För dem som inte förstår fibromyalgi

Vad du behöver veta om fibromyalgi:

Fibromyalgi är inte en ny sjukdom. 1815 beskrev en kirurg vid University of Edinburgh, William Balfour, fibromyalgi. Med tiden har kronisk artrit, myalgia eller fibros beskrivits. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi inte en känd orsak, men de är en grupp tecken och symtom som tyvärr finns för patienten samtidigt. Reumatoid artrit och lupus är också syndrom.

De flesta av symtomen och känslomässiga problem förknippade med fibromyalgi är inte av psykologiskt ursprung.

Detta är inte en störning där “allt är i ditt sinne”. 1987 erkände American Medical Association fibromyalgi som ett verkligt fysiskt tillstånd och en viktig orsak till funktionshinder.

Fibromyalgi kan vara inaktiverande och deprimerande och störa lättare dagliga aktiviteter.

-Vad skulle du veta om mig:

1. Min smärta    – Min smärta är inte din smärta. Det orsakas inte av inflammation. Att ta din artritmedicin hjälper mig inte. Jag kan inte arbeta eftersom min kropp inte kan motstå. Det är inte smärta som bara finns kvar i en del av kroppen. Idag är det på min axel, men imorgon kan det vara på en fot, eller kanske är det borta. Min smärta orsakas av signaler som når min hjärna, eventuellt på grund av sömnstörningar. Detta är inte särskilt väl förstått, men det är verkligt.

2. Min trötthet:     inte bara känner jag mig väldigt trött. Jag är väldigt utmattad. Jag vill delta i fysiska aktiviteter, men jag kan inte. Vänligen inte ta det personligen. Om du såg mig handla igår, men idag kan jag inte hjälpa till att städa trädgården, det är inte för att jag inte vill. Jag betalar priset för att stressa mina muskler utöver deras kapacitet.

3. Mina koncentrationsfrågor. Alla vi som lider av fibromyalgi kallar dessa problem “fibro-mist”. Jag kanske inte kommer ihåg ditt namn, men jag kommer ihåg ditt ansikte. Du kommer kanske inte ihåg vad jag lovade att göra åt dig, även om du hade sagt till mig några sekunder innan. Mitt problem har inget med ålder att göra, men det kan vara relaterat till sömnstörningar. Jag har inget selektivt minne. Vissa dagar har jag till och med inget kortvarigt minne.

4. Min klumpighet: om jag står upp eller springer efter publiken jagar jag inte efter dig. Jag har ingen kontroll över mina muskler att göra det. Om du står bakom mig på en stege, var vänlig tålmodig. Dessa dagar tar jag livet och varje steg åt gången.

5. Min känslighet – jag kan inte stanna här! Detta kan bero på vissa faktorer, till exempel starkt ljus, mycket högt eller lågt brus. Fibromyalgi har kallats ”störningen som förvärrar allt”.

6. Min intolerans: Jag tål inte värme eller fukt. Om jag är en man, svettas jag mycket. Om jag också är en kvinna. Och bli inte förvånad om jag går ur kontroll när det är kallt. Jag tolererar inte heller förkylningen. Min interna termostat är trasig och ingen vet hur man fixar den.

7. Mitt depression: Ja, det finns dagar då jag föredrar att stanna i sängen, hemma eller dö. Svår smärta är obeveklig och kan orsaka depression. Ditt uppriktiga intresse och förståelse kan få mig ur avgrunden.

8. Min stress – Min kropp kan inte hantera stress bra. Om jag måste sluta jobba, jobba deltid eller delegera mitt ansvar hemma är det inte för att jag är lat. Daglig stress kan förvärra mina symtom och stänga av mig helt.

9. Min vikt: Jag kan vara överviktig eller tunn. Hur som helst, det har inte varit mitt val. Min kropp är inte din kropp Min aptit påverkas och ingen vet hur man fixar den.

10. Mitt behov av terapi: Om jag behöver en daglig massage, avundas inte av mig. Min massage är inte din massage. Tänk på vad en massage i min kropp kan göra med smärtan i ett ben förra veckan, nu känner jag det hela över kroppen. Massagen kan vara mycket smärtsam; men jag behöver det. Massage regelbundet kan hjälpa, åtminstone ett tag.

11. Mina goda dagar – Om du ser mig le och jobba normalt, antar inte att jag är bra. Jag lider av kronisk smärta och trötthet som inte har något botemedel. Jag kan ha min god morgon, veckor eller till och med månader. Det är faktiskt god morgon som gör att jag kan gå vidare.

12. Min individualitet: även de som lider av fibromyalgi är inte samma sak. Det betyder att jag inte kan ha alla de symptom som nämns. Jag kan ha migrän, smärta i höfterna, axlarna eller knäna, men jag har inte exakt samma smärta som någon med denna störning.
Jag hoppas att det här hjälper dig att förstå mig, men om du fortfarande tvivlar på min smärta, din bokhandel, ditt bibliotek eller Internet, har de bra böcker och artiklar om fibromyalgi.

Författarens anmärkning: Detta brev är baserat på samtal med kvinnor och män med fibromyalgi över hela världen. Detta representerar inte någon av de 10 miljoner människor med fibromyalgi i världen, men det kan hjälpa friska människor att förstå hur förödande detta tillstånd kan vara. Snälla ta inte smärtan från dessa människor. Du vill inte spendera en dag i deras skor eller på deras kroppar. Fibromyalgi är inte något vi väljer att ha, men om vi gör det måste vi nå en punkt där vi accepterar villkoret som en del av våra liv.

Dela detta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *