Swedish

Det finns tre huvudtyper av smärta vid fibromyalgi: hyperalgesi, allodynia och parestesi.

Kronisk smärta är bara ett av de många symtomen som fibromyalgi nästan alltid visar, men för mig är det det vanligaste. Smärta påverkar alla aspekter av mitt liv. Dyrt betalning för alla fysiska aktiviteter som jag gör; Till och med den minsta uppgiften kan leda till en stor ökning av mina symtom. 

Smärtan vid fibromyalgi är unik på grund av svårighetsgraden, komplexiteten och flera involverade system. 

Det finns tre huvudtyper av smärta vid fibromyalgi:   

 hyperalgesia, allodynia och parestesi.

Hyperalgesi betyder bokstavligen som överdriven smärta:       “Hyper” betyder överskott och “algeia” betyder smärta. Det är den medicinska termen för att intensifiera smärta vid fibromyalgi. Allodynia är smärtan du känner när du berör eller gnider huden. Till exempel orsakar lätt tryck på kläder eller en lätt massage smärta eller en lätt bris som blåser på huden. Det är överkänsligt mot stimuli som normalt inte orsakar smärta. Parestesi är en konstig nervös känsla som känns som att något kryper, tänder, brännskador, klåda eller siffror, som en känsla mitt i foten eller en brännande känsla i Men för att vara ärlig betyder dessa ord väldigt lite för dem som inte har fibromyalgi. För att ge människor som inte har någon aning om vad det betyder att leva denna smärtsamma och försvagande sjukdom,

1. Förbränning av huden. Ibland verkar min hud brinna, den ser rå ut. Tänk dig att spendera timmar under solen utan solskyddsmedel och sedan ta ett bad i havet och saltvatten som bränner skadad hud. Så klä dig på natten och gnugga dina kläder mot huden. När du har fibromyalgi kan kläder bara orsaka denna smärta, du behöver inte solljus. 

2. Akut / brännande smärta  Detta är en smärta som är särskilt svår för mig att bära. Det är så svårt att det får mig att andas. Smärtan kommer i vågor och åtföljs av illamående. 

3. Smärta i lederna. Min smärta i lederna är en bankande och bankande smärta. Detta påverkar främst mina knän, men det kan också påverka andra områden. 

4. muskelsmärta Mina muskler är fortfarande ömma. Till och med den minsta aktiviteten får dem att slå och bränna. Jag tycker det är omöjligt att känna mig lugn när mina muskler värker, det stör mig. 

5. Spierspasmen   Upplev muskelspasmer varje dag och är nästan konstant. Det är som om han inte kontrollerade din kropp, som om några oförutsedda krafter manipulerade dig. 

6. Akut smärta  Känn att någon använder dig som en voodoo docka. 

7. Mellan en bankande och bankande smärta. Jag är säker på att det är en teknisk benämning för detta, men “en korsning mellan klåda och förbränning” är det bästa sättet att beskriva det. Det är djupt i musklerna och det är omöjligt att repa det. Det orsakar också en chock i den drabbade delen av min kropp.

 8. Blå känsla. Inte bara på huden utan också på insidan, det känns krossat och känsligt. Bröstkorgen och ribborgen verkar ofta svullna, vilket kan göra andningen smärtsam (kostokondral smärta). 

9. Fel på hela kroppen. När jag är överkänslig känner jag att jag har en obehaglig känsla i hela kroppen. Den minsta beröring eller rörelse skickar en bankande smärta runt min kropp. 

10. Stivhet Föreställ dig att en frisk person går på gymmet efter månader av inaktivitet. Lyft vikterna och träna hela kroppen. Nästa dag känner de sig hårda och har svårt att röra sig. En person med fibromyalgi vaknar upp varje morgon och känner på detta sätt. Det verkar som om han bar en klänning under huden, två storlekar för små.

 11. Bestrålad smärta Jag känner smärta som har en central punkt, men som strålar ut från den punkten. Smärtan kan börja från ryggen, men också genom benen, till exempel. 

12. Smärta orsakad av kontakt. Till och med den minsta beröringen av en älskad kan orsaka smärta. Jag måste ha två mycket stora storlekar gjorda av mjukt och sömlöst material. Jag använder mjuka och platta skor av större storlek och jag måste klippa håret eftersom de orsakar mycket smärta i huden. Att röra orsakar många av de smärta som jag har beskrivit. 

13. Migrän / huvudvärk Jag tror inte att en dag utan huvudvärk kan det bero på spänningar. Migrän förvärras av stress och hormoner. Om de attackerar, kommer jag att bli oförmögen. Jag tappar synen och smärtan är så intensiv … Den minsta rörelse, beröring eller ljud sänder en bankande smärta runt mitt huvud och ansikte. 

14. Tickling av huden. Det verkar som om tusen insekter har kommit runt min hud. Egentligen är det ganska läskigt. 

15. Överkänslighet. Vissa dagar är ljudet outhärdligt. På ett ögonblick känner jag smärta, illamående, yrsel, skakningar och en hotande panikattack. Men det är inte bara buller, det är också överkänsligt mot lukt, ljus och beröring. Ja, en stark parfymdoft kan skada mig.

 16. Irriterande tarmsyndrom. Fibromyalgi förknippas ofta med andra tillstånd, till exempel irriterande tarmsyndrom (IBS). Till skillnad från vad folk kanske tror, ​​uppträder smärtan i IBS inte bara i tarmen utan strålar också till andra delar av kroppen, särskilt i ryggen. Det är en skarp och brännande smärta. Gasen som fångas i en redan inflammerad tarm är ett av de mest smärtsamma symptomen på IBS, det är överväldigande.

Smärta är inte det enda symptomet på fibromyalgi, men det är det symptom som har den mest negativa inverkan på mitt liv och min hälsa. 

Dela detta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *