8 dingen die kunnen leiden tot “terugverdientijd” voor chronisch zieken

Als je ziek bent of pijn hebt, kost het niet veel om een ​​overstraling te veroorzaken.

Overgenomen met de vriendelijke toestemming van  Toni Bernhard .

“Terugbetalen” in de chronische pijn- en ziektegemeenschap betekent precies wat het inhoudt: we doen iets dat onze beperkingen te boven gaat en moeten het dan “betalen”. Die betaling komt in de vorm van een uitbarsting van symptomen. Om er maar drie te noemen: de lichtflits kan zich voordoen in pijnniveaus, vermoeidheidsniveaus en / of concentratievermogen. Terugbetaling kan het ons onmogelijk maken om de dag voort te zetten zoals we gepland hadden. Een serieuze terugverdientijd kan ons de hele dag of in de week in bed laten landen.

Ik denk aan dit soort terugverdientijd als het chronische pijn- en ziektegewicht van een slechte kater na het drinken van te veel alcohol. Het verschil is dat het niet veel kost van diegenen onder ons die worstelen met onze gezondheid om onszelf in die “te veel” categorie te plaatsen. Dat is een reden waarom we vaak het gevoel hebben om te roepen: “Niet eerlijk. Het enige wat ik deed was [vul de lege in]. ”

Wat volgt is hoe ik dat blanco zou invullen. Op basis van wat mensen met chronische pijn en ziekte me vertellen, is deze lijst niet uniek voor mij:

1. Douchen

U leest het goed: douchen. Op een goede dag heb ik de luxe om een ​​eenvoudige douche te nemen zonder dat dit tot terugbetalen leidt; maar als die douche ook mijn haar wast, is de terugbetaling achteraf altijd op me aan het wachten.

Het lijkt oneerlijk dat basishygiëne een uitbarsting kan veroorzaken, maar het kan wel. Ik heb een strategie wanneer ik begin te klagen dat het leven oneerlijk is. Ik denk aan de woorden van zenleraar Charlotte Joko Beck, zoals geciteerd in mijn boek  How to Be Sick :

Ons leven is altijd in orde. Er is niets mis mee. Zelfs als we verschrikkelijke problemen hebben, is het gewoon ons leven.

Haar woorden helpen me de rem te zetten op gevoelens van frustratie en woede over het chronisch ziek zijn – gevoelens die snel kunnen escaleren en me emotioneel ellendig maken. Dit citaat herinnert me eraan dat ziekte en pijn deel uitmaken van het leven. Ze gebeuren op een gegeven moment met iedereen. Dit is hoe ze mij zijn overkomen. Hoe vreselijk ik me ook voel, ik probeer me te herinneren dat “het gewoon mijn leven is.” Dan haal ik diep adem en maak ik het beste wat ik kan van de dag.

2. Het bed en andere huishoudelijke taken maken

Het opmaken van het bed leidt niet altijd tot een terugverdientijd, maar het kan, en is waarschijnlijker, als de dag al slecht begint (voor mij, meestal omdat ik de avond ervoor slecht slaperig was). Soms, nadat ik het bed opgemaakt heb, kan ik er maar een tijdje op gaan liggen totdat de terugverdientijd voor mij voldoende is om naar de volgende huishoudelijke taak te gaan.

Als het opmaken van het bed kan leiden tot terugbetalen, is het niet moeilijk te geloven dat deze huishoudelijke activiteiten ook op mijn lijst staan: ontbijt of een andere maaltijd, afwassen, was doen of rond het huis opzoeken. Het feit dat deze eenvoudige, alledaagse taken kunnen leiden tot terugverdientijd kan ongelooflijk ontmoedigend zijn. Voer dat Joko Beck-citaat opnieuw in om me weer op het goede spoor te helpen!

3. Te lang op de computer blijven

Wat is “te lang” voordat de terugverdientijd per persoon verschilt, afhankelijk van zijn of haar gezondheidsuitdagingen. En het verschilt vaak afhankelijk van de dag. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de terugbetalingen voor mij, omdat zowel mijn persoonlijke leven als mijn ‘schrijfleven’ bijna uitsluitend op de computer plaatsvinden. Ik zie mensen niet vaak persoonlijk en praat ook niet aan de telefoon behalve om de dokter of een reparateur te bellen of af en toe een interview af te nemen. En dat brengt mij bij de volgende bron van terugbetaling …

4. Praten over de telefoon, Skyping, FaceTiming

Sommige chronisch zieke mensen kunnen aan de telefoon socializen. Sommigen zijn zelfs in staat om deel te nemen aan videochats, met behulp van digitale leeftijdsinstrumenten zoals Skype of FaceTime. Met videochats kunnen mensen die helemaal of grotendeels huisgebonden zijn de gezichten van vrienden en familie zien, dus het is het beste om persoonlijk bij ze te zijn.

Ik heb geprobeerd uit te zoeken waarom zowel het gebruik van de telefoon als het videochatten zo’n grote terugverdientijd van mij vergt. Ik denk dat het komt omdat mijn energieoutput in non-stop hoge versnellingen moet gaan. Wanneer ik daarentegen een e-mail of een tekst op mijn computer typ, kan ik stoppen en een korte pauze nemen.

Bovendien, wanneer ik persoonlijk met mensen bezoek, zijn korte stiltes onderdeel van de natuurlijke cadans van het gesprek. Maar met de telefoon- en videochats voelen stiltes zich ongemakkelijk en zo snelt iedereen (inclusief ikzelf) naar binnen om de gaten te vullen. Dat doet mijn batterij snel leeglopen. Ik kan zo uitgeput zijn na zelfs een telefoongesprek van 15 minuten of videochat dat ik minstens een uur moet gaan liggen.

5. Bezig met aërobe oefening (of, voor mij, zo ongeveer elke oefening)

Een van de aandoeningen die gepaard gaat met mijn aanhoudende ziekte heet POTS of orthostatisch tachycardiesyndroom. Dat is een lange naam voor iets dat eenvoudig te beschrijven is: als ik sta, of ik stil of in beweging ben, gaat mijn hartslag sneller omhoog dan zou moeten. Als ik bijvoorbeeld een langzame wandeling maak met mijn hond op en neer in het blok, kan mijn hartslag toenemen tot meer dan 130 keer per minuut. Het resultaat is dat ik snel moe en, ja, dat betekent terugverdientijd.

POTS is een stoornis in het autonome zenuwstelsel en een recente studie geeft aan dat het een auto-immuunziekte kan zijn. Wat het ook is, het is zeker frustrerend. Ik zet “aerobic exercise” in de kop omdat het bijna altijd terugverdientijd oplevert voor chronisch zieken. Maar ik ervaar de terugbetalingen na elke vorm van lichamelijke inspanning, met uitzondering van het feit dat ik op sommige dagen op het bed kan liggen en oefeningen kan doen met weerstandsoefeningen.

6. Al zolang te doen dat adrenaline in werking treedt om de activiteit te voltooien

Dat ‘iets’ kan iets zijn dat ik ben gaan doen omdat ik er van geniet, zoals een bezoek aan een vriend. Of het kan een “moeten” zijn, zoals wachten in stoelen bij de dokter. “Te lang” is de operatieve uitdrukking hier. Zelfs gezonde mensen kunnen terugverdientijd ervaren na het werken met adrenaline (bijvoorbeeld de hele nacht opblijven om te studeren voor een test of om een ​​werkdeadline te halen). Dus je kunt je voorstellen hoeveel ernstiger die terugverdientijd is voor mensen die al ziek zijn en / of pijn hebben.

Af en toe, als iets echt belangrijk voor me is om te doen – medisch, persoonlijk of sociaal – doe ik het, wetende dat ik adrenaline moet gebruiken om er doorheen te komen en dat dit zal leiden tot een grote terugverdientijd in de vorm van zijn bedlegerig voor een periode van tijd.

Sterker nog, ik deed dit een paar dagen geleden. Mijn zoon en schoondochter en kleindochter kwamen voor een dag op bezoek, en toen kwam een ​​goede vriend bij ons voor een vroeg diner. Meestal wanneer mensen bezoeken, als ze ‘s avonds blijven, vraagt ​​mijn man me zachtjes tussen 18.00 en 19.00 uur, wat aangeeft dat ik me waarschijnlijk moet verontschuldigen en gaan liggen (hij is tenslotte degene die getuige moet zijn van de terugverdientijd).

Maar deze specifieke avond hadden we allemaal een geweldige tijd. Het gesprek was rijk en vol gelach. Mijn man kon vertellen wat een geweldige tijd ik had, en dus hield hij zich stil. Ik wist heel goed dat ik adrenaline gebruikte, maar ik was bereid om de prijs te betalen omdat het zo’n zeldzame gelegenheid voor me was. Iedereen ging om ongeveer 20:30 uur weg en, jawel, zodra de adrenaline wegging, stortte ik in. Ik heb de rest van die avond en de volgende dag op het bed doorgebracht, in wat wij ‘stun gun’-staat noemen. Maar het was het waard.

7. Overmatige stress

Het is niet verrassend dat stress terugbetalingen kan veroorzaken, omdat emoties in het lichaam worden gevoeld. Ik probeer stress tegen te gaan door mindfulness te oefenen – en niet noodzakelijkerwijs tijdens het mediteren. Soms doe ik alleen een paar keer diep adem, let ik op de fysieke sensaties in mijn lichaam en probeer ik spieren te ontspannen die door de stress zijn aangetrokken. Dan herinner ik mezelf eraan dat stress nooit een probleem oplost of een zorg vermindert, en ik richt mijn aandacht op iets aangenaams op een van mijn zintuiglijke deuren. Als ik geluk heb, neemt de spanning de hint aan en maakt een haastige exit. Als ik niet zoveel geluk heb, weet je wat er gebeurt: stress wordt gevolgd door teruggave. (U kunt hier lezen hoe u met excessieve stress omgaat.)

8. Te veel dagen op rij met verplichtingen

Ik werk hard om verplichtingen te spreiden. Als ik een doktersafspraak heb, probeer ik er zeker van te zijn dat ik de dag tevoren of de dag erna niets op mijn kalender heb staan ​​- geen telefonische interviews, geen deadline om te schrijven. (Dit is een vorm van pacing, waarover je hier meer kunt lezen.) Maar zoals we allemaal weten, worden de best ingediende plannen soms gekaapt door het leven. Niemand stelt het beter dan John Lennon: “Het leven is wat je overkomt terwijl je bezig bent met andere plannen maken.” In het geval van verplichtingen, is mijn “plan” altijd om “geen plan” te hebben aan beide kanten van de verplichting . Maar mijn sanitair weet dat niet, en dus als ik de loodgieter moet hosten tijdens een van mijn ‘niet-engagement’-dagen, het zij zo. Ik noem het de controle over de dag verliezen … of de week. Het betekent alleen maar terugbetalen. Terugverdientijd terugbetalen.

***

Als een activiteit tot terugbetalingen voor u leidt, hoop ik dat u dit in de sectie Reacties zult delen. Het kan andere mensen helpen te weten waar ze op moeten letten om dit “neveneffect” van chronische pijn en ziekte te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *