Fibromyalgi och hjärtmuskel – fibrosmärta eller hjärtattack?

Om du har haft den här upplevelsen tidigare, kommer du att veta att symtomen kring fibromyalgi och hjärta kan vara mycket skrämmande. Fibromyalgi verkar komma med all tänkbar smärta, inklusive bröstsmärta.

Många kommer till akutmottagningen minst en gång eftersom de tror att de har en hjärtattack. Detta kommer troligtvis att hända för dem som ännu inte har diagnostiserats med fibromyalgi eftersom de inte vet hur en fibro-laryngeal smärta ser ut och är mer benägna att tro att deras hjärta saknas.

Faran för personer med diagnostiserad fibromyalgi är risken att inte söka läkare för ett allvarligt hjärtsjukdom eftersom de antar att smärta är en del av fibromyalgi. Det är därför det är viktigt för alla att förstå hur fibromyalgi och hjärtmuskeln interagerar och när medicinsk behandling behövs.

Det säger sig självt att hjärtat verkligen är den viktigaste muskeln i kroppen.

Fibromyalgi bröstsmärta – olika orsaker 

Ett av huvudsymtomen på fibromyalgi är kronisk smärta i många delar av kroppen. Ett vanligt symptom som vi ofta pratar om är kostokondrit. Smärtan kommer från inflammation i brosket som förbinder revben och bröstben. Smärtan påverkar vanligtvis sidan av bröstet och kan orsaka vågor av smärta som liknar en hjärtattack. Den goda nyheten är att det inte sätter ditt liv i fara.

Med fibromyalgi kan du också känna smärta i andra delar av bröstet samt på axlar och armar. Det kan vara akut, bankande, brinnande eller bogserande. Även om hjärtattacker tenderar att komma och gå på kort tid kan denna smärta pågå i dagar eller till och med veckor. Vissa patienter med fibromyalgi lider av bröstsmärta i månader eller år.

Kolla också vår artikel om bröstsmärta när det gäller andra orsaker till smärta i bröstet.

Fibromyalgi och hjärtsvikt

Bröstsmärtor vid fibromyalgi är ofta livshotande, men det är inte alltid fallet. Forskning visar att det är vanligt att patienter med hjärtsvikt också har fibromyalgi. En studie av 57 patienter med hjärtsvikt fann att mer än 20% av deltagarna uppfyllde de diagnostiska kriterierna för fibromyalgi. Fastställandet av att svårighetsgraden av hjärtsvikt tenderar att motsvara svårighetsgraden av symtomen på fibromyalgi är ännu mer oroande.

Forskning har också visat att fibromyalgipatienter är mer benägna att drabbas av olika sjukdomar relaterade till centrala nervsystemets känslighet eller dysfunktion. Detta inkluderar hjärtsvikt, TMJ och irritabel tarmsjukdom. Detta stöder idén att fibromyalgi orsakas av ett mycket känsligt centrala nervsystem som registrerar smärta när det inte är motiverat.

Viss vetenskaplig forskning visar att fibromyalgi är relaterat till variationen i hjärtfrekvensen. Till exempel lider många patienter av takykardi, vilket uppstår när hjärtat slår onormalt snabbt. Detta är bara en dysfunktion i det autonoma nervsystemet som ofta observeras hos personer med fibromyalgi. Anslutningen är så stark att vissa proffs rekommenderar att du kontrollerar inkonsekvensen av hjärtfrekvensen som ett diagnostiskt verktyg för fibromyalgi.

Orsakar fibromyalgi hjärtsvikt?

Även om det kan finnas en koppling mellan fibromyalgi och hjärtproblem, finns det inga bevis för att fibromyalgi är orsaken till hjärtsvikt eller någon annan hjärtsvikt. Hjärtattacker kan vara resultatet av många faktorer, inklusive tilltäppta artärer, som orsakas av dålig diet, rökning och fetma. Stress på kroppen är också en viktig faktor, och kom ihåg vad jag säger så ofta, att leva med en fibro själv kan vara en form av stress för kroppen.

Fibromyalgi kan öka risken för hjärtsvikt hos patienter, särskilt när kronisk smärta, trötthet och sömnstörningar leder till en ökad obalans mellan kemikalier, hormoner osv. Vi vet att kortisolnivåer (binjurarna) blir ur balans när vi inte återhämtar oss . sömn, och det påverkar också hjärtat.

Det är också troligt att fibromyalgi förstärker symtomen på en hjärtsjukdom på grund av nervsystemets känslighet. Detta liknar fibromyalgipatienter som upplever mer smärta än icke-fibro i vardagen.

Fibrosmärta eller hjärtattack?

Om du eller någon du älskar har bröstsmärta är det bäst att konsultera en akutläkare. Jag säger det ofta, men ja, det är alltid bättre att be om hjälp när du inte behöver det än att eliminera smärta som ett symptom på fibromyalgi, när det faktiskt är något värre.

I allmänhet tenderar smärtan i samband med fibromyalgi att hålla längre än en hjärtattack. Om du trycker på smärtpunkten kommer smärtan vid fibromyalgi förstärkas när den utlöses av triggerpunkter. Smärtan som orsakas av en hjärtattack kommer inte att öka om den pressas något. Fibromyalgi-relaterad smärta orsakar inte utstrålande smärta i armar eller rygg, vilket är vanligt vid hjärtattack.

Eftersom det kan finnas en koppling mellan hjärthändelser och fibromyalgi, kan det vara bra att begära ett stresstest eller andra hjärtdiagnostiska test för att eliminera potentiella problem. Detta är det enda sättet att säkert veta att bröstsmärtan du känner faktiskt orsakas av fibromyalgi snarare än ett allvarligt livshotande hjärtproblem.

Symtom på en hjärtattack kan inkludera smärta och tryck i bröstet, smärta i armarna, käksmärta, svettningar, illamående och andningssvårigheter. Om du plötsligt upplever dessa symtom, sök omedelbart hjälp. Och som ni ser kan nästan alla dessa symtom också manifestera sig i fibromyalgi. Därför måste du alltid vara försiktig.

Som jag sade högst upp i denna artikel är hjärtat dessutom kroppens viktigaste muskel. Därför är det viktigt att du undersöker din läkare innan du tar muskelavslappnande medel och andra mediciner som kan störa hjärtans normala rytm och funktion. 

Övervaka ditt hjärta hemma 

Du kan nu följa utvecklingen av ditt hjärta i ditt hem eller när du är.

Den    kardiamobile enhet    är enkel att använda och är lämplig för alla med hjärtproblem eller i riskzonen. Du kan också övervaka ditt blodtryck hemma om detta också är ett problem.

Toxiner och hjärtsjukdomar

Det är viktigt att undvika så mycket toxiner som möjligt hos personer med fibromyalgi. Potentialen för alla sjukdomar kan vara större när människor ständigt utsätts för miljögifter. Fler och fler studier rapporterar regelbundet kopplingen mellan hjärtsjukdomar och de toxiner vi utsätts för. Här kan du ta reda på mer om den kemiska känsligheten i fibromyalgi.

Har du snabb hjärtslag, svettningar, illamående, huvudvärk eller ökat blodtryck när du utsätts för giftiga miljöer? Det är vanligt och det är ofta så som vår kropp säger till oss att vi måste komma undan från dessa skadliga toxiner. Detta kan hända i en klädaffär, restaurang, köpcentrum, veterinärklinik eller någon annan plats där höga halter kemikalier ofta används.

Ett hjärta leende / tacksamhet

Kom ihåg vad jag säger ofta. “Ett leende från hjärtat är ett bra ställe att börja,”     jag uppfann denna fras för många år sedan eftersom jag insåg att tacksamhet och ett uppriktigt leende kan göra mycket för att upprätthålla en sund kemisk balans i vår kropp.

Det känns bra att le från hjärtat. Detta är inte baserat på vår situation, utan snarare på det faktum att vi förbereder oss för att övervinna situationen på alla möjliga sätt. Det handlar inte om perfektion eller om sinnet över materien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *