Swedish

Besvara fler frågor angående nacke- och övre trapeziområdena i fibromyalgi….

Fibromyalgi nacksmärta 

Som med många andra vanliga symptom kan fibromyalgi i halsen verkligen vara frustrerande.

Jag  vet, jag säger det ofta … fibromyalgi orsakar utbredd smärta och stelhet och kan påverka nästan alla delar av kroppen, men nacksmärta är fortfarande ett av de mer märkbara symptomen.

Vi använder våra nackmuskler för hundratals små dagliga aktiviteter, inklusive att vrida huvudet när någon ringer vårt namn, medan vi städar eller böjer och stöder huvudet när vi är i sängen. Dessa muskler och deras stödstrukturer kan hindra oss från att njuta av det dagliga livet om vi inte tar hand om detta utsatta område. 

Eliminera andra potentiella orsaker

Fibromyalgi nacksmärta kan vara riktigt ihållande. Utlösarpunkter kan mycket enkelt samverka med ömma områden runt halsen. 

Du kanske vill göra en grundlig undersökning och eliminera eventuella skador och andra medicinska tillstånd som också kan bidra till din smärta. Tänk på alla dina livsstilsmönster som kan förvärra fibromyalgi nacksmärta. Vi behandlar detta ofta i våra interaktiva livevideor på Facebook-sidan. 

Ta itu med krökningsproblem först …

Med en enkel röntgen kan de bedöma krökningen i nacken. Om du har tappat den naturliga krökningen kan detta öka smärta och stelhet. Arbeta med att återställa den krökningen genom att ligga på en livmoderhalskudde så mycket som möjligt.

Jag gillar en annan enhet som kallas en Lumia Wellness livmoderhalskile. Detta hjälper till att återställa den naturliga kurvan i nacken. Du kan se länken nedan här. De är billiga och lätta att använda. 

Helt enkelt genom att ligga på Lumia Wellness-livmoderhalsstödet några minuter varje dag kan du vara på väg att förbättra den naturliga krökning som många förlorar eller kompromissa med överdriven mobiltelefonanvändning, datoranvändning, tv-tittande och mer.

Att bara justera hur du sitter och göra det till en punkt att inte sitta längre än 20-30 minuter åt gången kan vara till hjälp för vissa typer av nacksmärta. Om du har bestämt att din nacksmärta beror på fibromyalgi, bör du fortfarande ha dessa förebyggande åtgärder i åtanke.

Det är också viktigt att komma ihåg att enkla saker som stress eller väderförändringar kan orsaka ökad nacksmärta vid fibromyalgi. 


Allvarlig nacksmärta kan också förvärra symtomen i andra fibrokroppssystem. Det kan kväva andningen och lämna dig med grund andning. Det kan också påverka sköldkörteln och binjurarna på grund av stress och närhet till sköldkörteln. Ja, det finns många anledningar till att vi måste ta extra hand om detta utsatta område av kroppen. 

Mobiltelefoner, datorer och TV-skärmar

Det är viktigt att inte upprätthålla fibromyalgi i halsen med dagliga aktiviteter som överdriven användning av våra mobiltelefoner, datorer och TV. Du förstår, med fibromyalgi tenderar vi att känna smärtan av repetitiv rörelse, sitta, stå eller stanna i en position långt innan en icke-fibro person kan känna det.

Så låt oss säga att du sätter din nacke i ett kompromissläge bara några minuter eller till och med sekunder, du kan orsaka stor smärta i nacken innan du vet ordet. 

Nyckeln är att undvika vanor som äventyrar vår rörlighet, för med fibromyalgi kan det vara mycket mindre förlåtande !! När du använder din mobiltelefon, ställ upp den på något i stället för att titta NED på telefonen så att den är närmare ögonhöjd. Detta kommer att hjälpa till att undvika det vi ibland kallar “rak hals”, som ofta förekommer vid användning av mobiltelefoner. 

Det är viktigt att hålla den naturliga krökningen i nacken. Du vet hur en smärta i nacken kan färdas och utstråla, och vi vill undvika att aktivera triggerpunkter till varje pris. Jag fortsätter att rekommendera myoterapi gjort av MT: s, vilket är hands-on trigger point release. Denna terapi är mindre invasiv och mer effektiv när den görs ordentligt. 

Du förstår, det är absolut nödvändigt att vi behandlar de underliggande triggerpunkterna ordentligt, inte bara täcker upp dem, för i övre delen av ryggen och nacken blir de bara värre om de inte behandlas. Läkemedel och omslag kan inte åstadkomma detta. 

Behandling av fibromyalgi nacksmärta 

Har du en tendens att ha mer nacksmärta på morgonen? Detta är mycket vanligt vid fibromyalgi. Det kan vara till stor hjälp att ha en mjuk halsring i sängen. Jag bär det ibland bara några timmar, men se, det går under nacken som en livmoderhalskudde utan att röra sig. 

Detta hjälper också till att återställa den naturliga krökningen i nacken som vi ofta tappar när vi åldras.

Se till att din kudde inte är för stor eftersom det också kan bidra till nacksmärta. Halsband och mindre fyllda kuddar är bäst. 


Här kan du se att den här inte är för bred och den är justerbar. Se nedan som Amazon är mycket rimligt på priset. 

Att inte veta orsaken till din fibromyalgi i halsen betyder inte att du inte kan behandla det för lindring. Om du för närvarande använder någon form av alternativ eller icke-invasiv smärtlindring kan det naturligtvis vara bra, men samtidigt vill vi vara säker på att vi inte täcker några orsaker. 

Jag tror att detta är sant för de flesta symtomen vid fibromyalgi. Som alltid är mitt mål för alla en bättre livskvalitet. Låt oss också vara säkra på att vi inte tillskriver alla symptom fibro så att vi inte missar ett annat tillstånd.

Du kan också göra mjuka nackövningar för att sträcka musklerna och uppmuntra större flexibilitet. Några av dessa sträckor kan orsaka mindre obehag i början, men de kan ge viss lättnad när de används konsekvent. 

Att bara vrida huvudet från ena sidan till den andra och hålla positionen några sekunder på varje sida kan hjälpa. Du kan också använda kroppsmotstånd för att lätt stärka de övre nacken. Håll en handflata mot pannan medan du trycker huvudet framåt och koncentrerar dig på nacken och handen som står emot varandra. 

Följ också på träningssidan, Fibro Fit People, (videosektionen) där jag adresserar nacken och andra vanliga områden med enkla och effektiva övningar utvecklade för fibromyalgi. Du kommer att se var jag bär ett mjukt nackstöd även när jag utför några övre kroppsövningar, helt enkelt för att skydda nacken.

En väldigt annorlunda resekudde för nacken?
Det finns en produkt tillgänglig som ger det stöd jag pratar om. Det kallas Trtl-kudden. 


Jag rekommenderar att du använder varma eller kalla kompresser på nacken. Du kan försöka rotera mellan is och värme för att öka cirkulationen, vilket i sin tur kan minska smärtnivåerna. Till och med bara en varm trasa runt halsen kan kännas lugnande, särskilt före sänggåendet. Nedan finns en akupressurhalskudde som också passar dina behov. 


Rörelse, positionering, vila 

Det värsta du kan göra för en smärtsam eller stel nacke är att vila i en position under lång tid .

Kanske är du rädd för att flytta nacken för att du inte vill att smärtan ska förvärras, men bristen på rörelse kommer sannolikt att skapa mer stelhet vilket leder till mer smärta när du måste röra dig. Du vill inte rycka på huvudet, men du måste hålla nacken i rörelse hela dagen. 

Jag tycker att att stötta huvudet på soffans sida är en av de värsta positionerna för någon med fibromyalgi. Undvik att ligga eller sitta i soffan för länge, eftersom de inte är gjorda för att stödja kroppen ordentligt.

Fibromyalgi nacksmärta är försvagande i vissa fall, särskilt när det kommer med huvudvärk och smärta i andra delar av kroppen.  Det är alltför lätt att aktivera en latent triggerpunkt runt övre rygg, nacke och axlar. Om du gör det, vänligen veta att det kan ta några dagars egenvård att lugna utlösarpunkterna och ömma områdena. Detta är bara ett särskilt utsatt område. 

Jag säger det ofta som en påminnelse om att acceptera och skydda din kropp. Oroa dig inte om ditt sätt att koppla av kan ligga där någon utan fibromyalgi kan hitta sittande är ett trevligt sätt att koppla av. Poängen är att skydda kroppen efter behov och undvika positioner som lätt kan förvärra smärtan. 

Dela detta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *