Hei, jeg heter fibromyalgi. Dette er hvordan jeg skal forandre livet ditt.

Hei, jeg heter fibromyalgi. Jeg er her for å presentere meg selv og fortelle deg hvordan jeg skal forandre livet ditt. Jeg ønsker å delta i arbeidslivet ditt, sosiale aktiviteter, familieliv, husholdningsansvar, fri, alle aspekter ved deg. Til å begynne med vet du ikke at det er meg. Du tror kanskje at du blir eldre og at noen ting endrer seg naturlig. Imidlertid vil du snart oppdage at det påvirket alle deler av livet ditt, og at ting kan endre seg drastisk.

Jeg vil kjenne deg, hver fiber i ditt vesen. Hva gjør skiltet med deg? Hva begeistrer deg? Hva holder deg involvert i sosiale aktiviteter? Hvem er vennene dine? Støtter familien din deg? Vil vennene dine og familien klemme meg slik jeg klemte og klamret meg til deg?

La oss se, hva kan jeg lære om først? Jeg tror jeg skal fokusere på arbeidslivet ditt først. Har du lagt merke til at etter å ha sittet ved skrivebordet og jobbet en stund, er det en kamp å stå opp og stå på? Ja, det er meg! Smerten du føler er ikke bare effekten av å bli eldre, men effekten av meg, din nye venn. Hva annet endrer seg på jobben? Er det vanskeligere for deg å fokusere og følge med på alle endringene som skjer i din avdeling og bedrift? Er du lett forvirret og klarer ikke å konsentrere deg godt? Alle disse er meg som griper inn i livet ditt. Om ikke lenge vil du kanskje innse at du mangler mye arbeid og stille spørsmål ved prestasjonen din. Hvis dette skjer, sørg for å konsultere legen din og få de nødvendige notatene for å beskytte jobben din og/eller fordelene dine. Jeg håper du har den typen jobb som gir deg disse fordelene.

En ting som jeg sikkert vil endre er søvnvanen din. Du føler deg sannsynligvis ikke særlig uthvilt etter en hel natts søvn. Selv om du sov gjennom natten, vil du fortsatt føle deg sliten. Det er meg, igjen, som stikker hodet inn i ett område av livet ditt som vil påvirke alle andre områder av livet ditt. Sammen med plagene tar jeg med meg tretthet. Til å begynne med kan du trives med å ligge lenger i sengen, men etter en stund vil du og jeg ha ord om hvor lat du føler deg. Det er ikke min intensjon å få deg til å føle det slik. Jeg vil egentlig bare bli lagt merke til og trettheten får meg virkelig til å legge merke til det. Jeg liker å være sentrum for oppmerksomheten. Hvis du tilbringer mer tid i sengen, gjør noen ting som kan gjøre det morsommere. Få for eksempel et par sett med dine favorittmyke laken. Legg noen lettleste bøker, ordoppgaver, fargeleggingsbøker, og andre enkle ting du liker ved siden av sengen din. Når du har energi, gjør noe du liker. Ikke glem å ha vann ved sengen. Du må holde deg hydrert.

Deretter kan du oppleve at det sosiale livet ditt blir ødelagt. Jeg kommer i veien for helgeplanene dine, enten det er å henge med venner, gå i kirken, spille på et idrettslag eller bare nyte en helg på kysten. Hvis vennene dine aksepterer meg i livet ditt, vil de forstå. De kan til og med omgå de nye timeplanene sine for å tilbringe tid med deg. Det er noen gode venner du har! Vær takknemlig for slike venner fordi mange mennesker jeg bor med har en tendens til å sakte miste kontakten med venner som ikke forstår. Du vet, det kan være nyttig hvis du forteller dem alt om meg og hvordan livet ditt vil bli påvirket. Jeg vet det er flaut, men det kan være det beste rådet for deg. Kanskje det vil hjelpe vennene dine til å forstå at det ikke er slik du velger å være nå, og at du vil kjempe når du kan.

Familien din vil kjenne meg veldig godt. Det kan være dager du ikke ser dem selv om du bor i samme hus. Du vil sannsynligvis tilbringe en dag her og der på å sove på rommet ditt fordi selve tanken på å våkne er utmattende. Hvis du kan, gi dem beskjed på forhånd når det plager deg mest. Tider når været endrer seg, kaldt eller vått ser ut til å være min favoritt tid å blande seg på. Sørg for at familien din vet at du elsker dem og at du egentlig ikke prøver å unngå dem. Kanskje de dagene jeg lar deg være alene, kan du jobbe med familien din for å tilberede måltider på forhånd. Da trenger de bare å varme opp maten. Å gå tom for burgere eller taco kan selvfølgelig også være et godt alternativ. Prøv å holde frisk frukt og grønnsaker rundt i huset slik at det finnes sunne alternativer ikke bare for oss, men for hele familien. Noen familier jeg kjenner støtter hverandre veldig. Dessverre er ikke alle av dem slik. Ha en åpen diskusjon om hvem jeg er og effektene jeg har på deg slik at jeg blir fullt ut forstått. Hvis det er mulig, se om det finnes personlige eller online støttegrupper for familiene til menneskene jeg møter. Det kan hjelpe deg å forstå min fulle innvirkning på livet ditt.

Jeg elsker huset ditt. Vi kommer til å bli mye der nå. Noen ganger vil det virke som om jeg hindrer deg i å gjøre det som trengs for å holde det organisert og rent. Vær tålmodig med deg selv. La oss stå opp sammen og gjøre litt om gangen. Retter kan for eksempel lages i trinn. Tøm først oppvaskmaskinen og oppbevar den rent. Du trenger hvile? Så gjør det! Deretter begynner du å fylle oppvaskmaskinen med skitten servise. Å ta er sakte og lett om nødvendig. Hvis det er oppvask som må vaskes for hånd, la dem trekke i såpe og vann en stund. Når du er klar til å stå opp og gjøre noe mer, vil de være lettere å rydde opp. Vask klærne på samme måte. Gjør belastningene når energien din er høy. Det kan ta en dag eller to, så planlegg å gjøre det som er nødvendig først. Kan du be familiemedlemmer om hjelp? Tross alt er det dine klær og oppvask også! Når du oppnår noe, gjør en festdans eller bare se deg i speilet og gratuler deg selv. Du er vidunderlig! Selv med meg ved din side hvert steg på veien, gjorde du et par ting. Noen ganger innebærer den beste egenomsorgen å oppmuntre deg selv med positive tanker og utseende.

Nå som jeg tenker på det, lag en liste over alle tingene du elsker med deg selv. Hold den listen i nærheten for de gangene du ikke har det bra med deg selv. Hold en dagbok i nærheten og anerkjenne deg selv og tingene du oppnår på daglig basis. Kanskje det bare er å gå fra soverommet til stuen for å se på TV. Kanskje det er å ta en dusj og vaske håret. Det vil være tider når jeg vil prøve å hindre deg i å pusse tennene. Hvis du føler det slik, stå opp, pusse tennene og skrive det ned som en prestasjon. Mens du er ved vasken, se på deg selv i speilet og si «bra jobbet».

Husk at   jeg   heter fibromyalgi. Din er ikke det! Du er rett og slett en som lærer å leve med meg. Noen dager vil være bedre enn andre, det er sant. Men du er alltid en gave. Du er alltid elsket (selv når du ikke har lyst). Du kjemper for å gjøre livet ditt og familien til det beste du kan, og det er fantastisk. Akkurat som vi prøver å si oppløftende ord til barna våre som lærer (og noen ganger ikke klarer) å gjøre nye ting, lærer du å leve med en tilstand. Du er   ikke  betingelsen. Finn måter å holde de positive tankene om deg selv på vei. Tross alt er du fantastisk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *