Fibromyalgi är inte en ledsjukdom, utan en muskuloskeletalsjukdom

Detta inlägg redigeras av Giovanni Minisola, emerituspresident för det italienska föreningen för reumatologi

I Italien lider minst 2 miljoner människor av det, främst kvinnor. Fibromyalgi manifesteras av utbredd smärta i muskler, leder och ben. Dess symtom kan antyda en ledsjukdom. Faktum är att fibromyalgi inte har något att göra med artrit och orsakar inte deformiteter i handleden, armbågar, knän, fingrar eller vrister.

Smärtorna i samband med fibromyalgi är så intensiva att ofta de som lider av störningen har en känsla av att bära en outhärdlig belastning på sig själva. Därför är definitionen av Atlas sjukdom, namnet på den grekiska mytologiska jätten-rebellen mot Zeus som dömdes för att bära världen på sina axlar.

Symtomen som kännetecknar sjukdomen är:

  1. generaliserad smärta;
  2. sömnstörningar;
  3. huvudvärk;
  4. Trötthet;
  5. ledstyvhet;
  6. irritabel kolon;
  7. stickningar;
  8. menstruationsstörningar;
  9. känsla av svullnad i händerna;
  10. ångest.

Fibromyalgik har ofta också psykiska problem, som involverar den affektiva sfären och förändringar i humör.

De som, liksom fibromyalgiobjektet, lever med kronisk smärta kan kännas lättare deprimerade på grund av symptomens beständighet och svårigheten att behandla dem.

Hos fibromyalgiska patienter reduceras smärttröskeln på grund av en förändring i överföring och uppfattning av smärtsamma stimuli i centrala nervsystemet.

Fibromyalgi diagnostiseras ibland sent och med svårigheter eftersom symtomen är generiska och ofta liknar andra sjukdomar, inte bara reumatiska.

Det finns många och olika faktorer som kan utlösa fibromyalgi i ett predisponerat ämne: bland dessa, stressande händelser, en sjukdom, överdriven trötthet i kropp och själ, upprepade mikrotraumor i musklerna.

Det är reumatologspecialisten, med det oundgängliga samarbetet av husläkaren, som fastställer den mest lämpliga ”behandlingsplanen” för varje enskild person.

Ofta krävs ett globalt tillvägagångssätt för att behandla fibromyalgi, som involverar flera yrkesverksamma: reumatologen, först och främst, men också rehabiliteringsterapeuten, neuropsychiatristen och psykologen.

Vid fibromyalgi föreskrivs ofta, men inte alltid framgångsrikt, läkemedel som minskar smärtan och förbättrar sömnkvaliteten.

De läkemedel som har visat sig vara mer effektiva genom åren vid behandling av fibromyalgi är antidepressiva medel, muskelavslappnande medel och kramplösande medel. Kortison är kontraindicerat.

Träningsprogram är ofta förknippade med läkemedelsbehandling för att slappna av och minska muskelspänningen.

Det är alltid bra att undvika luftfuktighet och utföra regelbunden aerob aktivitet med låg eller ingen påverkan

Fysisk aktivitet förknippas vanligtvis med en kognitiv beteendeterapi som hjälper patienten att leva med sjukdomen, förstå den och acceptera den.

I alla fall är en bra relation mellan läkare och patient väsentlig.

Svaren på frågorna är generella och vägledande. För att få ett detaljerat yttrande rekommenderar vi alltid att du hör från din husläkare som känner till den allmänna kliniska bilden av patienten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *