Lady Gaga “Jag är väldigt irriterad av människor som inte tror att fibromyalgi är verkligt”

I oktoberutgåvan av Vogue talade den 32-åriga popstjärnan om hennes kamp mot fibromyalgi, ett tillstånd som påverkar nervsystemet och orsakar smärta i hela kroppen.

“Jag är väldigt irriterad av människor som inte tror att fibromyalgi är verkligt”, sade sångaren.
  ”För mig, och jag tror för många andra, är det verkligen en cyklon av ångest, depression, posttraumatisk stressstörning, trauma och panikstörning, vilket alla får nervsystemet att accelerera och som ett resultat har du nervsmärta . ”Människor måste vara mer medkännande.
  Kronisk smärta är inget skämt. Och varje dag vaknar han upp utan att veta hur han kommer att känna. ”

Gaga, född Stefani Germanotta, avslöjade att hon lider av ett försvagande tillstånd i september förra året, precis innan hennes dokumentär Gaga: Five Foot Two släpptes.

”Jag vill hjälpa till att öka medvetenheten och ansluta människor som har det,” twitrade han.

För Gaga har smärtan ibland varit så stark att han inte har kunnat agera. I september 2019 var hon inlagd på sjukhus på grund av ”svår smärta” och avbröt sina kommande konserter.

Det finns många missförstånd om fibromyalgi, eftersom tillståndet till nyligen inte accepterades allmänt som en riktig sjukdom, säger Dr. Mary-Ann Fitzcharles, docent i medicin vid reumatologiavdelningen vid McGill University.

Många trodde att symtomen på fibromyalgi var “i huvudet” hos personer som lider av sjukdomen, eftersom de ofta ser friska ut.

“Nu är det ett helt erkänt tillstånd, det råder ingen tvekan,” sade Fitzcharles. “Vi har flyttat oss från tanken på att alla patienter har psykiska sjukdomar.”

Vad är fibromyalgi?
Fibromyalgi är ett tillstånd där människor känner kronisk smärta i muskler och senor, ofta tillsammans med andra symtom som sömnproblem, huvudvärk eller humörsjukdom, berättade Fitzcharles Global News.

Enligt Arthritis Society of Canada drabbar fibromyalgi cirka två procent av kanadensarna, även om majoriteten av offren (80 till 90 procent) är kvinnor. Människor mellan 20 och 50 år löper större risk att utveckla tillståndet, rapporterar Arthritis Society.

Det finns för närvarande inget botemedel mot fibromyalgi, men symptom kan hanteras genom behandling.

Hur känns fibromyalgi?

Fibromyalgisymtom varierar, men inkluderar trötthet, avbruten sömn, kognitiv dysfunktion, irriterande tarmsyndrom, humörsjukdomar som ångest och depression och migrän. Det finns en vanlig tråd: smärta.

“För mer än 30 procent av personer med fibromyalgi uppfattas även en mild beröring och smekning av huden som obehaglig,” sade Fitzcharles.

Han förklarade också att för personer med fibromyalgi tyder deras smärtsamma symptom på att det finns en koppling mellan deras kroppar och nervsystemet.

”Det är som nervsystemet är på. Hos många patienter ser vi bevis på något vi kallar hypervigilans, ”sade han. “Därför är människor för känsliga för höga ljud, upptagna miljöer och intensivt ljus.”

Vad orsakar fibromyalgi?
Medicinska experter är inte säkra på den exakta orsaken till fibromyalgi, men sjukdomen går ofta tillbaka till en traumatisk händelse, sade Fitzcharles.

“En tredjedel av människorna kommer att säga att de hade helt perfekt fysisk hälsa, och sedan var det någon [betydande] händelse”, sa Fitzcharles. “Det kunde ha varit en allvarlig virussjukdom, en traumatisk händelse, till exempel en bilolycka och ett brutet ben, [eller] en mycket stressande fysiologisk händelse som verkar utlösa början.”

För de andra två tredjedelarna av människor som lever med fibromyalgi, säger Fitzcharles att tillståndet verkar komma ut från ingenstans. Det finns en större chans att utveckla tillståndet om din familj har en historia av fibromyalgi.

Varför är det svårt att diagnostisera fibromyalgi?
Fibromyalgi har förbryllad läkare i flera år. Det är svårt att diagnostisera eftersom det inte finns något standardiserat test för tillståndet, och det finns inte heller något test för att bekräfta diagnosen. Dessutom kan symtomen hos människor ändras ofta och igen, de som lever med fibromyalgi ser ofta friska ut.

”Patienten ser helt normal ut. Det finns ingen svullnad, det finns ingen feber, det finns ingenting att se. Så även familj och vänner har svårt att förstå processen, ”sa Fitzcharles.

Eftersom det är svårt att identifiera, säger han att patienter vanligtvis tar fem år för att få en korrekt diagnos.

“Vad läkare bör göra [för att diagnostisera det] är att ta en god [medicinsk] historik för patienten och undersöka patienten för att se till att ett av de tillstånd som kan [visas] som fibromyalgi inte finns”, sade han.

Då gör läkare minimaltest för att se till att det inte finns någon annan underliggande sjukdom. “Vi rekommenderar verkligen att inte göra överdrivna tester på patienter, som röntgenstrålar och överdrivna magnetiska resonanser.”

Hur behandlas fibromyalgi?

Fitzcharles säger att tillståndet kan behandlas med medicinering, men de flesta patienter kontrollerar sin sjukdom med självhanterade tekniker, som inkluderar en hälsosam livsstil, tillräcklig sömn och minimerar stress.

“Förmodligen den mest framgångsrika interventionen är ett regelbundet program för bekväm fysisk aktivitet,” sade Fitzcharles. “Icke-farmakologisk hantering är oerhört viktigt.”

Om en patient behöver medicinering, sa Fitzcharles att det är viktigt att hitta mediciner som hjälper till att lindra smärta, inte bidra till det.

“Tyvärr har de flesta mediciner vi använder betydande biverkningar, och många av biverkningarna kan likna fibromyalgi-symtom,” sade han. “Så om en patient säger att han har fruktansvärda sömnproblem och [betydande] smärta, om vi kan välja ett läkemedel som kan påverka sömn och smärta, så är det hur vi går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *