Åtta tecken på fibromyalgi Vanligtvis ignorerar människor det. # 2 är ganska konstigt

Från: Dr. John Regan

Fibromyalgi är ett vanligt kroniskt tillstånd som bland annat kännetecknas av utbredd smärta. Det kan resultera i betydande smärta och trötthet som påverkar en persons förmåga att utföra sina dagliga aktiviteter. Medan orsakerna till fibromyalgi är okända, uppskattas det att det påverkar 5 miljoner amerikaner, 18 år eller äldre.

Forskning har visat att fibromyalgi patienter brukar träffa flera olika läkare innan de får sin diagnos. Symtomen på fibromyalgi uppvisar ofta andra hälsoproblem som kan göra diagnosen svår. Att förstå symtomen kan hjälpa en patient att känna igen sin diagnos snabbare, så att de kan hitta ett sätt att hantera sin smärta.

Här är åtta tecken på fibromyalgi som du aldrig bör ignorera:

1. Kroppstyvhet

Majoriteten av patienterna med fibromyalgi upplever kroppsstivhet. Detta händer vanligtvis på morgonen. Den stela känslan liknar dem med artrit. Det kan blekna inom 10-15 minuter, eller det kan pågå större delen av dagen.

2. Onormal matsmältning

Symtom på fibromyalgi kan innefatta förstoppning, diarré och gas. Cirka 40-70% av patienterna med fibromyalgi upplever symptom som liknar irritabelt tarmsyndrom, sura uppstötningar och GERD.

3. Nummenhet, svullnad eller stickande känsla

Många som lider av fibromyalgi upplever känslan av nålar. Detta händer ofta i armar, fötter, händer och ben – ett tillstånd som kallas parestesi. För vissa patienter kan dessa känslor bara vara några minuter. För andra patienter kan känslorna pågå mycket längre.

4. Smärta från topp till tå

Cirka 97% av patienterna med fibromyalgi upplever smärta i hela kroppen. Fibromyalgi smärta beskrivs ofta som “djup, skarp, dunkande eller värkande”. Denna typ av smärta är ofta konstant och reagerar inte på receptfri smärtstillande medicin.

5. Kramper i fingrarna och spasmer i tån

Arteriell kramp i händer eller tår är ett ganska vanligt symptom på fibromyalgi. Det kan bero på exponering för kyla eller stress. De områden som påverkas kommer att utveckla en blå eller ljus nyans. Arteriella spasmer åtföljs också av smärta.

6. Dålig sömnkvalitet

Fibromyalgi kan göra det svårt för en patient att få en god natts sömn. Studier har visat oregelbunden hjärnaktivitet hos fibromyalgi patienter under vila. Denna oregelbundna hjärnaktivitet, tillsammans med smärta eller stelhet, kan leda till dålig sömn.

7. Fibromyalgi Mist

Fibromyalgi patienter kan uppleva en hjärndimma. Koncentrationssvårigheter och problem med korttidsminne kan vara symtom på fibromyalgi. Allmänna känslor av förvirring, glömska och brist på mental klarhet kan också förekomma.

8. Känslighet för temperatur

Patienter med fibromyalgi har ofta svårt att reglera sin kroppstemperatur. Du kan känna extrem värme eller extrem kyla om temperaturen inte har förändrats drastiskt.

Leave a Reply