Swedish

7 allvarliga sjukdomar förknippade med fibromyalgi. Du har antagligen inte lagt märke till det

Door Denise Mann

Cirka 10 miljoner amerikaner har fibromyalgi, som kännetecknas av smärtsamma, känsliga punkter längs kroppen; Trötthet; sömnlöshet; och kognitiva problem som kallas fibro mist.

Tyvärr är det mer sannolikt att personer med fibromyalgi har andra villkor än personer i den allmänna befolkningen.

Om du har fibromyalgi är här sju andra hälsoproblem.

migrän

Ett betydande antal personer med fibromyalgi har också upplevt migrän och / eller spänningshuvudvärk, säger Robert Duarte, VD, chef för Pain Institute of North Shore-Long Island Jewish Health System, i Manhasset, NY

“En underliggande störning i hjärnkemikalier som serotonin och noradrenalin spelar en roll för att orsaka huvudvärk och spela fibromyalgi,” säger han.

Antidepressiva medel som riktar sig mot dessa kemikalier i hjärnan kan lindra migränsmärta, tillägger han. Spänningshuvudvärk kan också svara på biofeedback.

Autoimmuna sjukdomar

Upp till en fjärdedel av personer med inflammatoriska autoimmuna sjukdomar, inklusive reumatoid artrit (RA), lupus, Sjögrens syndrom och Bechterews sjukdom upplever också fibromyalgi-symtom. Den exakta karaktären av denna anslutning förstås ännu inte.

Fibromyalgi är inte en inflammatorisk sjukdom, men en del forskning tyder på att RA och andra inflammatoriska sjukdomar på något sätt kan öka risken för fibromyalgi.

Rastlösa ben

Sömnlöshet och andra sömnproblem är vanliga för fibromyalgipatienter, säger Lesley Arnold MD, en psykiater vid University of Cincinnati College of Medicine. Rastlösa ben, eller den överväldigande lusten att flytta benen i vila, kan vara upp till 11 gånger vanligare hos personer med fibromyalgi än de utan. Exakt hur de två är anslutna är inte helt tydligt, men många fibromyalgi-behandlingar förbättrar också rastlösa ben, för att inte tala om den totala sömnkvaliteten.

Irriterande tarmsyndrom

Irriterat tarmsyndrom (IBS) kännetecknas av magkramper och attacker av förstoppning och / eller diarré. Mellan 30% och 70% av personer med fibromyalgi har också IBS.

“Liksom fibromyalgi är IBS ett smärtsyndrom,” säger Dr. Arnold.

bäckensmärta

Personer med fibromyalgi rapporterar mer benägna smärta i bäcken, irritabilitet i urinblåsan och kramper i menstruationen, och vissa läkemedel som lindrar fibromyalgisymtom kan också lindra dessa andra smärtor.

Mer forskning behövs för att förstå hur dessa smärtstillstånd är relaterade till fibromyalgi.

Depression och ångest

Mer än hälften av personer med fibromyalgi upplever också psykologiska eller känslomässiga problem, såsom förtryck och ångest, någon gång i livet. “Det är mindre orsakssamband eller kyckling-och-ägg-förhållande”, säger Dr. Arnold. “(Men) de kan dela vanliga, underliggande orsaker.”

En brist på hjärnkemikalier i serotonin och noradrenalin är involverad i både humör och smärtsjukdomar, säger hon. Många läkemedel som används för att behandla fibromyalgi är också antidepressiva.

fetma

“Fetma och fibromyalgi delar ett komplicerat förhållande, och det är en som vi inte kan ignorera,” säger Dr. Arnold.

Många personer med fibromyalgi lever stillesittande liv på grund av sin kroniska smärta, och en brist på regelbunden fysisk aktivitet ökar deras risk för övervikt eller övervikt.

“Att vara överviktig sätter mer mekanisk stress på lederna, vilket kan leda till mer smärta och förvärra fibromyalgi,” säger Dr. Arnold. Dessutom är fettlager pro-inflammatoriska, vilket också kan förvärra smärta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *