Fibromyalgi, lever i ständig utmattning

Fibromyalgi är en sjukdom av okänt ursprung som har ett stort antal symtom, smärta i hela kroppen, stelhet, kognitiva problem (svårigheter att tänka, koncentration och minne), depression, huvudvärk, irritabelt tarmsyndrom …, och trötthet sticker ut bland alla symtom.

Tröttheten i samband med fibromyalgi är ett tillstånd av kontinuerlig trötthet som minskar patientens energi och mentala förmåga. I många fall blir denna trötthet ännu mer handikappande än smärta. Det är överväldigande trötthet som gör att du känner dig tung och svag, gör det också svårare att tänka klart och bidrar till glömska och glömska. Patienter klagar över att de lider av det under mycket långa perioder.

Smärta är det viktigaste symptomet på fibromyalgi följt av trötthet. När man lider av smärta gör det också mycket svårare att bära och ökar den som lider av intensiv trötthet. Trötthet har också stor inverkan på känslor och är nära relaterat till lågt humör och depression.

Tröttheten associerad med fibromyalgi är mycket lik den som upplevs när du har kroniskt trötthetssyndrom, faktiskt många med fibromyalgi lider av CFS, enligt en uppskattning av Arthritis Foundation, mellan 50 och 70 procent av människorna. med fibromyalgi uppfyller också kriterierna för kroniskt trötthetssyndrom.

Varför är trötthet så stor?

Fibromyalgi i sig och CFS orsakar trötthet även om andra associerade faktorer som ångest, stress och medicin förvärrar det.

Orsaker till så stor trötthet

Sömnstörningar:  Brist på kvalitetssömn är en av orsakerna. Sömnproblem är vanliga vid fibromyalgi, dålig kvalitet, sömnlöshet och sömnlöshet gör att patienten vaknar trött och trött och detta förvärras när dagen fortsätter och ackumuleras ännu mer trötthet.

Mitokondriell dysfunktion:  Trötthet är ett karakteristiskt symptom på mitokondriell dysfunktion. Mitokondrier omvandlar näringsämnen och syre till energi i våra celler. I fibromyalgi har det visat sig att mitokondrier i många celler i kroppen är skadade och inte ger tillräckligt med näringsämnen för att ge kroppen energi.

Stress:  stress orsakar trötthet och när stress är kronisk kan det vara en av de faktorer som bidrar till utvecklingen av fibromyalgi. Personer med fibromyalgi rapporterar att stress utlöser uppblossningar mycket snabbt. Stress när kronisk är också en föregångare till ångest och depression.

Ångest eller depression –  Ångest och depression kan få dig att känna dig trött och utmattad, personer med depression är 4 gånger mer benägna att uppleva trötthet och personer med trötthet är tre gånger mer benägna att få depression. Fibromyalgi drabbade är benägna att ångest och depression, det är en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

Dålig näring –  Experter säger att dålig näring orsakar allmän trötthet. Det finns flera näringsbrister relaterade till fibromyalgi, så det är mycket viktigt att ha en bra, hälsosam och naturlig kost.

Läkemedel –  Det finns många receptbelagda läkemedel och receptfria läkemedel som kan orsaka trötthet och trötthet. Anti-ångestmedicin, antidepressiva läkemedel, högt blodtrycksmedicin och statiner för högt kolesterol orsakar trötthet och trötthet hos patienter som tar dem, och ju mer läkemedel du tar desto tröttare kommer du att märka.

Sätt att bekämpa trötthet med fibromyalgi.

Fibromyalgi-relaterad trötthet är inte lätt att behandla. På bra dagar kan trötthet vara acceptabel. Men på dåliga dagar verkar vanliga aktiviteter praktiskt taget omöjliga.

Tips som hjälper dig att hantera trötthet:

Dosera din energi: ta pauser och håll din egen takt. Även om du har en bra dag och är full av energi, försök inte göra för mycket, det kommer bara att orsaka en kris och vända tillbaka. Sätt enkla scheman och håll dig till dem. Lär dig vad dina gränser är och vila när du behöver.

Make and XERCISE:  även om idén att träna kommer att verka överväldigande, kommer bristen på det att orsaka att dina muskler är styva och smärtsamma. Gör mjuka övningar och följ din egen takt, tvinga dig inte, men sluta inte röra dig.

Ät rätt –  En hälsosam, balanserad kost är bäst för ditt allmänna välbefinnande. Undvik söta, stekta och bearbetade livsmedel, de är de enklaste att förbereda och aptitretande, men de är också de som orsakar oss mest skada. Matlagning kan vara en övning som får dig att känna dig utmattad, dra nytta av de dagar då du är bättre att laga mat och hålla dem frusna.

Undvik  stress:  Fibromyalgi kan vara stressande och stress orsakar trötthet. Att lära sig att hantera och kontrollera din stress kommer att spara din energi. Meditation, yoga, djupandning eller avkopplande musik är tekniker som hjälper dig med stresshantering.

Ta hand om din  sömn: Sömnstörningar  är mycket vanliga vid fibromyalgi. Att inte njuta av god sömn orsakar trötthet och smärta, och det förvärrar också symtomen på fibromyalgi. För vissa forskare är sömnlöshet och dålig sömn det viktigaste symptomet att behandla hos fibromyalgi-patienter.

Tala med din läkare:  lita på honom, din husläkare känner dig och har din historia, han vet vilka läkemedel som kan skada dig, dina allergier etc., om du känner dig tröttare eller känner dig värre efter att du startat ett nytt läkemedel Kontakta din läkare för ett alternativt recept eller ändra dosen. Rådgör med honom om du planerar att ta någon naturlig behandling baserad på örter eller naturprodukter, han kommer att vägleda dig och kan berätta vad som är det mest rekommenderade för just ditt fall.

Ta energitillskott:  Det finns tillskott som hjälper din kropp att producera mer energi, minska smärta och förbättra andra symtom, såsom koenzym Q10 (CoQ10), D-ribos, magnesium och vitamin B. Det är viktigt att notera att kosttillskott kan skada dig om du inte tar rätt dos, och de kan störa läkemedel eller andra sjukdomar. Kontakta din läkare eller apotekspersonal eller hitta en bra naturläkare för att se till att de är säkra för dig.

slutsats

Fibromyalgi-relaterad trötthet kan vara ett av de värsta symptomen. Det är fysiskt och känslomässigt dränerande att ha det. På dåliga dagar kan han knappt gå ut ur sängen. Utmattningen är konstant. Du kan inte koncentrera dig, komma ihåg saker eller hålla fokus.

Fibromyalgi, lever i ständig utmattning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *