Swedish

Förhållandet mellan trochanterisk bursit och fibromyalgi

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som orsakar utbredd smärta som kan kännas som en smärta eller en brännande känsla och trötthet som kan sträcka sig från trötthet till influensaliknande utmattning. Trötthet kan komma plötsligt och smärta kan variera i intensitet över tid. Stressnivåer kan påverka svårighetsgraden av symtomen.

Fibromyalgi-symtom inkluderar:

 • Generaliserad smärta, inklusive extrem känslighet för beröring.
 • Känner mig inte uppdaterad efter sömn
 • Huvudvärk och migrän
 • Irriterbar kolon
 • Ofta diarré eller förstoppning
 • Tendens att blanda ord
 • Svårt att fokusera
 • Problem med minnet
 • Yrsel
 • Klumpighet
 • Känslighet för brus, starkt ljus, rök och förändringar i vädret.
 • Vad är ett stipendium?

Andra symtom kan inkludera en kvinnas smärtsamma period, ångest, depression, rastlöst bensyndrom, parestesi i händer och fötter (stickningar) och svårigheter att reglera kroppstemperaturen.

Fibromyalgi är mycket vanligare hos kvinnor än hos män.

Den exakta orsaken till fibromyalgi är okänd. Emellertid har flera faktorer identifierats som kan bidra till utvecklingen av syndromet. Förändringar i kemikalier i centrala nervsystemet och hur centrala nervsystemet skickar smärtmeddelanden i hela kroppen kan vara orsaken till den utbredda smärtan som människor med detta tillstånd upplever.

Låga nivåer av hormonerna serotonin, norepinefrin och dopamin kan också spela en roll i sjukdomen, eftersom dessa hormoner är ansvariga för att reglera humör, aptit, sömn och respons på stress.

Genetik kan också förklara varför vissa människor är mer benägna att utveckla sjukdomen.Vad är trochanterisk bursit? | Ortopedi högst upp

Vad är bursit?

Bursit är ett tillstånd som påverkar de vätskefyllda fickorna (bursae) mellan benen och mjuka vävnader i lederna, vilket hjälper till att minska friktionen i lederna. Synoviet, bursas yttervägg, blir inflammerat. Bursit kan påverka alla led i kroppen. De vanligast drabbade lederna är axlar, höfter, armbågar, knän och häl.

Bursit kännetecknas av varma, svullna, röda och smärtsamma leder. Det kan orsakas av skador på lederna, upprepad användning av lederna, överansträngning och infektion. Bursit tenderar att vara begränsad till en enda led eller några få leder, till skillnad från fibromyalgi.

Behandlingar av bursit inkluderar vila, värme och isförpackningar, kortikosteroidinjektioner, NSAID för att minska smärta och inflammation, och, i fall av septisk bursit, antibiotika. I sällsynta fall behövs kirurgi för att rätta till problemet.

Fibromyalgi-relaterad bursit

Det har rapporterats om bursit som inträffade i samband med fibromyalgi. Det finns ett antal smärtsamma mjukvävnadstillstånd som följer fibromyalgi. Roterande manschett tendonit, anserinus fotbursit och lateral epikondylit är särskilt vanliga hos patienter med primär och sekundär fibromyalgi, visar forskning.

De typer av bursit som har rapporterats hos fibromyalgiipatienter inkluderar:

 • Olecranon bursit: bursit i armbågen som påverkar bursa i slutet av armbågen.
 • Pes anserinus bursitis: Bursit som påverkar bursa under knä på insidan av benet.
 • Subakromial bursit – axelbursit som orsakar smärta i övre axel eller övre tredjedel av armen, vilket begränsar axelns rörelse utan smärta.
 • Trochanterisk bursit: bursit som påverkar bursae i höften.

Trochanterisk bursit är ett vanligt tillstånd hos fibromyalgiipatienter. Trochanteric bursit utvecklas när två speciella bursae i höften blir inflammerade. En bursa är belägen i större genomanter och den andra, kallad iliopsoas bursa, ligger på insidan av höften i ljumsken.

I allmänhet är olecranonbursit mindre ofta associerad med fibromyalgi.

I en studie av 554 fibromyalgipatienter fann man att patienter rapporterade en högre förekomst av bursit.

Återuppta

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som kännetecknas av utbredd smärta och kan förekomma tillsammans med ytterligare mjuka vävnadstillstånd som bursit. Ibland förväxlas de två villkoren med varandra eftersom de har liknande symtom. Emellertid är symptomen på bursit begränsade till smärta i de drabbade lederna, medan fibromyalgi har kognitiva symtom och trötthetssvårigheter.

Det finns vissa bevis på att fibromyalgipatienter är mer benägna att ha mjuka vävnadstillstånd såsom bursit som ett ytterligare symptom på deras primära syndrom. Det saknas emellertid kliniska studier som undersöker en koppling mellan de två tillstånden.

Trochanterisk bursit uppstår när små vätskefyllda säckar i höften kallas bursae blir irriterade. Bursit är en av de vanligaste orsakerna till höftsmärta.

Bursae är små vätskefyllda säckar nära lederna. Fellowships hjälper lederna att röra sig lättare genom att låta muskler och senor glida över ben och andra strukturer. Den mänskliga kroppen har mer än 150 stipendier.

När bursa blir inflammerad orsakar det ett tillstånd som kallas bursit. Trochanterisk bursit eller överlägsna troanteriskt smärtsyndrom får sitt namn från det faktum att det påverkar ett område i benet som kallas trochanter. Trochanter är belägen i ett specifikt område i höften, på spetsen av lårbenet.

Läs vidare för att lära dig mer om orsakerna och symtomen vid trochanterisk bursit, samt hur du behandlar den. Även om det inte finns något botemedel finns det en mängd olika behandlingsalternativ tillgängliga som kan förbättra rörligheten och minska höftsmärta.

symtom

Att flytta eller trycka på utsidan av höften eller låret kan orsaka höftvärk när en person har trochanterisk bursit.

Trochanterisk bursit är en vanlig orsak till yttre smärta i höfterna hos medelålders arbetande kvinnor.

Trochanterisk bursit kan orsaka svår smärta i höften, särskilt om en person sätter press på höften. Det kan också orsaka följande symtom:

 • höftvärk som vanligtvis uppträder på utsidan av höften eller låret
 • smärta som förvärras med fysisk aktivitet
 • smärta när en person klättrar uppför trappan
 • smärta när du ligger på den drabbade sidan
 • smärta vid beröring eller tryck på höften

Trochanteric bursitis smärta är vanligtvis värre på natten, särskilt när en person har legat eller ligger på sin sida under en tid. Om senorna runt höftbenet också är inflammerade kan symtomen förvärras.

Mitt rumpa

Symtomen på trochanterisk bursit kan likna de som orsakas av en tår i gluteus medius, som är en muskel som fäster vid samma område. Men en tår i gluteus medius orsakar svaghet när man försöker dra höften eller benet bort från kroppen. Om symptomen kvarstår och en person misstänker en gluteus medius-tår, bör de se en läkare, eftersom skadan kan kräva operation.

Orsaker till trochanterisk bursit

Att springa eller cykla regelbundet kan öka risken för trochanterisk bursit.

Några av orsakerna till sjukdomen inkluderar:

 • Trauma   . En historia av att falla eller slå höft mot något kan orsaka trochanterisk bursit.
 • Missbruk   . Människor som deltar i repetitiva fysiska aktiviteter, till exempel löpning eller cykling, kan orsaka inflammation i höftpåsen.
 • Dålig hållning   . Att sitta i en kram eller annan dålig hållning kan sätta ytterligare tryck på höfterna. Hållningsrelaterade tillstånd, såsom skolios, kan också orsaka trochanterisk bursit.
 • Bensporrar eller kalciumavlagringar   . Ibland kan en person utveckla benväxter som kallas bensporrar i trochanter. Dessa kan gnida mot bursa och orsaka inflammation.
 • Historik om vissa kroniska sjukdomar   . Personer med kroniska tillstånd, såsom gikt, sköldkörtelsjukdom, psoriasis och reumatoid artrit, kan ha en ökad risk för att utveckla trochanterisk bursit.
 • Tidigare operation   . Det är mer troligt att en person får genomanterisk bursit om de tidigare har haft en höftoperation, inklusive en höftersättning. Mellan 3 och 17 procent av personer som har genomgått hoftersättningsoperation har trochanterisk bursit. Ibland kan höftoperationer orsaka en liten skillnad i benlängd, vilket också kan bidra till trochanterisk bursit.
 • Att vara överviktig   . Att vara överviktig eller fetma kan också bidra till trochanterisk bursit. Detta beror på att övervikt sätter mer tryck på höften och området runt den.

Erbjudanden

Några av de metoder som används för att behandla trochanterisk bursit inkluderar:

 • Vila så att den inflammerade bursan har tid att läka. Ibland kan en person behöva gåhjälpmedel, till exempel en käpp eller kryckor.
 • Ta anti-inflammatoriska läkemedel utanför bänken (t.ex. ibuprofen eller naproxen).
 • Applicera en värmedyna, kylplatta eller ispack på det drabbade området. Det kan minska inflammation och hjälpa till att kontrollera smärta.
 • Gör fysioterapiövningar för att förbättra rörelseresultatet och stärka musklerna runt höften.
 • Få kortikosteroidinjektioner, om det rekommenderas av en läkare. Dessa injektioner hjälper till att minska smärta och inflammation.
 • Gå ner i vikt om en person är överviktig. Övervikt kan lägga extra tryck på höfterna, vilket kan orsaka smärta från trochanterisk bursit.

Om en person försöker hembehandlingsmetoder och fortfarande har ont, kan en läkare rekommendera operation. I allmänhet kommer en läkare inte att föreslå operation om inte en persons symptom inte har förbättrats med 12 månaders hem- och medicinsk behandling.

I extrema fall kan en person ta bort bursa med minimalt invasiva tekniker. Denna operation kan ofta utföras på poliklinisk basis när en person inte behöver stanna på sjukhuset över natten.

Diagnos

En röntgen kan göras för att diagnostisera trochanterisk bursit.

En läkare kommer att börja diagnostisera trochanterisk bursit genom att först titta på en persons sjukdomshistoria och symtom. Läkaren kommer att utföra en fysisk undersökning av höften och letar efter ömma områden nära där bursaen troligtvis befinner sig.

En läkare kan antagligen förvänta sig att smärtan från trochanterisk bursit skulle bli värre på sidan eller i sidleden på höften. Ibland känner en läkare områden med utbuktad vävnad på sidan av höften, vilket kan indikera trochanterisk bursit.

Förutom en fysisk undersökning, kan en läkare rekommendera ytterligare bildstudier för att upptäcka avvikelser i samband med bursa. Dessa inkluderar:

 • Röntgenstrålar
 • bentäthetsanalys
 • magnetisk resonansavbildning (MRI)

En läkare kommer inte bara att titta på symtomen som tyder på trochanterisk bursit, utan kommer också att försöka utesluta andra liknande tillstånd. Till exempel kan en person som har svårt att ta på sig skor och strumpor eller har en gång där promenader orsakar smärta i det första steget få artros i stället för trochanterisk bursit.

Symtomen på trochanterisk bursit kan likna eller förväxlas med:

 • artrit
 • bräckligt höft syndrom
 • fibromyalgi
 • ett spänningsfraktur i överbenet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *