfarande okänd. Liksom fibromyalgi, i Mortons neurom finns det också olika faktorer som orsakar utvecklingen av sådan smärta som inte är begränsade till detta tillstånd. Faktorer för den möjliga primära utvecklingen av fibromyalgi och Mortons neurom inkluderar följande:

Bär tighta skor

Obekväma skor pressar fötterna. Orsaker inkluderar inflammation runt nerverna i fötterna. Att bära höga klackar orsakar tryck på hela kroppen på tårna, vilket kan orsaka en stor möjlighet att bidra till orsakerna till Mortons neurom och fibromyalgi.

Tråkiga handlingar

Aktiv tråkig träning på grund av högt tryck i fötterna kan bli en orsak till Mortons neurom.  Aktiviteter kan omfatta aerobics, promenader och jogging.

Skador

Om fötterna av någon anledning har skadats och inte kan hålla kroppen i rätt hållning kan den onaturliga ställningen vid gång också leda till inflammation i nerverna.  instabilitet orsakar klumpbildning.

Genetiska problem

Få människor har fötter medfödd.  Låga välvda fötter, kallade plattfötter, är mer benägna att vara målet för Mortons neuromutveckling.

Mortons neuroma effekter

Mortons neurom är ännu inte känt för de flesta. Tillståndet påverkar en persons tår och fötter. Om en person diagnostiseras med Mortons neurom, betyder det att nerverna är omgivna av några extra vävnader runt dem, vilket kommer att påverka tårna och fötter. Tillväxten av några extra vävnader runt nerverna orsakar inflammation och smärta när fötterna är involverade i någon aktivitet.

Detta tillstånd är en form av godartad tumör, vanligtvis gjord mellan tredje och fjärde tårna. Det kan också utvecklas mellan andra och tredje tårna. När detta ligament rör vid benen av fötterna och trycker mot ytan, när man går eller står, orsakade trycket som utövades på fötterna i ett sådant tillstånd svår smärta. När Mortons neurom kombineras med fibromyalgi blev tillståndet och smärtan bara värre.

Behandling

Det grundläggande sättet att behandla tillståndet är att ändra några saker i din livsstil, som vid fibromyalgi. Några enkla lättnader inkluderar:

 • Skaffa en bekväm sko
 • Undvik extra aktivitet
 • Håll i vikt
 • Använd korrekta ortopediska metoder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *