Fibromyalgi | “Jeg smiler på billederne, men jeg bruger ikke en dag uden smerte.”

Georgina Harvey er 28 år gammel, og hun tilbringer ikke en enkelt dag uden smerter i fibromyalgi. Her er dit vidnesbyrd.

Beslægtet billede

Hvornår var sidste gang du havde smerte?

Alligevel er hovedpine, skulderkontrakt, nyresten eller et slag mod tå chancerne for, at du er helbredt.

Men forestil dig, hvor svært det er at komme op hver dag, idet man ved, at dette ubehag ikke vil gå væk.

Dette er livet for folk, der lever med kroniske smerter. Mange er frustreret, fordi deres symptomer synes at være usynlige for andre, og ofte forstår og undervurderer folk ikke. September er den internationale måned for smertebevidsthed og for bedre at forstå, hvad det betyder at leve konstant med denne sygdom, inviterede BBC Three Georgina Harvey, en 28-årig britisk kvinde med fibromyalgi, for at dele sin historie.

“Det er ligesom alle nerveenderne er blevet brændt.”

“En morgen i juli 2016 vågnede jeg som normalt, men da jeg forsøgte at flytte, følte jeg en meget intens smerte, der løber gennem min krop.

Det er som om alle nerveenderne blev brændt, og jeg kunne skrige.

Smilet på billederne viser ikke den smerte, som Georgina Harvey led hver dag i fire år.

Min mor kom løbende til mit værelse, tog mig til siden og forblev med mig, indtil følelsen forsvandt. Vi vidste, at jeg havde et fibromyalgiudbrud, men det er det værste jeg har kendt siden diagnosen for to år siden.

Mit problem startede med behovet for at strække min hals, da jeg var 19, kort efter min konvalescens.

Derefter udviklede hun en gennemtrængende prikkende fornemmelse i skuldrene og en dyb smerte i ryggen.

Jeg troede, at det var på grund af dårlig kropsholdning, men i en alder af 21 var smerten næsten konstant.

Jeg gjorde røntgenstråler, blodprøver og MR’er, men der blev ikke set noget.

De gav mig kraftige smertestillende midler, og lægen øgede dosen eller typen, når smerten blev uudholdelig.

Jeg beskrev ubehag som den værste mavesmerter, der kunne tænkes, men i ryggen kombineret med kraftigt pres på brystet, som om det sprøjtede mine ribben.

Da morfin var det eneste alternativ, jeg måtte behandle, gav de mig sygefravær og henviste mig til en reumatolog, som førte til min diagnose.

“Virkningen var afgørende: arbejde, motion, socialliv,” siger Georgina.

Han forklarede, hvad der er fibromyalgi: kronisk smerte forårsaget af en lidelse i centralnervesystemet, men tilføjede, at der ikke var nogen specifik behandling eller behandling, men blot måder at behandle problemet på.

Jeg havde brugt år på at forsøge at gøre de ting, jeg foreslog – piller, yoga, svømning, fysioterapi og kognitiv adfærdsterapi, men intet berolige smerten.

Selv om det var en lettelse at endelig kunne diagnosticere, hvad der skete med mig, forlod det mig ødelagt at tro, at det ville være noget, jeg skulle leve med.

“Det handler om alt”

I dag har smerten spredt sig til mine hofter og fødder, og jeg har også udviklet maveproblemer.

Daglige aktiviteter som at tale i telefon, have en bh eller bare sidde på en stol kan udløse et smerteudbrud og tage et bad kan være udmattende.

Smerten giver Georgina et indtryk af mentalvægt, der forhindrer hende i at tænke klart.

Jeg har aldrig følt mig udhvilet, fordi fibromyalgi forhindrede mig i at sove og genererede en fogwrap i hjernen, en følelse af mentalvægt, der forhindrer mig i at tænke klart, når jeg har meget smerte.

Jeg har altid været lidt genert, men nu er det endnu sværere at holde en samtale. Generelt tror jeg det gjorde mig en nervøs person, fordi jeg altid er i spidsen.

Virkningen var alt: arbejde, motion, socialt liv. Anbefalingen de laver mig, er at “fortsætte”, men når jeg har en dårlig episode, kan jeg ikke gøre noget, så det er en ond cirkel.

Når jeg laver planer, må jeg spørge mig selv, om jeg bliver nødt til at stå eller sidde og hvor længe jeg bliver nødt til at forlade huset.

Det meste af tiden, hvis jeg kan, kæmper jeg med at gå videre, fordi jeg ikke vil have smerten at stoppe eller mine venner tror jeg er ked af det.

Men ofte skal jeg flytte til et isoleret sted, normalt et badeværelse, når udmattelsen og smerten er meget stærk.

– Styr smerten –

Nogle ting kan trøste mig, som en flaske varmt vand eller et blødt tæppe. Faktisk er jeg besat af ting, der skaber trivsel eller er behagelige at røre ved, fordi min krop er meget følsom.

Jeg kan også lide at gå, men jeg skal gøre det i mit eget tempo. Det hjælper mig med at forhindre epidemier og forbedrer altid mit humør.

Nogle gange hjælper en flaske varmt vand.

Sidste år forlod jeg mit job i London i event marketing for at undgå en rundrejse på 90 minutter, hvilket gjorde forskellen for mit velbefindende.

Selv om jeg aldrig har en helt smertefri dag, er nogle lettere at klare end andre. Jeg husker altid, at der er mennesker, der lider meget mere end mig. Min familie opfordrer mig også. Jeg bor sammen med mine forældre, og de giver mig en masse følelsesmæssig støtte.

Min kæreste gør også alt, hvad han kan for at hjælpe mig, men jeg føler mig skyldig, når mit helbred påvirker vores forhold. For nylig efter en romantisk middag ledte vi til bilen, men det var koldt på vejen, og tremorerne fik mig næsten til at falde.

For mig er det vigtigt at afsløre oplysninger om, hvordan man kan leve med kronisk smerte, fordi hver gang jeg siger, at jeg har fibromyalgi, har ingen hørt om problemet, og som det er “usynligt” desværre er der en masse stigma. Folk undervurderer ham, og flere chefer fortalte mig, at de ikke forstod.

Under alle omstændigheder forstår jeg: Jeg laver vittigheder. Jeg drikker ikke, når jeg går, og jeg sætter smilende billeder på Instagram. Men disse billeder viser ikke, at jeg var under de stærkeste analgetika jeg har, og heller ikke når jeg går hjem, begynder jeg at græde.

Jeg vil ikke have min betingelse til at definere, hvem jeg er. Ja, det er en del af mig, men jeg er fast besluttet på ikke at lade ham dominere mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *