Swedish

Fibromyalgi, när allt är smärta

Av Jorge Franchella |

Det är en kronisk sjukdom som inte har ett specifikt och definitivt botemedel, även om det behandlar för att kontrollera symtomen och förbättra livskvaliteten för patienterna.

Plötsligt och irriterande märker vissa människor  obehag i olika delar av kroppen  . Efterhand blir de lite förvirrande eftersom  de inte är lätta att beskriva  och tillskrivs olika skäl.

När dagarna går verkar dessa smärtor  komma från hela kroppen,  även om det är ont om att trycka på vissa punkter. På ett ögonblick blir de  outhärdliga  och en bild bildas som kallas Fibromyalgi.

En lång väg till diagnos

Mer frekvent hos kvinnor (det lider ungefär 4 till 6% mer), vi kan beskriva det som ett  tillstånd i uppfattningen av smärta. Det är inte en autoimmun sjukdom och är inte heller baserad på inflammation. Läkare diagnostiserar det baserat på symtomen (vad det känns) och inte bara beroende på  antalet känsliga punkter  under igenkänningen.

Det finns ingen  specifik studie för  att upptäcka denna sjukdom, men du kan fortfarande behöva ett laboratorium eller röntgen för att utesluta andra hälsoproblem. Förutom smärta orsakar fibromyalgi många andra symtom: patienter har  trötthet  , sömnstörningar och upp till 25 procent ångest eller depression.

Symtom som dålig tolerans mot ansträngning, känsla av generaliserad styvhet (speciellt när man står upp på morgonen), känsla av inflammation som är svår att beskriva, stickningar som påverkar diffust på händerna, migränhuvudvärk, smärta i menstruation, kolon är också mycket frekvent. irritabel, torr mun och ögon.

Vad orsakar det?

Orsaken till denna förändring är inte känd, men man tror att  det är många faktorer involverade  . Det finns människor som utvecklar sjukdomen utan uppenbar orsak och i andra börjar den  efter identifierbara processer  som en infektion, en bilolycka eller i andra fall förefaller den efter att en annan känd sjukdom begränsar livskvaliteten (till exempel reumatoid artrit).

Dessa utlösande medel verkar inte orsaka sjukdomen, men vad de förmodligen gör är att  vakna upp  hos en person som redan har en  dold benägenhet  i sin förmåga att svara på vissa stimuli. Diagnos uppstår nästan på grund av uteslutande av reumatiska sjukdomar.

1. Smärta och symtom som förekom under föregående vecka: Stort antal olika smärtsamma områden plus en svårighetsgrad av dessa symtom: trötthet; vakna trött; kognitiva problem (minne eller tänkande)

2. Symtom som förblir minst tre månader på samma nivå.

3. Det finns inget annat hälsoproblem som kan förklara smärta och andra symtom.

Syftet med behandlingen är att  förbättra smärtan och behandla de  tillhörande  symtomen  , att uppnå en förbättring av livskvaliteten. Det är viktigt att veta vad som utlöser utbrott, utföra behandling av  tillhörande psykologiska störningar  om det finns (ångest och depression) och utföra. mjuk fysisk träning  dagligen.

Den har en godartad karaktär eftersom den  inte producerar följder och inte heller påverkar patientens överlevnad  . Hur som helst är påverkan som har sitt ursprung på den drabbade livskvaliteten mycket varierande från en person till en annan och kan vara begränsande. Det är viktigt att lära sig att  leva  med henne.

Jorge Franchella, är en idrottsläkare och kardiolog (44 396 MN) chef för postgraduate Specialist Course of Sports Medicine of UBA. Direktör för programmet för fysisk aktivitet och sport vid Hospital de Clinicas UBA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *