DE VIKTIGASTE SAKERNA SOM FIBROMYALGIOFFER SKA SLUTA ATT GÖRA

1. Sluta lägga dina egna behov i den bakre brännaren. – Om du har någon form av kroniskt handikappande tillstånd måste du först ställa dina egna behov.

2. Sluta spendera tid med fel personer. – Om någon lägger till stress i ditt liv, gör den stressen dig sjuk. Eliminera stress genom att ta bort den personen.
3. Sluta hysa agg. – Att hålla agg är onödig stress. Detta gör att vi skapar negativa tankar om en person när vi tänker på dem och fokuserar på negativa tankar när vi måste försöka hitta sätt att fokusera på mer positiva saker.

4. Sluta försöka vara allt för alla. – Förmågan att säga ”nej” värderas väldigt lite. Ofta kan de av oss med fibromyalgi förmodligen inte säga “nej”, känna skuld när vi inte kan eller vill säga “ja”. Vi kan inte vara allt för alla, inte heller kan vi vara allt för oss själva och vi behöver inte vara det.

5. Sluta ljuga för dig själv. – Du är sjuk, erkänn det. Du mår inte bra. Någon annan frågar och du svarar med “jag mår bra”, men det är inte sanningen. Det är inte sanningen när du säger detta till dem och det är verkligen inte sanningen när du säger det till dig själv.

6. Sluta slösa tid på att förklara för andra. De flesta människor bryr sig inte tillräckligt om dig för att oroa dig för din sjukdom eller störning eller varför du inte kan göra det du inte kan. Håll det enkelt, säg bara “nej” och gå vidare. Försök inte förklara varför du inte kan, för du hör förmodligen inte ändå.

7. Sluta försöka hålla fast vid det förflutna. Även om du kan hitta sätt att förbättra dina symtom, är du förmodligen aldrig 100% ny. Det kommer alltid att finnas gränser. Sluta försöka uppnå de livsmönster du hade innan din sjukdom och inse att det var då och det är nu.

8. Sluta smutskasta dig själv för gamla misstag. – Skuld och skuld är våra ständiga vänner. Sluta gnälla om saker du har gjort tidigare (eller saker du önskar att du hade gjort, men inte gjorde).
9. Sluta vara avundsjuk på andra. – Det är så lätt att vara avundsjuk på vad andra har eller vad andra kan göra. Föga uppfattar vi att de också har begränsningar. Ingen ser någon annans sanna liv, deras förmågor eller brister, deras gränser.

10. Sluta klaga och tycka synd om dig själv. – Verkligen! Det är okej att spela en pity party då och då, men det ska aldrig vara mer än 5 minuter och man ska aldrig bjuda in vänner. Koncentrera dig på det positiva i livet, det finns många.

11. Sluta ignorera skönheten i små ögonblick. – Hur många gånger hör vi folk säga att vi ska “stoppa och lukta på rosorna”. Du njuter verkligen inte av de där små sakerna förrän du inte kan göra dem längre.

12. Sluta försöka göra saker perfekt. – Det är de redan. Tja, de kanske inte är perfekta, kanske kan de till och med vara bättre än nu. Men poängen är att du måste fokusera på verkligheten snarare än perfektion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *