Acht tekenen van fibromyalgie Meestal negeren mensen het. #2 is best raar

Van: dr. John Regan

Fibromyalgie is een veelvoorkomende chronische aandoening die zich onder andere kenmerkt door wijdverspreide pijn. Het kan leiden tot aanzienlijke pijn en vermoeidheid die van invloed zijn op het vermogen van een persoon om zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren. Hoewel de oorzaken van fibromyalgie onbekend zijn, wordt geschat dat het 5 miljoen Amerikanen van 18 jaar of ouder treft.

Onderzoek heeft aangetoond dat fibromyalgiepatiënten meestal verschillende artsen zien voordat ze hun diagnose krijgen. De symptomen van fibromyalgie brengen vaak andere gezondheidsproblemen met zich mee die de diagnose moeilijk kunnen maken. Door de symptomen te begrijpen, kan een patiënt zijn diagnose sneller herkennen, zodat hij een manier kan vinden om met zijn pijn om te gaan.

Hier zijn acht tekenen van fibromyalgie die u nooit mag negeren:

1. Lichaamsstijfheid

De meerderheid van de patiënten met fibromyalgie ervaart lichaamsstijfheid. Dit gebeurt meestal in de ochtend. Het stijve gevoel is vergelijkbaar met dat van artritis. Het kan binnen 10-15 minuten vervagen, of het kan het grootste deel van de dag aanhouden.

2. Abnormale spijsvertering

Symptomen van fibromyalgie kunnen constipatie, diarree en gas omvatten. Ongeveer 40-70% van de patiënten met fibromyalgie ervaart symptomen die lijken op het prikkelbare darm syndroom, zure reflux en GERD.

3. Gevoelloosheid, zwelling of tintelingen

Veel fibromyalgiepatiënten ervaren het gevoel van naalden. Dit gebeurt vaak in de armen, voeten, handen en benen – een aandoening die bekend staat als paresthesie. Bij sommige patiënten kunnen deze sensaties slechts enkele minuten duren. Bij andere patiënten kunnen de sensaties veel langer aanhouden.

4. Pijn van kop tot teen

Ongeveer 97% van de patiënten met fibromyalgie ervaart pijn over het hele lichaam. Fibromyalgiepijn wordt vaak omschreven als “diep, scherp, kloppend of pijnlijk”. Dit type pijn is vaak constant en reageert niet op vrij verkrijgbare pijnstillers.

5. Vingerkrampen en teenkrampen

Arteriële kramp van de handen of tenen is een vrij algemeen symptoom van fibromyalgie. Het kan het gevolg zijn van blootstelling aan kou of stress. De getroffen gebieden krijgen een blauwe of lichte tint. Arteriële spasmen gaan ook gepaard met pijn.

6. Slechte slaapkwaliteit

Fibromyalgie kan het voor een patiënt moeilijk maken om een ​​goede nachtrust te krijgen. Studies hebben een onregelmatige hersenactiviteit aangetoond bij fibromyalgiepatiënten tijdens rust. Deze onregelmatige hersenactiviteit, samen met pijn of stijfheid, kan leiden tot slecht slapen.

7. Fibromyalgienevel

Fibromyalgiepatiënten kunnen een hersenmist ervaren. Concentratieproblemen en problemen met het kortetermijngeheugen kunnen symptomen zijn van fibromyalgie. Algemene gevoelens van verwarring, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid kunnen ook voorkomen.

8. Gevoeligheid voor temperatuur

Patiënten met fibromyalgie hebben vaak moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. U kunt extreme hitte of extreme kou voelen als de temperatuur niet drastisch is veranderd.

Leave a Reply