Swedish

Fibromyalgi: 13 typiska symtom är avgörande

Fibromyalgi kan inte detekteras med ett blodprov och röntgen. Symtomen är avgörande. Ta reda på vilka som är viktiga!

Kronisk smärta inom olika områden, men läkaren kan inte hitta en orsak? De som lider av fibromyalgi måste ofta överleva en praxis odyssey tills, med lite tur och ibland år senare, ställs rätt diagnos. Det är viktigt att vara uppmärksam på  fibromyalgi-symtomen  , eftersom blodprover och liknande tyvärr säger lite.

Fibromyalgi: titta på symtomen

Problemet med fibromyalgi syndrom (förkortat FMS) är att vanliga diagnostiska metoder såsom röntgen, MR och laboratorietester bara kan utesluta att det är reumatoid artrit eller artros. Ingen av dessa tester ger bevis för kronisk fiber-muskelsmärta, ett annat namn för fibromyalgi. De enda ledtrådarna är då symtomen. Och de kan visa sig väldigt annorlunda.

Symtom på fibromyalgi sträcker sig från smärta till deprimerat humör

De 13 huvudsakliga tecknen på syndromet är:

 1. Kronisk smärta, vanligtvis i månader och i olika delar av kroppen. Ryggen, nacken, bröstet och lederna på armar, händer, ben och fötter påverkas särskilt. Smärtan känns vanligtvis som tråkig och brännande. 
 2. Inte bara gör lederna ont, men också muskler. Det finns spänning och smärta som känns som allvarlig muskelsårighet.
 3. Ökad känslighet för tryck i vissa delar av kroppen, de 18 så kallade ömma punkterna. Dessa är speciella diagnostiska punkter som ofta finns där senor fäster på musklerna. Om ömhet mot ömhet ökar i minst elva av dessa punkter, underbyggar detta misstanken om fibromyalgi.
 4. Utmattning, dålig koncentration och konstant trötthet
 5. sömnstörningar
 6. huvudvärk
 7. Morgonstyvhet i lederna
 8. Cirkulationsproblem
 9. Irritabelt tarmsyndrom (buksmärta, tarmkramper, växlande diarré och förstoppning)
 10. Irriterad urinblåsa (tryck på urinblåsan, frekvent urinering)
 11. torr, känslig hud, torra slemhinnor
 12. Överkänslighet mot kyla, ljus, buller
 13. psykologiska problem som rädsla, rastlöshet eller depression

Störningar vid smärtbehandling som en möjlig orsak till fibromyalgi

Forskning har ännu inte funnit varför muskler och leder gör ont och varför det finns överkänslighet. Det antas att bearbetningen av smärta i hjärnan reagerar för starkt. Stimuli som vanligtvis knappast är smärtsamma leder till markerad smärta hos patienter med fibromyalgi.

Bland annat misstänks hormonella förändringar. Hos fibromyalgi-patienter var det till exempel möjligt att på grundval av studier fastställa att budbärarämnen inte är i balans.

Många människor som inte drabbas tror – också för att sjukdomen är så lite forskad och förstådd – att patienter bara föreställer sig smärtan och fibromyalgi-symtomen. Men det känns faktiskt smärta.

Behandlingen av fibromyalgi: dessa terapimoduler finns där

Fibromyalgi kan fortfarande inte botas idag. Men om behandlingen börjar tidigt försvinner smärtan permanent hos varannan patient. Särskilt rörelse kan hjälpa många, eftersom många patienter lider av hög muskelspänning, vilket i sin tur leder till större smärta, eftersom vissa rörelser som är smärtsamma undviks. Men rörelse medför också avslappning av musklerna.

Behandlingen av fibromyalgi innefattar följande åtgärder:

 • Uthållighetsträning  : snabba promenader, stavgång eller cykling, tre gånger i veckan i minst 30 minuter
 • Funktionell träning  : gymnastik eller vattenaerobics för att specifikt stärka leder och muskler
 • Avkopplingsträning
 • Beteendeterapi för  att lära sig att bättre hantera smärtan
 • Läkemedel  : tillfälliga antidepressiva medel; Smärtstillande medel är bättre inte, som den tyska tvärvetenskapliga föreningen för smärtbehandling (DIVS) betonar i sina nuvarande riktlinjer för behandling av fibromyalgi.
 • Vegetarisk diet för fibromyalgi  : Patienter rapporterar att undvika kött och korv lindrar deras symtom.

Varför smärtstillande medel inte hjälper

Även om fibromyalgi-patienter huvudsakligen lider av smärta rekommenderas inte användning av klassiska smärtstillande medel – inte heller för att de inte kan fungera ordentligt och i värsta fall kan vara beroendeframkallande. Eftersom orsaken till FMS inte är inflammatoriska reaktioner, för vilka smärtstillande medel som ibuprofen är skräddarsydda. Och försiktighet rekommenderas med smärtstillande medel med opioider, eftersom de snabbt kan bli beroendeframkallande. Riktlinjen för fibromyalgi för patienter från tyska smärtsamhället ger en ytterligare översikt.

I Tyskland påverkas cirka  tre till fyra procent av befolkningen av fibromyalgi  , de flesta är kvinnor. Antalet orapporterade fall är dock troligen mycket högre eftersom diagnosen enbart baseras på symtomen och det finns hittills inget tillförlitligt test för smärtstörning.

Inte länge accepterat som en sjukdom

Fler och fler försök görs för att få sjukdomen till rampljuset. Lady Gaga är också engagerad i att se till att mer förståelse äntligen tillämpas. Konstnären lider av fibromyalgi själv – och pratade nyligen med Vogue om det:

Under lång tid var problemet att ”mjukvävnadsreumatism”, som fibromyalgi länge var känt, inte hade erkänts som en sjukdom på länge, eftersom diagnosen var lika svår. Berörda personer dödades som ”simulatorer”, vilket drabbade psyket ännu mer. Liknande beteende var och är fortfarande vid psykiska sjukdomar som depression eller utbrändhetssyndrom. Men nu finns det studier och mycket tillförlitliga data – fibromyalgi accepteras som en sjukdom med mycket hög nivå av lidande.

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *