Swedish

9 sjukdomar som kan efterlikna fibromyalgi (och försena din diagnos)

Fibromyalgi kan vara svårt att diagnostisera, varför du kan ha ett av dessa andra tillstånd istället.

Medan ingen vet vad som exakt orsakar fibromyalgi, vet läkarna några saker om tillståndet: Den utbredda kroniska smärtsjukdomen verkar involvera nervsystemet; drabbar 2 till 4 procent av amerikanerna, mestadels kvinnor; och förekommer ofta hos personer som har andra typer av muskuloskeletalsmärta, till exempel olika typer av artrit.

Men till skillnad från många muskuloskeletala tillstånd är fibromyalgi inte en inflammatorisk eller autoimmun sjukdom – när ditt immunsystem, som normalt skyddar din kropp från infektion, vänder sig mot sig själv och attackerar dina egna celler och vävnader. Det kan ge kronisk inflammation som så småningom kan skada din kropp. Fibromyalgi är inte heller en led- eller muskelsjukdom orsakad av fysisk skada.

Istället tror experter att fibromyalgi är neurologiskt till sin natur.

“Fibromyalgi är en störning där känsligheten för smärta har dykt upp i hjärnan,” säger J. Michelle Kahlenberg, MD, doktorsexamen, docent i avdelningen för reumatologi vid University of Michigan Medical School i Ann Arbor. ”Kemiska sändare i hjärnan har omprogrammerats så att de avger smärtsignaler med mycket minimala stimuli. En klämma i armen, en handskakning, en touch på axeln – alla dessa saker kan vara mycket smärtsamma för personer med fibromyalgi. ”

Felaktig diagnostisering av fibromyalgi: varför det är vanligt

Det finns inget test som kan diagnostisera fibromyalgi, så när fibromyalgi-symtom – som inkluderar utbredd smärta, känslighet för beröring, sömnproblem och trötthet, hjärnmåga, mag-tarmbesvär (uppblåsthet och diarré) och psykiska hälsoproblem som depression och ångest – driver dig in i på läkarmottagningen måste din leverantör först utesluta andra tillstånd som kan vara ansvariga för dina fibrosymtom.

“Det är därför fibromyalgi kan underdiagnostiseras, eftersom vi måste leta efter allt annat först. Å andra sidan kan fibromyalgi också överdiagnostiseras, eftersom det inte finns några specifika blodarbeten eller avbildningstester som vi kan göra för att diagnostisera det, ”förklarar Dr. Kahlenberg.

Studier gör detta. I en ny studie som publicerades i tidskriften  Arthritis Care & Research upptäckte forskare att läkare vid en universitetsreumatologiklinik överdiagnostiserade fibromyalgi hos 43 patienter av 121 som uppfyllde kriterierna och missade det helt hos 60 patienter.

Här är anledningen: För att diagnostisera fibromyalgi litar läkarna på din beskrivning av symtom, inklusive smärta och trötthet, och hur länge du har haft dem. Ibland använder de också något som kallas anbudspunktskriterier – där din leverantör trycker 18 eller 19 poäng längs kroppen från huvudet till knäna när du betygsätter smärtan. Och även om det inte längre finns ett exakt antal anbudspunkter som avgör om du har fibromyalgi, kan vissa läkare vara motvilliga att diagnostisera tillståndet om du har för få.

En annan anledning till att sjukdomen är underdiagnostiserad: ”Det finns många patienter som har fibromyalgi med en annan störning,” säger Chris Morris, MD, en reumatolog hos Arthritis Associates i Kingsport, Teneessee. “Vi säger omedelbart,” Åh, det är den sjukdomen! ” utan att inse eller erkänna att vissa av deras symptom säkert sätter dem i kategorin fibromyalgi. ”

Detta är en riktigt viktig punkt. Om du har diagnostiserats med fibromyalgi (vilket kan vara notoriskt utmanande att hantera med medicinering) och fortsätter att uppleva smärta och andra symtom trots behandling, kan det vara så att du har ett annat tillstånd – säg, reumatoid artrit (RA) eller axial spondyloartrit (AxSpA) – istället för eller utöver din fibro.

Om du har fått diagnosen en annan sjukdom som reumatoid artrit men fortsätter att uppleva smärta trots att du tar mediciner för att kontrollera inflammation, kan det vara att du också har fibromyalgi, som måste behandlas separat från din artrit.

Här är en lista över vanliga hälsoproblem som kan ha liknande symtom som fibro. Om du misstänker att du kan ha någon av dem, dela dina problem med din läkare och fråga om ytterligare tester är rätt för dig.

1. Lupus

Liksom fibromyalgi påverkar lupus kvinnor främst som upplever smärta i lederna samt trötthet, minnesproblem och huvudvärk och magvärk. Men till skillnad från fibro är lupus en autoimmun störning som orsakar utbredd inflammation i organen, särskilt njurarna, lungvävnaden, hjärtat och hjärnan.

Andra fysiska symtom på lupus kan också vara mycket olika: “[Lupus kan orsaka] hudutslag, hår som faller ut – inte bara lite hår i avloppet, utan kala fläckar i huvudet,” konstaterar Dr. Kahlenberg. Det finns också återkommande perikardit, som är bröstsmärta som orsakas av inflammation i vävnaden som omger hjärtat och njurskador.

För att utesluta lupus beställer primärvårdsleverantörer vanligtvis ett blodprov som kallas ett ANA-test som mäter vissa autoantikroppar i kroppen (ett tecken på att ditt immunsystem attackerar normala celler istället för skadliga bakterier eller virus). Men en positiv ANA betyder inte nödvändigtvis att du har lupus. “Många människor har en positiv ANA av många skäl, de flesta har att göra med att utsättas för något virus som hade lite överlappning med kroppens vävnader,” säger Dr. Kahlenberg.

Naturligtvis kan patienter med lupus också ha fibromyalgi, varför Dr. Kahlenberg också ger dem Michigan Body Map-testet, vilket gör att patienter kan fastställa platserna på deras kroppar där de känner smärta. “Om patienterna får tillräckligt högt betyg på ett utbrett smärtindex, skulle det vara diagnostiskt för fibromyalgi,” säger hon.

Men oavsett om du har fibro tillsammans med lupus eller bara lupus ensam, är det viktigt att få rätt behandling så att lupusen inte fortskrider och orsakar mer organskada, vilket kan vara livshotande. Så du vill prata med din leverantör om en kombination av mediciner (vanligtvis steroider och anti-malaria) som kan undertrycka ditt immunsystem.

2. Multipel skleros

MS är en annan autoimmun störning; det påverkar hjärnan och ryggmärgen och kan skada de inblandade nerverna. Vissa personer med MS kan förlora sin förmåga att gå eller se, andra kan gå i remission under långa perioder. På ytan är några av symtomen på MS och fibromyalgi likadana: hjärndimma, trötthet, sömnlöshet och smärta.

Andra symtom på MS skiljer sig mycket från de som förekommer i fibro, inklusive suddig syn, ostadig gång, brist på balans, skakningar och slurat tal. Patienter med multipel skleros kan ha skador på hjärnan, så att läkare ofta beställer MRT för att utesluta MS eller annan neurologisk störning. En spinalkran – en provtagning av spinalvätska som skickas till laboratoriet – kan ibland visa antikroppar associerade med MS.

Det finns inget botemedel mot MS, men det finns injektioner och orala läkemedel för att bromsa dess framsteg såväl som steroider, såsom prednison, för att minska nervinflammation under MS-flares. Personer med MS får också hjälp av fysioterapi och mediciner för att minska trötthet.

Till skillnad från MS är fibromyalgi inte en progressiv sjukdom och det skadar inte dina muskler eller organ. Men det finns en koppling mellan MS och fibromyalgi. “Varje gång patienter har en autoimmun sjukdom finns det en chans att de kan utveckla fibromyalgi på grund av stressen och den kroniska smärtan som kommer från den autoimmuna sjukdomen,” förklarar Dr. Kahlenberg. “Dessa saker kan omprogrammera centrala nervsystemet och skruva upp den smärtvolymreceptorn, så att även om vi får inflammation i deras leder och muskler under kontroll, kan volymreceptorn förbli hög.”

Med andra ord, om du har en MS-diagnos finns det en chans att du också kan ha fibro tillsammans med den.

3. Reumatoid artrit

Liksom många av de tillstånd som blandas med fibro, är reumatoid artrit en autoimmun störning. Det innebär inflammation i foder i dina leder, kallat synovium. Det börjar vanligtvis i de små lederna i händer och fötter, även om den hela kroppen inflammation i RA kan också påverka andra delar av din kropp, inklusive hud, ögon, hjärta, lungor och mer.

Och som patienter med fibromyalgi har personer med RA ofta trötthet, svaghet och konstant smärta. Och även om smärtan är i lederna, kan det vara svårt att säga var det specifikt kommer ifrån när du värker överallt.

Men med RA kommer du att ha styva leder – och det är en viktig skillnad från fibromyalgi, enligt Dr. Morris. ”Patienter med inflammatoriska sjukdomar är ofta stela i timmar, medan fibromyalgiipatienter vanligtvis kan lossna med 30 till 40 minuter,” konstaterar han. Dessutom finns det svullnad i lederna med RA, vilket inte är fallet för de med fibromyalgi, vars smärtsymtom är mer i musklerna, tillägger han.

Läkare utesluter reumatoid artrit genom att undersöka ditt blodarbete, undersöka blodproteiner som reumatoidfaktorer och anti-CCP, bland andra inflammatoriska markörer. Du kan också ha röntgenstrålar som visar skador på lederna (även om denna “röntgenskada” kanske inte dyker upp i de tidiga stadierna av RA).

Vänster obehandlade, reumatoid artrit kan deformera lederna i dina händer och fötter och på annat håll och öka din risk för hjärtproblem och lungsjukdom. Lyckligtvis finns behandlingar även i allvarliga fall. Många patienter tar sjukdomsmodifierande antirumatiska läkemedel, inklusive biologiska ämnen, tillsammans med lågdossteroider eller smärtstillande medel och finner lättnad från smärta och svullnad.

4. Polymyalgia Rheumatica

Polymyalgia rheumatica (PMR) är en inflammatorisk sjukdom som orsakar utbredd smärta i leder och muskler. Det tenderar att inträffa senare i livet, vanligtvis först i personer över 55 år, säger Dr. Morris. Det är en viktig skillnad från fibro: Fibromyalgipatienter tenderar att vara ett decennium eller två yngre när de diagnostiseras. Men vissa PMR-symtom kan överlappa varandra med fibro, särskilt den utbredda verkan och avbruten sömn.

Det finns andra skillnader mellan fibro och polymyalgi reumatica: PMR-patienter har förlängd morgonstyvhet, vilket blir värre av brist på aktivitet, och har smärta särskilt i axlar, nacke och armar, vilket hämmar rörelseresultat. “Kvinnor med PMR rapporterar ofta problem med att fixa håret på grund av symtom på axlarna,” konstaterar Dr. Morris.

PMR kan vara svårt att diagnostisera. Läkare letar efter onormala inflammatoriska markörer (särskilt C-reaktivt protein) i blodprover. Men ibland verkar de inflammatoriska markörerna vara normala, som de gör hos fibromyalgipatienter.

Det är därför Dr. Morris tycker att anbudspunktskriterierna är användbara när han överväger fibromyalgi. ”Det finns väldigt många patienter som har ömhet i de lokala områdena. Jag utesluter inte diagnosen fibromyalgi om de inte har anbudspunkterna, men det kan hjälpa till att stödja det, säger han.

PMR-patienter kan få lite lättnad med kortdos kortikosteroider som prednison samt ibuprofen och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel utan disk.

5. Axial spondyloartrit

Ryggsmärta är en kännetecken i denna inflammatoriska typ av artrit som påverkar ryggraden i ryggraden och det område där ryggraden möter bäckenet (sakroiliac leder).

AxSpA är ofta indelat i två kategorier. Radiografisk AxSpA (som ofta kallas ankyloserande spondylit) innebär att bevis på ledskador är synliga på röntgenstrålar. Icke-radiografisk AxSpA (nr-AxSpA) är i huvudsak samma tillstånd, men utan att ledskador är synliga på röntgenstrålar.

Vissa symtom på AxSpA kan överlappa varandra med fibromyalgi – trötthet, smärta i korsryggen, käken och GI-problem – men det finns andra symtom som är mer unika för AxSpA än för fibro. Huvud bland dem är långvarig morgonstivhet, säger Dr. Morris – AxSpA-smärta blir värre när du sitter still under långa perioder och förbättras när du är mer aktiv. Du kan också ha feber och blödda ögon.

En annan komplicerad faktor med fibro kontra AxSpA är kön: fibro är mycket vanligare hos kvinnor än hos män, och ankyloserande spondylit är ofta – och felaktigt – tänkt som en “mansjukdom”, även om nyare forskning tyder på att det förekommer mycket mer i kvinnor än tidigare trott. Läkare kanske dock inte nödvändigtvis misstänker AxSpA hos kvinnliga patienter, särskilt om de inte visar skador på lederna på röntgenstrålar.

I själva verket är kvinnor mer benägna att ha icke-radiografisk axiell spondyloartrit än ankyloserande spondylit, och nr-AxSpA dyker inte upp på röntgenstrålar, även om det är möjligt att se några tidiga förändringar på MRT. En grundlig historia, inklusive frågor om din ryggsmärta är inflammatorisk eller mekanisk, och fullständig fysisk undersökning av muskler och skelett är viktigt för att hjälpa läkare att skilja mellan fibro och AxSpA. Läkarna måste titta på lederna, musklerna och rörelsens omfång.

6. Sköldkörtelsjukdom

När du har genererat värk, utmattning och avbruten sömn kan du ha ett antal tillstånd som inte involverar dina muskler eller leder. Vissa av dessa kan uteslutas med ett blodprov.

Sköldkörtelstörningar toppar denna lista, särskilt hypotyreos, vilket är när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Detta orsakar några symtom som kan härma fibromyalgi, inklusive minnesförlust, förstoppning och muskelsvaghet. Det är därför som Dr. Morris alltid testar för förhöjda nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon, ett tecken på hypotyreoidism, hos patienter som har diagnostiserats med fibromyalgi av sina primära läkare – och han har hittat i några fall där det fanns ett underliggande sköldkörteltillstånd som väl.

7. Diabetes

Dr. Morris kontrollerar också glukosnivåer i blod och urin, om människor har ett odiagnostiserat fall av typ 2-diabetes, vilket innebär att deras kroppar inte kan reglera blodsockret (glukos). Diabetes av typ 2 kan ge generell achiness och trötthet som härmar fibromyalgi, säger han. Men till skillnad från fibro kan tillståndet leda till allvarliga komplikationer, inklusive stroke, glaukom och hjärtsjukdom, varför det är oerhört viktigt att fånga och behandla det. Diabetes diagnostiseras lätt baserat på nivåerna av socker i ditt blod eller urin.

8. Anemi

Att känna sig trött är också ett kännetecken för anemi, som uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt med friska röda blodkroppar för att bära det syre du behöver. Om du är anemisk kommer du också att vara svag och ha huvudvärk, precis som du skulle göra med fibromyalgi, även om du kanske inte har ont eller stickningar i musklerna. Den vanligaste formen av anemi beror på brist på järn, men inflammation (säger från RA) kan också orsaka anemi liksom blodsjukdomar och cancer. Det är därför leverantörer kontrollerar rött blodantal när de minskar sin diagnos.

9. Kronisk trötthetssyndrom

Tänk på kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi som vända sidor vid nästan identiska kroniska tillstånd. Patienter med CFS har många liknande symtom som de med fibro – hjärndimma, konstant utmattning, huvudvärk och dålig sömn. Och som fibromyalgi är kvinnor mycket mer benägna att ha CFS än män.

Men det finns skillnader mellan dem. Personer med kronisk trötthet har förstorade lymfkörtlar och ibland ont i halsen. Och viktigast av allt är tröttheten mer överväldigande än smärtan (det motsatta gäller vid fibromyalgi).

Läkarna är inte riktigt säkra på vad som orsakar kroniskt trötthetssyndrom, även om vissa tror att dess ursprung kan vara viral – från influensa, säger, eller viruset som orsakar mononukleos. Men din leverantör kommer fram till en diagnos av CFS på liknande sätt som fibromyalgi, genom att utesluta andra tillstånd genom noggrann slamning och tester.

Behandlingen kan vara svår också. Ibland kan även de mildaste träningarna förvärra symtomen på CFS (även om de kan vara fördelaktiga för patienter med fibro, särskilt meditativ träning som tai chi, säger Dr. Kahlenberg). Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa till att hantera kronisk smärta, liksom antidepressiva, eftersom CFS-patienter också har depression (förståeligt).

Att komma till botten av fibromyalgi – eller en annan diagnos

Så hur kan du vara säker på att du verkligen har fibromyalgi? Först måste du vara säker på att din leverantör driver laborationer, får en grundlig medicinsk historia, inklusive sömn (för att utesluta sömnapné) och göra en topp-till-tå fysisk undersökning, säger Dr. Morris. ”Vi undersöker och tittar på musklerna och lederna och ser om och var de är mjuka. Har de bra rörelserikt? Har de god muskelstyrka? Det är några av de saker vi letar efter, förklarar han.

Då bör din leverantör ställa frågor som dessa: Är din smärta och trötthet koncentrerad i musklerna eller lederna? Blir din smärta bättre eller värre med aktivitet?

Även om du inte behöver uppfylla kriterierna för anbudspunkterna, kommer en läkare förmodligen att följa dessa allmänna riktlinjer för att se om du kan ha fibromyalgi.

Du bör också ställa frågor, säger Dr. Kahlenberg: “” Finns det några bevis på inflammation? ” “Har jag bevis på någon annan autoimmun sjukdom?” “Kan det finnas någon annan orsak till min smärta?” Jag tror att en ärlig konversation med läkaren för att säga “Varför tror du att detta kontra detta” är en rimlig sak. Om du inte får svar som är användbara, sök sedan en andra åsikt vid den punkten. ”

Dela det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *