Er zijn drie soorten pijn bij fibromyalgie: hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Chronische pijn is slechts een van de vele symptomen die fibromyalgie bijna altijd vertoont, maar voor mij is het de meest voorkomende. Pijn beïnvloedt alle aspecten van mijn leven. Dure betaling voor alle fysieke activiteiten die ik doe; Zelfs de kleinste taak kan tot een grote toename van mijn symptomen leiden. 

De pijn van fibromyalgie is uniek vanwege de ernst, complexiteit en meerdere betrokken systemen. 

Er zijn drie soorten pijn bij fibromyalgie:   

 hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Hyperalgesie vertaalt zich letterlijk als overmatige pijn:       ‘Hyper’ betekent overmaat en ‘algeia’ betekent pijn. Het is de medische term voor het versterken van pijn bij fibromyalgie. Allodynie is de pijn die u voelt wanneer u de huid aanraakt of wrijft. Een lichte druk op kleding of een lichte massage veroorzaakt bijvoorbeeld pijn of een licht briesje dat op de huid waait Het is overgevoelig voor prikkels die normaal geen pijn veroorzaken. Paresthesie is een vreemd nerveus gevoel dat aanvoelt als iets dat kruipt, tanden, brandwonden, jeuk of getallen, zoals een emotie in het midden van de voet of een branderig gevoel in de Maar om eerlijk te zijn, die woorden betekenen heel weinig voor degenen die dat niet doen hebben fibromyalgie. Om vervolgens aan mensen te geven die geen idee hebben wat het betekent om deze pijnlijke en slopende ziekte te leven,

1. Verbranding van de huid. Soms lijkt mijn huid in brand te staan, het ziet er rauw uit. Stel je voor dat je uren onder de zon doorbrengt zonder zonnebrandcrème en dan een bad neemt in de zee en zout water verbrande beschadigde huid. Dus kleed je ‘s nachts aan en wrijf je kleren tegen je huid. Als je fibromyalgie hebt, kan kleding alleen deze pijn veroorzaken, je hebt geen zonlicht nodig. 

2. Acute / brandende pijn  Dit is een pijn die ik vooral moeilijk kan dragen. Het is zo ernstig dat ik daardoor ga ademen. De pijn komt in golven en gaat gepaard met misselijkheid. 

3. Pijn in de gewrichten. Mijn pijn in mijn gewrichten is een kloppende en kloppende pijn. Dit treft vooral mijn knieën, maar het kan ook andere gebieden aantasten. 

4. spierpijn Mijn spieren doen nog steeds pijn. Zelfs de kleinste activiteit laat ze kloppen en branden. Ik vind het onmogelijk om kalm te zijn als mijn spieren pijn doen, het stoort me. 

5. Spierspasmen  Elke dag spierspasmen  ervaren, zijn ze bijna constant. Het is alsof hij je lichaam niet onder controle heeft, alsof een of andere onvoorziene kracht je manipuleert. 

6. Acute pijn  Voel dat iemand je als voodoopop gebruikt. 

7. Tussen een kloppende en kloppende pijn. Ik weet zeker dat het hiervoor een technische term is, maar ‘een kruising tussen jeuk en branden’ is de beste manier om het te beschrijven. Het zit diep in de spieren en het is onmogelijk om het te krabben. Het veroorzaakt ook een schok in het aangetaste deel van mijn lichaam.

 8. Blauwe plekken sensatie. Niet alleen op de huid maar ook aan de binnenkant voelt het fijn en gevoelig aan. De thorax- en ribbenkast lijken vaak opgezwollen, wat de ademhaling pijnlijk kan maken (kostokondrale pijn). 

9. Falen van het hele lichaam. Als ik overgevoelig ben, voel ik dat ik een onaangenaam gevoel over mijn hele lichaam heb. De minste aanraking of beweging veroorzaakt een kloppende pijn rond mijn lichaam. 

10. Stijfheid Stel je voor dat een gezond persoon na maanden van inactiviteit naar de sportschool gaat. Til gewichten op en train je hele lichaam. De volgende dag voelen ze zich stijf en hebben ze moeite met bewegen. Een persoon met fibromyalgie wordt elke ochtend wakker en voelt zich zo. Het lijkt erop dat hij een jurk onder de huid droeg, twee maten te klein.

 11. Bestraalde pijn Ik voel pijn die centraal staat, maar vanaf dat punt uitstraalt. De pijn kan vanaf de rug beginnen, maar bijvoorbeeld ook via de benen. 

12. Pijn veroorzaakt door contact. Zelfs de kleinste aanraking van een geliefde kan pijn veroorzaken. Ik moet twee zeer grote maten hebben, gemaakt van zacht en naadloos materiaal. Ik gebruik zachte en platte schoenen van grotere maat en ik moet mijn haar knippen omdat ze me veel pijn in de huid bezorgen. Aanraken veroorzaakt veel van de pijnen die ik heb beschreven. 

13. Migraine / hoofdpijn Ik denk niet dat het op een dag zonder hoofdpijn te wijten kan zijn aan spanning. Migraine wordt verergerd door stress en hormonen. Als ze aanvallen, ben ik arbeidsongeschikt. Ik verlies mijn gezichtsvermogen en de pijn is zo intens … De minste beweging, aanraking of geluid veroorzaakt een kloppende pijn rond mijn hoofd en gezicht. 

14. Kietelen van de huid. Het lijkt erop dat er duizend insecten om mijn huid zijn gekomen. Eigenlijk is het best eng. 

15. Overgevoeligheid. Op sommige dagen is het geluid ondraaglijk. In een oogwenk voel ik pijn, misselijkheid, duizeligheid, trillingen en een dreigende paniekaanval. Maar het is niet alleen geluid, het is ook overgevoelig voor geur, licht en aanraking. Ja, een sterke parfumgeur kan me pijn doen.

 16. Prikkelbare darmsyndroom. Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS). In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, manifesteert de pijn van IBS zich niet alleen in de darm, maar straalt het ook uit naar andere delen van het lichaam, vooral in de rug.Het is een scherpe en brandende pijn. Het gas dat vastzit in een reeds ontstoken darm is een van de meest pijnlijke symptomen van IBS, het is overweldigend.

Pijn is niet het enige symptoom van fibromyalgie, maar het is het symptoom dat de meest negatieve invloed heeft op mijn leven en mijn gezondheid. 

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *