Swedish

Fibromyalgi smärta är unik

Fibromyalgi smärta  är unik på grund av dess svårighetsgrad, komplexitet och flera system involverade. Om du har fibromyalgi vet du att kronisk smärta bara är ett av de många symtomen som finns i fibrokroppen vid en viss tidpunkt.

Du kan se, det kan finnas flera orsaker till en fibromyalgi huvudvärk, till exempel, även om smärtan i sig är på det “sättet” vi kallar fibromyalgi smärta . Det spelar ingen roll om huvudvärken började som en smärta i nacken eller axlar-bröstet, eller om den var förvarad av vädret eller exponering för några kemiska gifter runt omkring oss. Smärtan är unik för fibromyalgi.

Stresssmärtan som våra kroppar känner är mycket lik när vi relaterar till fibromyalgi smärta . Det spelar ingen roll om stressen som höll ditt nervsystem sköt från en negativ eller positiv upplevelse. Fibrokroppen har helt enkelt en svårare tid att reglera reflexen “fight or flight”.

Denna ständiga stress på kroppen orsakar vårt smärtkänsliga system och börjar cykeln med kronisk  fibromyalgi smärta . Vi vet att det finns olika orsaker till att utveckla fibromyalgi och kronisk smärta fibromyalgi, men jag tror att många människor helt enkelt har en större tendens att utveckla fibromyalgi. I själva verket har det visats att över 33% av de med fibroider är genetiskt benägna till det.

Fibromyalgi smärta är unik

Smärtan och symtomen finns aldrig i ett område i kroppen. Det är verkligen inte allt i din “huvudvärk”. Det är inte bara i din “frysta axel” eller “oroliga ben”.

Nej, den  fibromyalgi smärta  en fibro person upplever är ett multisystem och det är därför vi tror på ett mångfacetterat tillvägagångssätt för bättre livskvalitet medan vi inte bara lever med fibromyalgi utan också besläktade förhållanden.

Myofascial smärta är också kopplad till fibromyalgi och det är inte ovanligt att ha båda.

Smärta i dina händer eller fötter? 

Fibromyalgi smärta i händer och fötter

Extremiteterna är ett vanligt område för fibromyalgi smärta . Det är dock bra att skilja mellan andra former av extrem smärta.

Artrit och / eller nervsmärta är förknippade med smärta i extremiteterna, men fibromyalgi smärta är unik i sin förmåga att växa och avta, men inte alltid i enlighet med vädermönster eller stressnivå.

Det kan bara hända att en dag du vaknar och samma hand som fungerade bra och flexibelt igår kan vara fast, styv och / eller brinnande.

Det kan vara svårt att öppna glasögon, knyta skor eller ta på sig kläder. Handsmärta kan stråla till underarmen och armbågen, där det finns en större tendens till ömhet och smärta, helt enkelt på grund av ömma punkter i armbågsregionen.

Triggerpunkter runt axeln kan också utstråla smärta på underarmarna och händerna. Du kan ha rastlöshet i dina händer där du känner behov av att röra eller röra händerna och / eller fingrarna.

Försök  använda kopparkompressionshandskar . Koppar som används i kompressionsslitage och kläder har visat sig lindra smärta; Det är värt ett försök!! Jag använder kopparkompressionskläder, kläder och handskar. Jag tycker att det är en bra investering för långsiktig användning.

Försök att inte oroa dig om smärtan “växer”; Jag vet att detta är lättare sagt än gjort. Men personligen upplevde jag nästan kramande handsmärta för många år sedan. Jag minns att jag pratade med min DC om detta och min ökade oro över att inte kunna använda mina händer som jag behövde.

Detta kan vara skrämmande och oroande. Detsamma gäller smärta i ben och fötter. Du förstår, varje område i fibro-kroppen tenderar att växa och krympa absolut ingenting … men särskilt i extremiteterna och / eller runt lederna och ömma punkterna i fibro-kroppen.

Tillhörande bild

Kopparslitskompression för fibrofotsmärta

På grund av utlösningspunkter, fasciae-förträngning och / eller nervsmärta i fötterna kan du bränna både övre och nedre delen av fötterna. Myofascial release kan vara till hjälp om denna smärta beror på inaktivitet eller sammandragning från att sitta, ligga eller vara i en position för länge; Men denna typ av arbete varierar i fråga om tolerans.
Se artikeln “myofascial release release” längst ner på denna sida .

Ett annat botemedel som jag har hittat (och använder) är  kompressionsfodral i koppar . Denna  ankel / fotled ärm  passar försiktigt över foten och koppar läker. Det erbjuder ett mycket lätt kompressionstöd för minskad fotsmärta och förbättrad fotstruktur.

Har du rastlösa ben? Vad sägs om rastlösa fötter? Det finns olika orsaker till rastlösa och smärtsamma ben och fötter. Nerverelaterad smärta, fasciae-förträngning eller mineralbrist är vanliga vid fibromyalgi.

Fibromyalgi smärta i överkroppen

Bildresultat för fibromyalgi smärta i överkroppen

Fibro smärta i överkroppen

Vi har en hel artikel här på webbplatsen om övre ryggsmärta och fibromyalgi, vilket ganska självklart säger. Burning scapular bröstsmärta är en av de mest obevekliga typerna av  fibromyalgi smärta .

Vad sägs om smärta och täthet i klavikulaområdet under klyvningen? Täthet runt bröstbenet är vanligt eftersom det finns många triggerpunkter runt subclavius- och pectoralis-musklerna i detta område.

Det enda hänsynet kommer att vara om smärtan kommer från en annan källa än fibromyalgi. Detta kan vara svårt att avgöra, men när andra tillstånd utesluts, kan du satsa på att fibromyalgi och / eller myofascial smärta är orsaken.

OBS : En känsla av tyngd i bröstområdet kan också bero på kroniskt trötthetssyndrom och kan vara förknippat med oförmågan att ställa sig upprätt under lång tid. Fluktuerande blodtryck, hjärtklappning och en känsla av täthet i bröstet är vanliga vid både fibromyalgi och  kronisk trötthetssyndrom .

Var försiktig så att du inte förvärrar smärtan med grund andning. Jag säger ofta att människor med kronisk sjukdom tenderar att andas ytligt och detta kan öka tätheten och till och med en känsla av kvävning i bröstet och nackområdet. Om du sitter framför datorn eller tittar på TV för länge kan du dra åt armhålorna och bröstmusklerna.

Om du har fibrocystisk bröstsjukdom (FBD) kan du öka eller minska smärta och ömhet som inte är förknippade med smärtsamma fläckar utan mer med lymfatisk trängsel och minskning. Denna smärta är nära besläktad med stress eller repetitiva rörelser i armar och / eller händer.

Det kan ta några försök och misstag för att ta reda på vad som fungerar för din svåra fibromyalgi smärta i överkroppen , och även om du hittar något som kommer att lindra smärtan idag, kanske det inte fungerar nästa gång.

Om du till exempel får regelbunden massage för din  fibromyalgi smärta , men du blir mindre och mindre tolerant mot massage som en gång kändes bra, måste du ändra din inställning, teknik eller till och med undvika kroppsmassage under en tid.

Det kan hända att när du går tillbaka hjälper det igen. I vilket fall som helst är detta “naturen” av fibromyalgi. Att växa, gå ner i vikt och symptomens oförutsägbarhet kan vara mest skrämmande när man lever med fibromyalgi.

Fibromyalgi smärta i underkroppen
(ben, knän och höfter)

Bildresultat för Fibromyalgi Smärta i lägre kropp (ben, knän och höfter)

Fibro nedre kroppssmärta

Ett annat vanligt område för smärta med fibromyalgi är i ben och knän. Det intressanta är att de första “smärtsamma områdena” som ofta orsakas av en patient när de kommer ihåg de första tecknen på fibromyalgi är i huvudet och överkroppen.

Bensmärta är lätt att följa, troligtvis på grund av möjligheten till triggerpunkter i muskelskikten i underkroppen.

I den nedre kvadranten av den fibrösa kroppen fungerar allt nära. Höftbenet är anslutet till benbenet, till exempel när det gäller smärta och triggerpunkter på grund av sammandragning, täthet och / eller myofascial smärta.
Både sittande och stående under långa perioder rekommenderas inte när vi har fibromyalgi smärta.

Om du har ett jobb som du sitter i, försök att ta pauser, vara försiktig om möjligt och hänvisa också till “rumpsmärta” -övningarna som jag visar dig på  Fibro Fit People-  sidan på Facebook. (Dessa är några enkla övningar mellan sessionerna för att hjälpa till att lossna och undvika ökad tendens till smärta och täthet.

Annars känd som “sida vid sida” -övningar av FG eftersom mycket av det vi gör under dagen är i en framåtrörelse, som att gå och sitta. Att skapa ett större rörelsesort passar bättre för dig som har svårt att förlänga lägre kropp på grund av fibromyalgismärta och / eller andra faktorer som artrit.

En annan övervägande är “Daily Living Activity (ADLs)”. ADL: er skiljer sig från strukturerad träning och kan också vara ett område där skada eller ökad smärta lätt kan uppstå. Till exempel kanske du känner dig ganska bra och då måste du luta dig ner för att rengöra badkaret eller moppa golvet.

Plötsligt inser du att dessa saker är svårare än tidigare. Om vissa aktiviteter eller uppgifter är för svåra utan onödig belastning, måste vi söka hjälp där det är möjligt.

Fibromyalgi smärta och huvudvärk

Vi har en fullständig artikel om huvudvärk och kronisk migrän här. Detta kan vara ett av de svagaste smärtområdena för en person med fibromyalgi. Som jag vill säga, “det är här vi tänker, uttrycker och interagerar med världen runt oss”.

Om du har kronisk huvudvärk eller migrän vet du smärta. Potentialen för triggerpunkter i övre rygg / skuldra kan enkelt förvandla övre ryggsmärta till migrän inom en kort tidsperiod.

Stressorer, exponering för miljögifter, sömnläge, säsongsallergier, matallergier och maxillär bihålsmärta eller käksmärta kan alla förvärra smärta i den fibrösa kroppen till en försvagning. Återigen, för det finns inget värre än att tänka på att arbeta i ett jobb eller njuta av de enkla sakerna i livet när en huvudvärk kommer in och strålar genom huvudet, skallen och ansiktet. Det gör det ännu svårare att prata eller vara social.

Eftersom jag har haft kronisk migrän sedan jag var nio år gammal är jag säker på att jag får det, och det finns några saker som vi bara inte kan kontrollera. Men över hela webbplatsen fokuserar vi på de många variabler som kan bidra till huvudvärk och andra områden med fibromyalgi smärta, och de områden där vi kan vara mer proaktiva för att åtminstone minska eller minska svårighetsgraden. ( OBS! Se länken för huvudvärkartikel nedan. )

 

Temperaturdysreglering

Fibromyalgi kan ha olika orsaker, och det finns ofta dysfunktion i hypotalamus, hypofysen och binjurarna.
Och medan kvinnliga hormoner eller deras brist kan förvärra temperaturobalanser och värmevallningar, det vi talar om är den dagliga dysreguleringen av fibromyalgi.

För mycket stress på binjurarna kan öka adrenalinnivåerna samtidigt som temperaturkänsligheten ökar  
Det endokrina systemet påverkas också av gifter i miljön, och exponering för olika saker kan få kroppen att reagera med temperaturreglering.

Dina extremiteter kan bli mycket kalla under eller efter giftig exponering.
Detta är också anledningen till att personer med fibromyalgi ofta säger att det känns som att leva med influensasymtom dygnet runt.

Det kan också vara obalans i sköldkörteln eller närvaron av sköldkörtelantikroppar.
En dag kanske du känner att du svettas för mycket och en annan dag känner du dig kallt vid samma temperatur hela dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *