Swedish

Hur illa påverkar fibromyalgi dina fötter?

Fibromyalgi-behandling bör sträcka sig från toppen av huvudet till tåspetsen – bokstavligen. Även om fötter inte är den plats som mest sannolikt upplever fibromyalgi,  rapporterade ungefär hälften av de 202 patienter med fibromyalgi fotproblem i en nyligen publicerad artikel i tidskriften   Arthritis Research and Therapy .

“Ersättning för fotvärk leder till smärta i knän, höfter och nedre rygg”, säger Dennis Frisch, DPM, fotvårdsspecialist i privat praktik i Boca Raton, Fla. Om du redan har att göra med fibromyalgi-symtom är detta extra smärta som du inte behöver. Dessutom ökar fotvärken risken för att du faller och skadas eller bara är mindre aktiv än du kanske vill vara.

Chansen är att du med fibromyalgi är medveten om smärta som andra bara ignorerar. “I allmänhet, eftersom människor med fibromyalgi har högre känslighet för smärta och lägre smärtolerans, är de känsligare för smärta överallt”, säger Dr Frisch. Faktum är att experter tror att minst en av fyra personer har smärta i foten, men många, om inte de flesta, får helt enkelt inte behandling.

Anslut prickarna igen

Det finns också vanliga källor till fotvärk som inte är direkt relaterade till fibromyalgi, men som kan förvärras genom att ha detta tillstånd. Ett exempel är Mortons neurom, en godartad förstoring av en nerv som orsakar stickningar och skottvärk mellan tredje och fjärde tårna. Detta obehagliga tillstånd kan behandlas med kortisonskott eller kirurgi.

Plantar fasciitis är också en vanlig källa till fotvärk. Med detta tillstånd blir den mjuka bindväven under foten inflammerad och öm. Det är ofta resultatet av dåliga skorval. Att välja en stödjande båge kan hjälpa till att förhindra smärtan.

Att vara aktiv trots fotvärk

Problemet med fotvärk, säger Frisch, är att det blir en ond cirkel. Eftersom personer med fibromyalgi ofta känner sig trötta får de kanske inte tillräckligt med den fysiska aktiviteten de behöver för att må bättre. Ändå, om de börjar försöka bygga upp fysisk aktivitet, kan de initialt känna lite obehag eller till och med skada fötterna, skylla på fibromyalgi och sluta försöka vara aktiva. “Vanligtvis för fibromyalgi är rekommendationen att gå,” tillägger Frisch.

Om du vill komma i rörelse med fibromyalgi och undvika onödig fotvärk, prova dessa steg:

  • Se din läkare. Du bör naturligtvis rådfråga en fotvårdsspecialist om du känner smärta i fötterna. Men att träffa din fotläkare eller läkare när du försöker starta en träningsplan kan hjälpa dig att fatta bättre beslut och hålla fötterna friska.
  • Välj rätt skor. “Se till att du har rätt skor för vilken aktivitet du ska göra”, råder Frisch. Om du har råd med det är det värt att betala lite mer för en kvalitetssko som hjälper till att förhindra smärta. Leta efter skor som har en bred tåbox, en stödjande båge och en sula som ger både stöd och flexibilitet.
  • Börja försiktigt. Fibromyalgi är ett något oförutsägbart tillstånd, säger Frisch. På en bra dag kan du bli frestad att överdriva träning eller bära för hög häl; välj moderering om du vill undvika smärta.
  • Förvänta dig och acceptera lite obehag. Lite obehag när du startar ett träningsprogram är inte ovanligt. Men om du känner smärta är det dags att ringa din läkare.
  • Byt till lägre klack för daglig användning.  Om du är kär i hälarna är det bäst för dina fibromyalgi-symtom att hålla din höjd nere på ungefär en tum, säger Frisch. Om du verkligen vill ha en högre häl kan du packa dina förnuftiga skor i en stor väska så att du kan göra en snabb och bekväm byte.

Slutligen, säger Frisch, kom ihåg att fotvårdsspecialisten kan behandla fotvärk och ge rekommendationer för bättre skor och andra förändringar, men kan inte ta itu med den stora bilden av fibromyalgi. En medicinsk teamstrategi är fortfarande bäst för fullständig behandling av fibromyalgi.

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *