Swedish

Fibromyalgi och hjärtmuskel – Fibros eller hjärtattack?

Om du har haft den här upplevelsen tidigare vet du att symtomen på fibromyalgi och hjärta kan vara mycket skrämmande. Fibromyalgi verkar hantera all tänkbar smärta, inklusive bröstsmärta.

Många vill gå till akutmottagningen minst en gång eftersom de tror att de har en hjärtattack. Detta kommer sannolikt att hända med dem som ännu inte har diagnostiserats med fibromyalgi eftersom de inte vet hur en fibro-laryngeal smärta ser ut och är mer benägna att tro att hjärtat saknas.

Faran för personer med diagnostiserad fibromyalgi är risken att inte se en läkare för ett allvarligt hjärtsjukdom, eftersom de antar att smärta är en del av fibromyalgi. Det är därför det är viktigt för alla att förstå hur fibromyalgi och hjärtmuskeln interagerar och när medicinsk behandling behövs.

Det säger sig självt att hjärtat verkligen är den viktigaste muskeln i kroppen.

Fibromyalgi bröstsmärta – olika orsaker 

Ett av de viktigaste symtomen på fibromyalgi är kronisk smärta i många delar av kroppen. Ett vanligt symptom som vi ofta pratar om är costochondritis. Smärtan kommer från inflammation i brosket som förbinder ribborna och bröstbenet. Smärtan påverkar vanligtvis sidan av bröstet och kan orsaka vågor av smärta som liknar en hjärtattack. Den goda nyheten är att det inte äventyrar ditt liv.

Med fibromyalgi kan du också känna smärta i andra delar av bröstet samt på axlar och armar. Det kan vara vass, bankande, brinnande eller stram. Även om hjärtattacker tenderar att komma och gå en kort tid, kan denna smärta pågå i dagar eller till och med veckor. Vissa patienter med fibromyalgi lider av bröstsmärta i månader eller år. 

Kolla också vår artikel om bröstsmärta när som helst för andra orsaker till bröstsmärta.

Fibromyalgi och hjärtsvikt

Bröstsmärtor från fibromyalgi är ofta livshotande, men detta är inte alltid fallet. Forskning visar att det är vanligt att patienter med hjärtsvikt också har fibromyalgi. En studie av 57 patienter med hjärtsvikt fann att mer än 20% av deltagarna uppfyllde de diagnostiska kriterierna för fibromyalgi. Fastställandet av att svårighetsgraden av hjärtsvikt tenderar att matcha svårighetsgraden av fibromyalgi-symtom är ännu mer oroande.

Forskning har också visat att fibromyalgipatienter är mer benägna att drabbas av olika sjukdomar relaterade till känslighet eller dysfunktion i centrala nervsystemet. Detta inkluderar hjärtsvikt, TMJ och irritabel tarmsjukdom. Detta stöder idén att fibromyalgi orsakas av ett mycket känsligt centrala nervsystem som upptäcker smärta när det inte är motiverat.

Viss vetenskaplig forskning visar att fibromyalgi är relaterat till variationen i hjärtrytmen. Till exempel lider många patienter av takykardi, vilket uppstår när hjärtat slår onormalt snabbt. Detta är bara en dysfunktion i det autonoma nervsystemet som ofta observeras hos personer med fibromyalgi. Anslutningen är så stark att vissa proffs rekommenderar att du kontrollerar inkonsekvensen av hjärtslag som ett diagnostiskt verktyg för fibromyalgi.

Orsakar fibromyalgi hjärtsvikt?

Även om det kan finnas en koppling mellan fibromyalgi och hjärtproblem, finns det inga bevis för att fibromyalgi är orsaken till hjärtsvikt eller annan hjärtsvikt. Hjärtattacker kan vara ett resultat av många faktorer, inklusive tilltäppta artärer, orsakade av dålig näring, rökning och övervikt. Stress på kroppen är också en viktig faktor, och kom ihåg vad jag säger så ofta, att leva med en fibro i sig kan vara en form av stress för kroppen.

Fibromyalgi kan öka risken för hjärtfunktion hos patienter, särskilt när kronisk smärta, trötthet och sömnstörningar leder till ökad obalans mellan kemikalier, hormoner och så vidare. Vi vet att kortisolnivåer (binjurarna) kommer ur balans när vi inte återhämtar oss. sömn, och det påverkar också hjärtat.

Fibromyalgi kan också förvärra symtomen på en hjärtsjukdom på grund av nervsystemets känslighet. Detta liknar fibromyalgipatienter som upplever mer smärta än icke-fibro i det dagliga livet.

Fibros eller hjärtattack?

Om du eller någon du älskar har bröstsmärta är det bäst att konsultera en akutläkare. Jag säger det ofta, men ja, det är alltid bättre att be om hjälp när du inte behöver det än att eliminera smärta som ett symptom på fibromyalgi, när det faktiskt är värre.

I allmänhet tenderar smärtan i samband med fibromyalgi att hålla längre än en hjärtattack. Genom att trycka på smärtpunkten förvärras troligen smärtan vid fibromyalgi när den utlöses av triggerpunkter. Smärtan som orsakas av en hjärtattack kommer inte att förstärkas om man trycker något. Fibromyalgi-relaterad smärta orsakar inte utstrålande smärta i armar eller rygg, vilket är vanligt vid hjärtattack.

Eftersom det kan finnas en koppling mellan hjärthändelser och fibromyalgi, kan det vara bra att begära ett stresstest eller andra hjärtdiagnostiska test för att eliminera potentiella problem. Detta är det enda sättet att säkert veta att bröstsmärtan du känner faktiskt orsakas av fibromyalgi snarare än ett allvarligt livshotande hjärtproblem.

Symtom på hjärtinfarkt kan inkludera bröstsmärta och tryck, armvärk, käksmärta, svettningar, illamående och andningssvårigheter. Om du plötsligt upplever dessa symtom, sök omedelbart hjälp. Och som ni ser kan nästan alla dessa symtom också manifestera sig i fibromyalgi. Var därför alltid försiktig.

Som jag sade högst upp i denna artikel, är hjärtat den viktigaste muskeln i kroppen. Därför är det viktigt att du konsulterar din läkare innan du tar muskelavslappnande medel och andra mediciner som kan påverka hjärtens normala rytm och funktion. 

Övervaka ditt hjärta hemma 

Du kan nu följa utvecklingen i ditt hjärta i ditt hem eller var du är.

Den     mobila enheten     är lätt att använda och passar alla som har hjärtproblem eller är i riskzonen. Du kan också övervaka ditt blodtryck hemma om detta också är ett problem.

Toxiner och hjärtsjukdomar

Det är viktigt att undvika så mycket toxiner som möjligt hos personer med fibromyalgi. Potentialen för alla sjukdomar kan vara större när människor ständigt utsätts för miljögifter. Fler och fler studier rapporterar regelbundet kopplingen mellan hjärtsjukdomar och de toxiner vi utsätts för. Här kan du ta reda på mer om den kemiska känsligheten hos fibromyalgi.

Har du snabb hjärtslag, svettningar, illamående, huvudvärk eller ökat blodtryck när du utsätts för giftiga miljöer? Det är vanligt, och detta är ofta hur kroppen berättar för oss att vi måste komma undan från dessa skadliga toxiner. Detta kan hända i en klädaffär, restaurang, köpcentrum, veterinärklinik eller andra platser där ofta höga kemikalier används.

Ett hjärta leende / tacksamhet

Kom ihåg vad jag säger ofta. ”Ett leende från hjärtat är ett bra ställe att börja,”      jag uppfann denna fras för många år sedan eftersom jag insåg att tacksamhet och ett uppriktigt leende kan göra mycket för att upprätthålla en sund kemisk balans i vår kropp.

Det känns bra att le från hjärtat. Detta är inte baserat på vår situation, utan snarare på det faktum att vi förbereder oss för att övervinna situationen på alla möjliga sätt. Det handlar inte om perfektion eller sinne över materien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *