7 sjukdomar associerade med fibromyalgi. Du känner antagligen inte till dem.

Cirka 10 miljoner amerikaner lider av fibromyalgi,  det kännetecknas av ömma fläckar i kroppen, trötthet, sömnlöshet och kognitiva problem, inklusive fibromyalgi. Tyvärr är personer med fibromyalgi mer benägna än befolkningen Generellt, att ingå andra vissa villkor. Om du har fibromyalgi, här är sju andra hälsoproblem som kan uppstå samtidigt.

Migrän Ett betydande antal personer med fibromyalgi har också migrän eller spänningshuvudvärk. En underliggande störning av hjärnkemikalier, serotonin och noradrenalin, spelar en roll i huvudvärk och fibromyalgi. De antidepressiva medel som attackerar Dessa kemikalier i hjärnan kan lindra migrän. 
Spänningshuvudvärk kan också svara på biofeedback .


Autoimmuna sjukdomar En fjärdedel av personer med autoimmuna inflammatoriska sjukdomar, inklusive reumatoid artrit, lupus, Sjögrens syndrom och ankyloserande spondylit, har också symtom på fibromyalgi. Den exakta typen av denna koppling är ännu inte förstådd. Fibromyalgi är inte en inflammatorisk sjukdom, men viss forskning tyder på att RA och andra inflammatoriska tillstånd kan öka risken för fibromyalgi.


Restless Legs Syndrome
 Insomnia och andra sömnproblem är vanliga hos fibromyalgi-patienter, säger Lesley Arnold MD, en psykiater  vid University of Cincinnati School of Medicine . 
Rastlösa bensyndrom, eller den överväldigande lusten att röra benen i vila, kan vara upp till 11 gånger vanligare hos personer med fibromyalgi än hos dem utan det. 
Det är inte klart exakt hur dessa två faktorer är relaterade, men många fibromyalgi-behandlingar förbättrar också rastlösa bensyndrom, för att inte tala om den övergripande sömnkvaliteten.


Irritabelt tarmsyndrom
 Irritabelt tarmsyndrom (IBS) kännetecknas av magkramper och episoder av förstoppning och / eller diarré. 
30-70% av personer med fibromyalgi har också IBS.

Bäckenvärk Människor med fibromyalgi rapporterar oftare bäckenvärk, irritation i urinblåsan och menstruationskramper, och vissa av de läkemedel som lindrar fibromyalgi-symtom kan också lindra dessa andra smärtor. mellan dessa smärtstillstånd och fibromyalgi.
Depression och ångest
 Mer än hälften av personer med fibromyalgi har också mentala eller känslomässiga problem, såsom depression och ångest, någon gång i livet. Bristen på kemikalier i hjärnan, såsom serotonin och noradrenalin, är inblandad i både humörs- och smärtstörningar, säger han. 
Många läkemedel som används för att behandla fibromyalgi är också antidepressiva.
Fetma –
 Fetma och fibromyalgi delar ett komplext förhållande, och vi kan inte ignorera det, säger Dr. Arnold. risk för övervikt eller övervikt “Övervikt skapar större mekanisk stress på lederna, vilket kan orsaka mer smärta och förvärra fibromyalgi.” 
Dessutom är fettbutiker proinflammatoriska och kan också förvärra smärtan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *