Fibromyalgi: förstår din familj?

Det är en utmattande och försvagande sjukdom, men fibromyalgi kan bli ännu värre om din familj inte stöder dig. Du kan förvandla dem genom att hjälpa dem att bättre förstå vad du går igenom.

Marie Suszynski

Medicinskt undersökt av Niya Jones, MD, MPH

Fibromyalgi är vanligtvis en livsförändrande sjukdom. Men vad händer när din familj inte stöder dig? Du kanske känner att du inte kan begära det fibromyalgistöd som du båda behöver.

Enligt Jacob Teitelbaum, MD, författare till   From Fatigued to Fantastic    , baserat i Kona, Hawaii, har vissa människor behandlat fibromyalgi som om det inte var en riktig sjukdom     och medicinsk chef för fibromyalgi och utmattningscentra, Inc.

Men     det är     en riktig sjukdom med mycket verkliga symptom. Få stöd från familjemedlemmar som bara inte förstår eller stöder dem så mycket som de skulle kunna börja med att vara en bra kommunikatör.

Fibromyalgi smärta: hur du kan hjälpa din familj att förstå

Det är svårt för någon utan kronisk smärta att föreställa sig vad det innebär att leva med fibromyalgi. Så här kan du starta en konversation om vad du går igenom.

Fördela dina tvivel.  Utbilda din familj om fibromyalgi med information från experter och ansedda institutioner, såsom National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease (där mer än 5 miljoner människor i USA lever med syndromet).

Förklara att fibro är som att blåsa en säkring.  Berätta för familjemedlemmarna att fibromyalgi är som en energikris: du använder mer energi än kroppen kan producera, säger Dr. Teitelbaum. “Du har nått den punkt där du har blåst en säkring,” tillägger han.

Ett annat sätt att hjälpa människor att förstå smärtan vid fibromyalgi är att säga att det är som att ha influensa varje dag, inklusive känsla av smärta, trötthet och dimma.

Låt dock familjemedlemmarna veta att du gör vad du kan för att slå smärtan från fibromyalgi och må bättre. Detta är vad Teitelbaum kallar Shine:    sömn    nog ta en behandling    hormonell  om du behöver det, behandla     infektioner     successivt ta   de  kompletterar    närings    och     göra     den   övningen   så mycket som möjligt. Att berätta för dina familjemedlemmar om denna strategi hjälper dig att förstå hur du kan hjälpa dig att må bättre.

Förklara behovet av att lyssna på din kropp.  En olycklig del av att leva med fibromyalgi är att man ofta inte vet om den kan göra något i förväg, säger Teitelbaum. Det är vanligt att människor väntar till sista minuten innan de vet om de kan delta i en aktivitet eller om de behöver hjälp. Förklara för din familj att detta är en del av livet för människor med fibromyalgi, men att du kommer att göra allt du kan de dagar du mår bra.

Tre steg för att få hjälp för fibromyalgi

När du ska be om hjälp ska du vara medveten om att det är tre saker du måste göra för att fibromyalgi-stödet ska fungera bra:

Personer med fibromyalgi bör kunna be om hjälp.  Du behöver hjälp, som alla andra med sjukdom, så tveka inte att fråga. Det bästa sättet att be om hjälp är att förklara exakt vad du behöver, till exempel att be någon att laga middag så att du kan ladda.

Familjemedlemmar bör kunna svara ja eller nej.  Även om du behöver hjälp, bör familjemedlemmarna kunna hjälpa dig utan att bli utmattad. ”Familjemedlemmar och vårdgivare borde kunna säga nej när de inte vill hjälpa,” sade Teitelbaum. “Annars kommer de att brinna.”

Personer med fibromyalgi måste kunna acceptera ett ärligt svar från sina nära och kära.  Att ta emot hjälp kan vara en lättnad, och du bör acceptera den när familjemedlemmarna vill ha den. Men det är också viktigt att acceptera ”nej” från en familjemedlem som kan känna sig överväldigad.

Följande steg hjälper dig att få stöd från vänner och familj nu och i framtiden. När du har stöd från dina nära och kära kommer det vara lättare att leva med fibromyalgi.

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *